Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sveitsin lain mukaan vain naisen voi raiskata: Kansan­edustajat äänestivät uudistuksesta Suomen jalanjäljissä

Sveitsin parlamentin alahuone kannatti suostumusperusteista raiskauslakia, mutta muutos vaatii vielä ylähuoneen ja luultavasti myös kansan tuen.

Sveitsin parlamentin alahuone äänesti maanantaina maan vanhanaikaisen raiskauslain merkittävän uudistamisen puolesta, kertovat muun muassa Neue Zürcher Zeitung ja Schweizer Radio und Fernsehen.

Voimassa olevan lain mukaan raiskaukseksi lasketaan vain tunkeutuminen naisen sukupuolielimeen tavalla, jota nainen on vastustanut. Alahuoneen kannattaman esityksen mukaan raiskaus ei riippuisi osapuolten sukupuolesta ja kattaisi kaiken seksuaalisen kanssakäymisen ilman selvästi ilmaistua suostumusta.

Suomen raiskauslaki on muuttumassa vuodenvaihteessa niin ikään suostumusperusteiseksi. Samaan suuntaan on menty muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Belgiassa ja Espanjassa.

Sveitsin alahuoneen päätös ei ollut läpihuutojuttu, sillä suostumusperusteista raiskauslakia kannatti 99 ja vastusti 88 kansanedustajaa.

Uutistoimisto AFP kertoo edustajien olleen laajasti samaa mieltä, että raiskauksen tulee tarkoittaa vailla yhteisymmärrystä tehtyä yhdyntää riippumatta uhrin sukupuolesta tai siitä, kamppaileeko tämä tekoa vastaan. Pääasiassa oikeistolaiset kansanedustajat kannattivat kuitenkin lakia, joka edellyttäisi uhria ilmaisemaan selvästi kieltäytymisensä.

Kansanedustajien väittely aiheesta oli kiihkeää.

– On itsestäänselvää, että naapurin lompakosta ei oteta rahaa kysymättä. On itsestään selvää, että toisen kotiin ei mennä soittamatta ovikelloa. Miksi lompakkoni ja kotini pitäisi olla kehoani paremmin suojattuja? kysyi sosialistiedustaja Tamara Funiciello AFP:n mukaan.

Sveitsin lakiuudistus on vielä kaukana toteutumisestaan. Suomen eduskunnasta poiketen Sveitsin parlamentissa on kaksi kamaria, eikä alahuoneen eli kansallisneuvoston kanta riitä vaan lakiuudistuksen taakse pitää saada myös ylähuone eli valtioneuvosto. Tämän jälkeen lopullinen hyväksyntä menee todennäköisesti päätettäväksi kansanäänestykseen, joita Sveitsissä järjestetään yleisesti lakiuudistuksista.