Finland

Tällaisia ovat Bidenin suunnitelmat koronan taltuttamiseksi – ”Yllättäviä vain siksi, ettei niitä ole vielä tehty”

Tällaisia ovat Bidenin suunnitelmat koronan taltuttamiseksi – ”Yllättäviä vain siksi, ettei niitä ole vielä tehty”

Yhdysvalloissa lehdistö pitää presidentti Bidenin suunnitelmia samaan aikaan toivottuina ja itsestäänselvinä.

Yhdysvaltain 46. presidentin Joe Bidenin kiireellisimpiä ja suurimpia tehtäviä on maassa jylläävän koronavirusepidemian hoitaminen.

Biden aloittikin saman tien.

Yhtenä ensimmäisistä toimistaan virkaanastujaisten jälkeen hän allekirjoitti määräyksen, joka velvoittaa käyttämään kasvomaskia liittovaltion rakennuksissa sekä paikallisessa ja osavaltioiden välisessä julkisessa liikenteessä.

Määräys oli osa Bidenin jo joulukuussa esittelemää suunnitelmaa siitä, kuinka epidemiaa hoidetaan hänen virkakautensa sadan ensimmäisen päivän aikana.

Presidentti on asettanut tavoitteeksi maksuttomasti rokottaa sadassa päivässä sata miljoonaa ihmistä. Hän toivoo, että sadan päivän kuluttua myös koulut voidaan taas avata.

Yhdysvaltalaislehdistössä toimet on otettu ilolla vastaan. Ei siksi, että ne olisivat erityisen nerokkaita, vaan siksi, juuri näitä toimia on kaivattu kuukausikaupalla.

– Useimmat asiat suunnitelmassa ovat yllättäviä vain siksi, ettei niitä ole vielä tehty, New York Timesin kolumnisti Ezra Klein kirjoittaa.

Sairaanhoitajat valmistelivat Modernan rokotusta New Yorkissa tammikuun 10. päivä.­

Suunnitelmassa onkin suomalaiselle lukijalle paljon tuttua.

Ero edeltävän hallinnon toimiin on silti huomattava, sillä Donald Trumpin hallinto ei koskaan esittänyt varsinaista suunnitelmaa pandemian hallinnasta, Quartz-lehti huomauttaa. Ei edes presidentti Trumpin itsensä sairastuttua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Quartz jakaa Bidenin suunnitelman karkeasti kolmeen osaan: pandemian ja siitä koituvan talouskriisiin hallintaan sekä tuleviin pandemioihin varautumiseen.

Suunnitelman mukaan jokaisen testiä tarvitsevan tulee päästä testiin, maksutta. Testauspaikkoja halutaan lisää ja testitulosten analysointiin otetaan mukaan yksityiset laboratoriot.

Etulinjan ammattilaisille, eli esimerkiksi sairaaloiden ja hoitokotien henkilökunnalle, halutaan varmistaa riittävät suojavarusteet.

Joe Biden sai toisen annoksensa tammikuun 11. päivä.­

Tartuntojen jäljittämiseen ja tartuntaketjujen katkaisuun aiotaan vihdoin luoda kunnon koneisto. Työhön on tarkoitus palkata yli satatuhatta terveydenhuollon ammattilaista.

Terveydenhuollon kapasiteetin varmistamiseksi kaikissa kaupungeissa on myös valmistauduttava siihen, että satojen vuodepaikkojen väliaikaisia sairaaloita voidaan tarvittaessa pystyttää lyhyellä varoitusajalla.

Rokotusvauhdista murehditaan myös Yhdysvalloissa. Rokotuksia halutaan nopeuttaa löysäämällä kriteerejä, joilla rokotukseen pääsee, antamalla rokotuksia useammissa paikoissa sekä huolehtimalla siitä, että niitä antamassa on riittävästi henkilökuntaa.

Tällä hetkellä henkilökunnasta on pulaa, terveysoikeuden ja -politiikan professori Nicole Huberfeld sanoo Wired-lehdessä. Huberfeldin mukaan raha auttaa ongelman ratkaisemisessa muttei yksin riitä.

Rokotusasemia halutaan perustaa esimerkiksi kuntosaleihin ja messuhalleihin, ja liikkuvia rokotusasemia viedä syrjäseuduille. Kansalliskaartista on tarkoitus hakea käsipareja avuksi esimerkiksi logistiikassa.

Lisäksi pohditaan, voisiko jo maahan saatuja rokotteita hyödyntää tarkemmin, eli voisiko esimerkiksi yhdestä Pfizer-Biontechin rokotepullosta saada viiden sijaan kuusi annosta.

Modernan rokotetta otetaan pullosta ruiskuun Kaliforniassa tammikuun puolivälissä.­

Biden aikoo myös varmistaa, etteivät kustannukset jää vähävaraisten kuntien harteille.

Talouden tukemiseksi Biden on esittänyt 1,9 biljoonan dollarin elvytyspakettia.

Siitä 25 miljardia dollaria menisi rokotuksiin, mutta suurin osa summasta olisi suunnattu suoraan talouden elvytykseen.

Noin yksi biljoona kuluisi kotitalouksille suunnattuihin, 1 400 dollarin elvytysseteleihin. Lisäksi varoilla autettaisiin epidemiasta ja rajoituksista kärsineitä pienyrityksiä hankkimaan tarvikkeita ja suojavarusteita, joiden turvin ne voisivat jatkaa toimintaansa.

Tavoitteena on myös hahmotella ohjeistusta yritystoiminnan jatkamiseen, mutta tullakseen voimaan osavaltioissa ne vaativat kongressin hyväksynnän.

Tuleviin pandemioihin varautumiseksi Biden haluaa Yhdysvaltojen palaavan Maailman terveysjärjestöön WHO:hon.

Kansallisella tasolla varautumiseen kuuluu terveysturvallisuusosaston palauttaminen Valkoisen talon turvallisuusneuvostoon. Trump lakkautti edeltäjänsä Barack Obaman perustaman osaston.

Bidenin suunnitelmassa korostetaan myös tarvetta palauttaa luottamus päätöksentekoon. Kansanterveyttä koskevien päätösten tekeminen kuuluu sen mukaan alan asiantuntijoille eikä poliitikoille, eikä viranomaisten pidä joutua pelkäämään julkista herjaamista työnsä vuoksi.

Football news:

Wolverhampton defender Kilman is ready to play for the Ukrainian national team. Earlier it was reported that he can choose Russia
Pochettino on the new remontade with Barca: In football, even the unthinkable is possible, but we are positive
Real Madrid snapped a 5-game winning streak with a draw with Sociedad
Neymar is likely to miss the Barcelona game. PSG don't want to take any chances
Real Madrid conceded for the first time in 5 matches
Miranchuk about Bergamo: They start to find out in a cafe, come up with a smile and say: Forza Atalanta!
Maldini on buying out Tomori for 28 million euros: Too expensive. Milan will discuss everything with Chelsea