Finland

Talous | Mika Lintilä: Kustannustuki voitaisiin palauttaa käyttöön ja kohdentaa paremmin matkailuun ja tapahtuma-alalle – Katso tallenne Talouden ensiapukurssin lähetyksestä

Mika Lintilä: Kustannustuki voitaisiin palauttaa käyttöön ja kohdentaa paremmin matkailuun ja tapahtuma-alalle – Katso tallenne Talouden ensiapukurssin lähetyksestä

Lintilä puhui Talouden ensiapukurssi -tapahtumassa torstaina.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on valmis tuomaan yritysten kustannustuen uudelleen käyttöön ja muuttamaan kriteereitä niin, että tukea kohdistuisi paremmin myös tapahtuma- ja matkailupuolelle.

Lintilä kertoi asiasta torstaina HS:n ja Aalto EE:n järjestämällä Talouden ensiapukurssilla. Yrityspäättäjät pääsivät tenttaamaan tapahtumassa Lintilää koronavirusepidemian aiheuttamasta ahdingosta ja valtion tukitoimista.

Lintilän mukaan matkailun tilanne on ”äärettömän vakava”. Hän myös toisti aiemman kritiikkinsä hallituskumppaneita kohtaan.

”Omilla toimillamme olemme vaikuttamassa tähän kohtuuttoman paljon”, hän sanoi.

”Sanoin jo kuukausi sitten, että nostetaan [matkailuun liittyviä koronaviruksen ilmaantuvuus]rajoja ja laitetaan yökerhot kiinni.”

Korona-ajan yritystukien kohdentuminen herätti keväällä julkista kritiikkiä. Lintilä huomautti torstaina, että suoria valtion ensiapurahoja ei voitu heti antaa, koska vielä keväällä ei ollut niitä mahdollistavia lakeja.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) puhui HS:n ja Aalto EE:n järjestämällä Talouden ensiapukurssilla torstaina.­

Lintilä sanoi myös, että kouluttautuminen lomautuksen aikana pitäisi sallia. Samalla hän toivoi vastuuta työnantajilta: työntekijöistä tulee vielä olemaan pulaa, ja he tulevat valitsemaan yrityksiä, joissa heillä on hyvät koulutusmahdollisuudet myös työuran aikana.

Koulutusteemasta Lintilä nosti esiin myös muuntokoulutukset, joiden tarkoituksena on päivittää tai täydentää jo hankittua osaamista.

Esimerkkinä hän mainitsi Scanian Lahden-tehtaan, jossa yhtiö aikoo lopettaa bussikorituotantonsa. Työttömäksi jäävistä scanialaisista voitaisiin heidän halutessaan kouluttaa sähköasentajia, joista on tällä hetkellä pulaa, Lintilä esitti.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kritisoi Lintilän tavoin hallituksen matkustusrajoituksia, jotka ovat olleet Euroopan tiukimpia.

”Valtio on ollut Finnairille hyvä omistaja mutta huono sääntelijä”, Manner sanoi Talouden ensiapukurssilla.

”Tämä on sellainen asia, johon tarvittaisiin terveysturvallisesti muutos.”

Muut tapahtumassa puhuneet yritysjohtajat esittivät muun muassa toiveita, että liikenneyhteyksistä eri puolille Suomea pidetään huolta.

”Pysyisivät nyt tiet kunnossa”, toivoi pohjoiskarjalaisen nosturivalmistajan Mantsinen Groupin toimitusjohtaja Mia Mantsinen.

Levi Wellness Clubin toimitusjohtaja, yrittäjä Laura Peippo mainitsi puolestaan Pohjois-Suomen juna- ja lentoyhteydet tekijänä, joka auttaa saamaan matkailijoita alueelle.

Peippo kertoi, että lappilaisilla yrittäjillä on suuri huoli talven matkailusesongista. Kansainvälinen turismi on hänen mukaansa ”todennäköisesti jo menetetty”, joten nyt tulisi houkutella suomalaisia matkailijoita.

Talouden ensiapukurssi on Aalto University Executive Educationin ja HS:n järjestämä tapahtuma. Tilaisuuden yhteistyökumppanina on K-ryhmä.

Ensiapukursseja on järjestetty tänä syksynä kaksi, ja ne korvaavat HS:n ja Aalto EE:n vuosittaisen Taloudenpuolustus­kurssin. Koronatilanteen vuoksi Helsingin Valkoisessa salissa oli paikalla vain juontajat ja puhujat. Yleisö sai seurata tilaisuuksia etäyhteyden välityksellä.

HS seurasi Talouden ensiapukurssia hetki hetkeltä.

Lue koko seuranta täältä:

Football news:

Zenith is necessary to protect the Semak. He can become as much of a legend as Semin is to Loco. Sabitov about the coach of St. Petersburg
Morelos scored the 21st goal in European competition for Rangers, repeating Mccoist's record
Tottenham were the first Premier League clubs to lose in the European Cup season
Arsenal have not conceded at home for the first time since July 1. Goalkeeper Runarsson made his debut for the Londoners
Sandro Tonali: Milan on the crest of a wave. The Rossoneri shirt is pressing, but I'm getting in shape
Kadyrov's adviser hit the judge in the groin, and his son was dismissed from Akhmat and banned for three years. At first they all denied
AEK Carrera lost both matches in the Europa League with a total score of 1:5