Finland

Tampereen ratikka­kuskien asut julki – omat vaatteet myös juhla­hetkiin

Tampereen ratikka­kuskien asut julki – omat vaatteet myös juhla­hetkiin

Asuja voi bongata pian kaupungilla, kun koulutetut VR-kuskit tarttuvat ratikan puikkoihin.

Tampereen ratikkakuskien työasuun kuuluvat muun muassa turvakengät, reisitaskuhousut ja pikeepaita. Työvaatteiden malleina toimivat lajinsa ensimmäiset VR:n ratikkalaiset, eli liikenteenohjaajat.­

Tampereella voi bongata pian upouusia virka-asuja, kun koulutetut ratikkakuskit tarttuvat puikkoihin ja aloittavat omat koeajonsa.

Raitioliikenteen operaattorina toimivan VR:n tiedotteesta paljastuu, että liikenteenohjaajien ja kuljettajien käyttämien työvaatteiden päävärit ovat punainen ja musta – keltaisia huomioliivejä unohtamatta.

Työvaatemallisto sisältää sekä ulko- että sisävaatteet ja juhla-asun erityisiä tilaisuuksia varten. Värimaailma mukailee punamustaa ratikkaa. Mukana on myös valkoinen tehosteväri.

Miehen arkinen perustyöasu ratikan sisätiloissa.­

Mallisto pohjautuu VR:n viime vuonna uudistuneeseen junahenkilökunnan mallistoon. Kokonaisuus toteutettu yhteistyössä tamperelaisen vaatevalmistaja Image Wear Oy:n kanssa.

Tiedotteen mukaan työvaatteissa korostuvat mukavuus, istuvuus, käytännöllisyys ja kestävyys. Malliston ilmettä kuvaillaan moderniksi ja rennoksi. Osa vaatekappaleista on täysin samoja kuin junissa, esimerkiksi mustat housut.

– Meillä oli tuore kokemus työvaatteiden uudistamisesta, joten hyödynsimme sen opit suoraan ratikassa – tämä säästi myös aikaa. Ratikkatyössä on paljon yhtymäkohtia junassa työskentelyyn ja työympäristöt ovat samanlaisia, joten meillä oli jo pohjalla ymmärrystä muun muassa vaatteiden ominaisuuksiin ja toimivuuteen liittyen, VR:llä ratikasta vastaava projektipäällikkö Vesa Rauhala kertoo.

Perustyöasuun kuuluu ulkona liikkuessa myös huomioliivi.­

Oma asu myös juhlaa varten

Ratikan perustyöasuun kuuluu mustat reisitaskuhousut, pitkä- tai lyhythihainen, väritykseltään puna-musta pikeepaita, vyö, turvakengät sekä vetoketjullinen musta sisäpusakka, jossa on heijasteraidat ja logo. Kun liikutaan työtehtävissä ulkona, kuuluu asuun myös keltainen, turvallisuus- ja huomiovärimääräykset täyttävä heijastetakki.

Juhlatyöasuun kuuluu valkoinen kauluspaita.­

Ratikkaan kuuluu myös juhla-asu, jolloin yläosaksi vaihdetaan valkoinen kauluspaita ja punainen neule.

Tiedotteen mukaan mallistoon kuuluu myös erilaisia asusteita: vyö, lippahattu, pipo, hanskat ja huivi. Lisäksi miehillä asuun kuuluu kravatti, jonka kuosin voi löytää myös ratikasta. Kuosi on nimittäin sama kuin ratikan penkeissä ja sen on suunnitellut Ratikan kuosisuunnittelija Laura Gröndahl.

Uudet työvaatteet saavat päällensä myös ratikan tulevat kuljettajat. Noin 65 raitiovaununkuljettajan valinnat ovat loppusuoralla ja ensimmäinen koulutuskurssi alkaa tammikuussa.

Football news:

Messi hit Villalibre on the back of the head and received the first red card in 753 matches in Barca
Conte on 2:0 with Juve: Inter learned to feel the blood and kill the game
Vidal about 2:0 with Juve: Inter beat the best team in Italy. We believe that we can win the Scudetto
Pirlo about 0:2 with Inter: Juve could not have played worse, the team just did not come out on the field
Pep on 2nd place: City fell behind Liverpool and then won a few matches. Now I'll have a glass of wine
Man City are even closer to reclaiming the Premier League title. Stones about 4:0 with Crystal Palace
Man City won 9 out of 10 matches and conceded 1 goal with a pair of Stones - Dias defenders