Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tanskan ulko­ministeriön valtiosihteeri: ”Kaasuputki-iskua päästään tutkimaan paikan päälle ehkä huomenna” – Suomi mukana tutkimus­ryhmässä

Suomi on mukana EU:n alaisessa kolmen maan kansainvälisessä tutkimusryhmässä, joka pääsee todennäköisesti sunnuntaina tutkimaan kaasuputki-iskuja paikan päälle, totesi Tanskan ulkoministeriön valtiosihteeri Jesper Møller Sorensen lauantaina Helsingissä.

– Oli mielenkiintoista, että kaasuisku tapahtui Tanskan ja Ruotsin talousvesialuilla. Se luo samalla meille velvollisuuden tutkia tätä iskua.

– Sekin on mielenkiintoista, että tämä isku tapahtui heti sen jälkeen, kun Norjasta avattiin Puolaan kaasuputki.

Sorensenin mukaan kaasuräjähdyksiä tutkii nyt EU:n alainen kolmen maan kansainvälinen tutkimusryhmä, jossa ovat mukana Saksa, Suomi ja Tanska.

– Huomenna ehkä päästään tutkimaan vahinkoja ja voimme tutkia ensimmäisen putken. Toistaiseksi emme ole voineet mennä vielä veden alle kaasuvuodon aiheuttaman vaaran vuoksi, Sorensen sanoi.

Entinen tiedustelujohtaja Pekka Toveri arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin päättäneen palata hybridioperaatoihin, koska hän on epäonnistunut tavanomaisessa sodassa.

Toverin mukaan kaasuputki-iskun opetus on se, että lännen pitää varautua paremmin ennakolta ja tehdä parempaa yhteistyötä Itämerellä, jotta tiedetään, kuka merellä liikkuu.

Norjan parlamentin ulko- ja puolustusasiainkomitean puheenjohtaja Ine Eriksen Søreide kertoi lauantaina Helsingin turvallisuusfoorumissa, että Norja on havainnut epäilyttävää droonitoimintaa omien kaasuputkiensa läheisyydessä ja sen vuoksi Norja on nostanut valmiuttaan.

– Tämä toiminta alleviivaa nykyistä synkkää aikaa. Se kuvaa myös Venäjän tyyliä, he toimivat niin kauan, kunnes heidät estetään.

– Norja on nyt suurin kaasuntoimittaja Eurooppaan ja me joudumme nyt turvaamaan omia kaasulinjojamme, Søreide sanoi.