Kuva: Outi Järvinen

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat jatkoivat maanantai-iltana sopimusvääntöä työehtosopimuksesta.

Nykyiset sopimukset teknologiateollisuudessa ovat päättymässä marraskuun lopussa, eli sopimukset ovat tiistaina viimeistä päivää voimassa.

Ainakin ennen maanantain neuvottelujen alkamista, osapuolilla oli vielä moni iso kysymys auki, joten matkaa mahdolliseen neuvottelutulokseen pääsemiseen näytti olevan vielä.

Osapuolten pyrkimys on saada neuvottelutulos aikaan marraskuun loppuun mennessä. Jos Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sopimusvääntö alkaisi kuitenkin venyä ja mutkistua, sillä voisi olla monenlaisia vaikutuksia työmarkkinoilla.

Teknologiateollisuudessa vastuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta siirtyi työnantajapuolella elokuussa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle.

Teknologiateollisuuden työnantajat on lähtenyt siitä, että nyt voimassa olevilla työehtosopimuksilla ei ole jälkivaikutusta sen jälkeen kun ne ovat päättyneet marraskuun lopussa.

”Samaan aikaan olemme viestineet Teknologiateollisuuden työnantajien jäsenyrityksille, että kannattaa noudattaa vanhoja ehtoja siihen asti, että uudet saadaan voimaan”, Teknologiateollisuuden työnantajien Jarkko Ruohoniemi sanoi Kauppalehdelle viime viikolla.

Ratkaisujen löytyminen voisi vauhdittaa muita neuvotteluja

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sopimusväännöllä on myös laajempia vaikutuksia.

Suomen taloudessa vankka kasvu jatkuu tällä hetkellä. Ensi vuoden ja varsinkin vuoden 2023 talous- ja inflaatiokehitykseen voi ajatella kuitenkin liittyvän tällä hetkellä monella tapaa poikkeuksellistakin epävarmuutta. Kasvu on hidastumassa.

Talouskehityksen kannalta onkin tarkka paikka, miten työmarkkinaratkaisut mitoitetaan kustannuskilpailukyky- ja ostovoimakehityksen kannalta.

Työntekijäsopimus teknologiateollisuudessa on usein ollut työmarkkinakierroksella päänavaus, joka on ollut osaltaan asettamassa työehtosopimusten kustannusvaikutusten yleistä linjaa.

Ratkaisujen löytyminen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien neuvotteluissa voisi vauhdittaa muitakin neuvotteluja.

On esitetty arvioita, että työmarkkinakierroksella vientivetoinen päänavaus voi syntyä myös kemianteollisuuden kautta. Siellä keskeiset sopimukset ovat kuitenkin päättymässä vasta vuodenvaihteessa ja ratkaisuihin on vielä matkaa.

Tällä viikolla onkin paljon pelissä työmarkkinakierroksen jatkon kannalta. Työmarkkinoilla on luvassa vauhdikas loppuvuosi, sillä moni vientialojen sopimus on päättymässä vuodenvaihteessa.