Finland

Tällainen mies oli Suomen ensimmäinen veikkausmiljonääri – jakeli 500 markan seteleitä vanhuksille, puhui kuolleesta lapsestaan vain kerran

Tällainen mies oli Suomen ensimmäinen veikkausmiljonääri – jakeli 500 markan seteleitä vanhuksille, puhui kuolleesta lapsestaan vain kerran

Walfrid Eklund jakoi veikkauspottinsa pois.

”Hämäläisen työmiehen” jättipotti oli iso puheenaihe 1940-luvun Suomessa.­

Tiedätkö, kuka oli Suomen ensimmäinen veikkausmiljonääri?

Veikkauksen mukaan hän oli Tampereella syntynyt Walfrid Eklund, joka ruksi oikein 12 jalkapallo-ottelun tulokset vuonna 1948 vanhassa Vakioveikkauksessa. Voittosumma oli noin 1,2 miljoonaa markkaa.

Vuoden 1965 Veikkaus-Lotto-lehdessä kerrotaan, että Eklund oli voittonsa hetkellä Orieden kunnalliskodin asukki. Kun sodanjälkeisessä Suomessa oli uutisoitu satumaisesta veikkausvoitosta, Eklund meni tapaamaan kunnalliskodin johtajaa Anni Mattilaa.

Oliko johtaja Mattila lukenut lehdestä, että hämäläinen työmies oli voittanut yli miljoonan veikkauksesta? Eklund tiedusteli.

Olihan Mattila lukenut.

– Minä olen se mies, Eklund paljasti, ojensi Mattilalle 48 kappaletta 500 markan seteleitä ja lisäsi:

– Ottakaa nämä rahat ja jakakaa jokaiselle tämän talon asukkaalle yksi, mutta sairausosastolle kaksi.

Valtaosa talon vanhuksista ei ollut koskaan omistanut niin isoa summaa saatika seteliä.

Veikkaus-Lotto-lehden mukaan Eklund antoi valtaosan voitostaan muille. Oriveden kunta sai 200 000 markkaa ja seurakunta sata tonnia. Yhteensä hän jakoi pois 750 000 markkaa.

Heinäkuussa 1965 kunnalliskodin johtaja Mattila kirjoitti Veikkaukselle kirjeen, jossa kertasi muistojaan poikkeuksellisesta asukkaastaan. IS on saanut kirjeen nähtäväkseen.

Mattilan mukaan vuonna 1961 kuollut Eklund jätti jälkeensä vinon pinon Veikkaus-vihkoja, täynnä ”kaiken maailman sarjaotteluita”. Miehen tapa elää oli hyvin erikoinen.

– Siihen sisältyi paljon salaperäisyyttä, se oli lähimmäisten hyväksi toimimista omalla tavallaan, se oli häneltä itseltänsä paljon vaativaa ja loppujen lopuksi ehkä monta kertaa vaikeata hänelle itselleen, Mattila kirjoittaa.

Walfrid Eklundin kuva Veikkaus-Lotto-lehdessä.­

Eklund saapui kunnalliskotiin vapaaehtoisesti jo vuonna 1946, siis 15 vuotta ennen kuolemaansa. Hän oli tehnyt kunnan kanssa sopimuksen, että jos hän luovuttaa maatilansa, hän saa asunnon ja ylöspidon kunnalliskodista.

Mutta ei hän halunnut palvelutaloaan rasittaa. Alkuun hän kävi Tampereella töissä, söi ulkona ja vain asui laitoksessa.

Mattilan mukaan syvästi uskonnollisella Eklundilla oli outoja tapoja, kuten muiden kaatamasta kahvista kieltäytyminen ja siivoajien kutsuminen ”hattaroiksi”. Lisäksi hän ei koskaan sivuuttanut naista, kuin ”takaapäin kiertäen” ja hän saattoi olla hankala kokemattomille työntekijöille.

Mutta tupakkapaikan miehille hän oli arvokas tietosampo, sillä metallialan koulutuksen saanut Eklund oli kielitaitoinen ja maailmaa nähnyt. Nuorna miehenä hän lähti 15 vuodeksi merille ja asettui 19 vuodeksi Yhdysvaltoihin. Sieltä palattuaan hän osti puolet epiläläisestä autokorjaamosta Tampereella.

Amerikan vuosista jäi talteen valokuva, jota Eklund esitteli kunnalliskodin johtajalle eräänä jouluaattona. Valokuvassa oli hänen perheensä: vaimo ja alle yksivuotias poika. Kumpikin oli kuollut ja saanut ”leposijansa kaukana lännessä”.

Se oli ainoa kerta, kun Eklund perheestään puhui.

– Asiat kuluvat puhuttaessa, hän selitti.

Mattila uskoi, että perheen menettäminen teki leskimiehestä erakon ja itseensä sulkeutuneen.

Epäonni rakkaudessa tiesi onnea pelissä. Eklund täytti voittoisan kuponkinsa junamatkalla Tampereella, jätti kupongin aseman kioskiin ja ”niin peli oli pelattu”. Voittoraha piti hakea käteisenä Veikkauksen toimistolta Helsingistä – kokemus, joka oli niin mieleenpainuva, että Eklund veikkasi samalla systeemillä kuolemaansa saakka.

– Hän uskoi vuoren varmasti siihen, että hän kerran vielä saa tehdä saman matkan uudelleen Helsinkiin. Saa antaa roikkua takkinsa junan naulassa ja olla hyvin huolettoman näköinen, ettei vaan kanssamatkustajat tiedä, että tuon takin taskussa on paljon rahaa, Mattila kirjoittaa.

Veikkaajat täyttivät kuponkeja vuonna 1949 ja kessu paloi.­

Mattilan mukaan Eklund antoi rahansa pois osin sen vuoksi, että hän uskoi sillä tavoin saavuttavan uudestaan jättipotin.

Ilmeisesti hän myös käytti rahojaan niukalti. Kolme vuotta voittonsa jälkeen, vuonna 1951, hän teki laivamatkan Amerikkaan. Matka taittui Kotkasta lähteneessä rahtilaivassa. Eklund työskenteli konehuoneessa koko matkan ajan. Hän halusi tutustua nykyaikaiseen merenkäyntiin.

Mutta miestä kalvoi jatkuvasti se, mitä kunnalliskodin muut asukkaat hänen matkastaan tuumivat ja puhuivat.

– Sanoin hänelle, että hän voi ottaa sen hyvin huolettomasti, aivan kuin kävisi Tampereella, Mattila kertoo.

Eräänä aamuna Eklund sitten ilmestyi matkaltaan takaisin Orivedelle, kunnalliskodin aamuteelle ja sanoi hyvää huomenta.

– Me olimme, kuin mitään ei olisi tapahtunut, Mattila kirjoittaa.

– Niin sitä voi joku ottaa elämänsä. Eklundin tapa oli elää tällä tavalla.

Veikkauksen valomainontaa 1950-luvulta.­

Football news:

Jordan Henderson: I would prefer to play without VAR. All the time we talk about individual episodes, not about football
Antonio Conte: People can't wait to vent their negativity on Inter. We must close ourselves off from those who want to throw mud at us or something worse
Simeone wants to sign Soler at Atletico. The midfielder scored 3 goals for Real Madrid from the penalty spot in November
Ferran Torres scored for Manchester City in the Premier League for the first time. He scored a hat-trick against Germany last week
Marez scored a hat-trick for the first time since 2015. The Manchester City midfielder has scored three times for Burnley
Klopp to the Premier League broadcaster about Milner's injury: What a surprise. Congratulations. Playing on Wednesday and then on Saturday at 12:30 is very dangerous for players
Manchester United faces a fine of up to 15 million pounds if the club pays hackers