Suomen koronalinjaa ja pandemian hoitoa kehutaan vuolaasti tuoreessa brittiläisessä talouslehti The Financial Times -lehdessä (FT).

FT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Suomen sekä myös Norjan ja Tanskan linja yhteiskunnan nopeasta osittaisesta sulkemisesta ja avaamisesta uudelleen tilanteen helpottaessa ovat olleet onnistuneita.

Lehden mukaan tämän linjan ansiosta tautitapaukset ovat pysyneet aisoissa mutta myös vaikutukset taloudelle ovat jääneet pienemmiksi kuin muissa maissa.

FT:n mukaan Suomen koronalinja on yksi Euroopan onnistuneimmista.

Lehti on haastatellut myös THL:n johtaja Mika Salmista, joka arvelee haastattelussa, että maan rajojen nopea, mutta vain osittainen sulkeminen sekä niiden avaaminen jälleen tautitilanteen helpottaessa kesällä edesauttoi talouden selviämistä muita maita pienemmillä kolhuilla.

Salminen toteaa brittilehdelle, että Ruotsi otti pandemian hoidossa riskipitoisemman ja utilitaarisemman linjan.

Salmisen mukaan Suomen perustuslaki kuitenkin painottaa vahvasti valtiohallinnon velvollisuutta turvata kansalaisten henki ja terveys.

Tästä voisi päätellä, ettei Suomen perustuslaki olisi mahdollistanut Ruotsin joukkoimmuniteettiin tähtäävää koronapolitiikkaa.

Yksi tekijä, joka selittää FT:n mukaan Suomen poikkeuksellisen hyvää suoriutumista on maamme hyvä varautuminen kriiseihin. Se taas juontaa lehden mukaan jo talvisodan ajoilta vuosilta 1939–1940, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

Suomen valmiuslaki mainitsee suoraan pandemiat, ja lain edellyttämät toimet otettiin FT:n mukaan Suomessa nyt käyttöön ensi kertaa sitten toisen maailmansodan.

Lehden Baltian ja Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Richard Milne on haastatellut myös Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuortia, jonka mukaan suomalaisten toiminnan selitys menee vielä lainsäädäntöäkin syvemmälle.

Nuortin mukaan Suomella on pitkä perinne reagoimisessa kriiseihin. Suomalaisilla on taipumus puhaltaa yhteen hiileen kriisien keskellä.

”Oli huomionarvoista, miten suomalaiset reagoivat koronarajoituksiin ja muuttivat käyttäytymistään”, Nuorti sanoo haastattelussa ja toteaa sosiaalisten kontaktien vähentyneen 75 prosenttia rajoitusten ansiosta Suomessa.

Korona peilaa Nuortin mukaan hyvin sitä, kuinka yhteiskunta toimii ja miten se on kokonaisuudessaan organisoitunut.

Koronakoiratkin saavat maailmalla kiitosta

Amerikkalainen päivälehti The New York Times puolestaan hehkuttaa eilisessä numerossaan Helsinki-Vantaan koronakoiria.

Lehti suitsuttaa, että lentokentälle saapuville tarjotaan mahdollisuutta vapaaehtoiseen koronatestiin, joka vie vain kymmenen sekuntia ja jossa ei tarvitse työntää nenään puikkoa.