Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tällainen on syksyn ja talven korona­tilanne – uusi omikron­aalto käynnistymässä useissa EU-maissa

STM ja THL tiedottivat syksyn ja talven koronavirustilanteesta.

Seuraava koronan omikron-aalto on käynnistymässä useissa EU-maissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioivat, että koronatartunnat voivat lisääntyä Suomessakin talvea kohti mentäessä. Rokotuksilla ei pystytä merkittävästi estämään viruskiertoa nykytilanteessa.

Rokotuksista ja sairastetuista koronatartunnoista saatu hybridi- eli yhdistelmäimmuniteetti tuottaa parhaan suojan vakavaa tautia vastaan.

THL kertoi asiasta yhdessä STM:n kanssa järjestämässään tilannekatsauksessa, jossa käsiteltiin tauti- ja rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilannekatsauksessa olivat paikalla osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä sekä asiantuntijalääkäri Anniina Virkku ja ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Puumalaisen mukaan korona aiheuttaa edelleen merkittävää tautitaakkaa ja kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollolle Suomessa.

– Kuormitus on valitettavasti noussut. Kun tartuntojen ilmaantuvuus lisääntyy, myös vakavia tapauksia on enemmän. Lisäksi on laitostartuntoja, jotka voivat valitettavasti johtaa myös kuolemantapausten nousuun pienellä viipeellä, Puumalainen kertoo.

Syyskuun 27. päivä sairaalahoidossa oli 749 potilasta. Heistä 340 oli hoidossa koronan vuoksi, 289 koronan kanssa ja 120 ei ole tietoa.

Puumalainen kävi tilaisuudessa läpi myös maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksia Euroopan alueelle.

WHO muun muassa suosittelee maskeja takaisin joukkoliikenteeseen. WHO:n mukaan kasvomaskeja tulisi käyttää ruuhkaisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Esimerkiksi Saksassa maskit otetaan uudestaan käyttöön joukkoliikenteessä.

Asiantuntijalääkäri Anniina Virkku THL:stä kertoi, ettei perusterveillä alle 65-vuotiailla ole syytä lisärokotuksiin. Myöskään lasten rokotussuosituksiin ei tule muutoksia.

Voimassa olevien rokotussuositusten mukaan 18–59 -vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, pärjäävät kolmella rokotuksella. Sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi. Kolmas annos annetaan aikaisintaan 4 kuukautta edellisestä rokotuksesta tai koronataudista.

60–64 –vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, saavat neljä rokoteannosta. Neljäs annos annetaan aikaisintaan kolme kuukautta edellisestä rokotuksesta tai taudista.

Syystalven tehosteannosta suositellaan Virkun mukaan yli 65-vuotiaille, 18 täyttäneille immuunipuutteisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Videotallenne THL:n ja STM:n koronainfotilaisuudesta on nähtävissä artikkelin yllä. Tekstimuotoisen seurannan voit lukea jälkikäteen alta.