Talouselämän ja Kauppalehden etätyökyselyssä kysyttiin, millaisia helpottavia rutiineja vastaajat ovat luoneet kotona työskentelyyn. Tässä lukijoiden parhaat vinkit.

Teen ruuat edellisenä iltana – jääkaapissa aina salaatti valmiina – keitän kahvia kerralla reilusti, jota voi juoda päivän mittaan – ruokailut ja kahvit aina samaan aikaan, vaikka sitten työpisteellä – olen vain yhdessä etäpalaverissa kerrallaan.”

”’Työmatka’, pari kierrosta talon ympäri, lounasajan merkintä kalenteriin. Työaika, aloitus oikeaan aikaan ja lopetus mahdollisimman oikeaan aikaan.”

Aamujumppa ennen töitä. Nyt on aikaa kun ei tarvitse käyttää aikaa matkusteluun.”

”Aamulla aloittaessani merkkaan lapulle ajan, koska lopetan työpäivän. Pidän siitä kiinni, joten työt eivät veny vapaa-aikaan.”

”Aamulla yksi työtunti keskittymistä vaativia tehtäviä ennen sähköpostin, chatin ynnä muiden avaamista. Lounaalle välillä lounasravintolaan yhdessä puolison kanssa.”

”Aloitan aamulla työt jo ennen kuin lapset heräävät. Pidän tauon siinä vaiheessa, kun herätän lapset ja syömme yhdessä aamupalaa. Käyn lounastauolla lyhyellä lenkillä.”

”Aloitan päivän lähes samaan aikaan aamusta, puen niin sanotut työvaatteet päälle, pidän kahvitaukoja noin kahden tunnin välein, jolloin kävelen huoneistossa. Samoin jos joku soittaa, pyrin kävelemään samalla. Kun työt tehty, siirrän tietokoneen sivuun pois pöydältä. Ruokailu on vielä haastava, kun ei halua/kerkiä aina lähteä syömään ulos ravintolaan, mikä katkaisi päivän kivasti. Hyvällä ilmalla ruokatunnin aikoihin pieni kävelyhetki ulkona.”

”Aloitus joka aamu samaan aikaan heti välttämättömien aamurutiinien jälkeen klo 7, aamiainen klo 9, 1–2 tunnin tauko lounasaikaan, kevyt lounas ja kunnon metsälenkki koiran kanssa, kone kiinni, kun päivän tunnit tulee täyteen +/– 15 minuuttia. Pitkien puheluiden aikana kävelen ja venyttelen, saatan laittaa pyykit kuivumaan tai taitella lakanat kaappiin, etäkokousten aikana jaloittelua ja venyttelyä.”

En meikkaa ja nousen työn ääreen melkein suoraan sängystä. Tämä ajansäästö helpottaa järjettömän paljon elämääni. Minulla on kotona säädettävä seisomapöytä, jonka ostin koronapandemian alussa. Seison osan päivästä. Käyn keskellä päivää taukojen aikana esimerkiksi viemässä roskat, niin tulee pientä happihyppelyä. Joskus pidämme kävelypalavereita.”

”En tee töitä iltaisin. Jumppaan Cuckoo Work -ohjelman tahdissa ja pyöritän painavaa hulavannetta. Pitkissä työpalavereissa pidämme sovitusti taukoja.”

”Enemmän taukoja, työt ja vapaa-aika erillään. Kun tehdään töitä niin tehdään töitä.”

”Hae posti ennen työajan alkua, suorita samalla ’työmatka’ kävelyn muodossa, esimerkiksi 1 km. Pidä kiinni työajoista, muista tauottaa. Pidä kalenteri ajantasalla, varaa myös omaa aikaa. Oman ajan hallinta on kaikista tärkeintä. Suunnittele kalenterin avulla jatkuvasti ’next 5–7 days’. Järjestä oma työtila/-huone. Työpäivän päättyessä, nouda posti ja suorita ’työmatka’ kuten aamulla.”

Jalat pöydällä on mukavaa olla. Jos on vartin tauko kotona, siinä on jotain mieltä. Työpaikalla rumassa toimistossa ei ole mitään järkevää paikkaa tai tekemistä tauon ajaksi. Ei sitä automaattikahviakaan jaksa aina.”

”Kahvitauot, videokamera päällä telcoissa, firman kauluspaita päällä.”

”Kalenterissa on keskittymistä vaativalle työlle automaattivaraus, lounastauko on kalenterissa ja muutenkin suunnittelen päiväni. Lounasannoksia on tehty valmiiksi pakkaseen, eli siitä vain lämmittämään.”

”Katkaisen päivän maatilan ulkotöillä, kuten polttopuunteolla.”

Kenkälaatikko pc:n alle niin kuvakulma Teamsissä on parempi. Kotona on ihan eri rutiinit: voi laittaa pyykkikoneen päälle päivällä, käydä lenkillä raahaamatta hurjaa vaihtovaatevarastoa töihin, ulkoiluttaa koiraa. Sama aika menee kuin töissä kokousten välillä tai lounaalla.”

”Koiran ulkoiluttaminen jaksottaa päivää hyvin. Yritän keksiä jotain erilaista, eli pieniä mausteita itsensä viihdyttämiseksi. Tänään laitoin kuusi tuoksutuikkukynttilää palamaan erivärisiin pieniin lasikippoihin, mikä loi hyvän tunnelman. Pitää keksiä jotain erilaista, muuten tähän puutuu.”

”Kuulokkeet päässä olen töissä. Käyn parvekkeella nauttimassa raitista ulkoilmaa, jos tuntuu, ettei luista.”

”Kuuntelen radiota, ja kun tietty ohjelma loppuu, pidän tauon. Lapsen kouluun lähtö ja koulusta tulo herättävät myös pitämään taukoa. Lisäksi pidän pieniä kävelytaukoja. Työnantajan tarjoamat taukojumpat, ensi viikosta taas Fressi-tv:n valikoimaan tulee taukojumpat takaisin. Näihin laitan puhelimeen herätyksen, että muistan osallistua.”

”Käyn aamulla ainakin 30 minuutin kävelylenkillä ennen kuin aloitan työt. Siinä herää, virkistyy ja näkee vaihteeksi vähän ulkomaailmaa ja päivänvaloa. Päivän päätteeksi piilotan näytön kukkien taakse, ettei toimiston virkaa toimittava keittiönpöytä muistuta töistä pitkin iltaa. Yritän myös pitää kunnon lounastauon silloin kun työt sallii, kokkaan ja syön yhdessä kumppanini kanssa ilman puhelimia.”

”Laitan työpäivän päätteeksi tai viimeistään perjantaina työkoneen työpöydältä laukkuun ja putsaan näin työviikon pakettiin. Työhuone muuttuu siten muita töitä varten sekä vapaa-ajan tilaksi tietokoneella.”

”Nukkumalla pitkään ja heräämällä juuri ennen ensimmäistä palaveria.”

”Ostanut termokahvimukin, sähköpöydän, tasapainotuolin ja isomman näytön.”

”Parasta on strukturoida työpäivä ihan kalenteria myöten – eli ruokatauot pidetään oikeasti, kesken työpäivää voi halutessaan käydä lenkillä, palavereiden välissä on hyvä pitää taukoja.”

Pidän täsmällisesti kiinni työrytmistä kiinni ruokien ja välipalojen avulla sekä pienet tirsat keskellä työpäivää tehostaa ns. huonojenkin päivien työskentelyä.”

”Pojan entinen huone on työhuone. Avaan oven 8–8:30 ja suljen sen yleensä viimeistään kello 17. Työt jäävät sinne. Keppi sekä kuminauha käden ulottuvilla, joten helppoa Teams-kokouksen aikana/välissä vetreyttää kehoa.”

”Tarkat rutiinit. Koneelle klo 8, lounas ja kone kiinni klo 16.30–17.30. Asiakkaat hoidetaan kalenterin mukaisesti.”

”Teen tietotyötä ja tauotan tekemistäni tarpeen mukaan. Tauolla teen jotain aivan muuta. Vaikkapa kotitöitä tai katson Netflixistä hetken aikaa jotain hömppää, jotta aivot saa palautumisaikaa ja työnteko on taas tehokkaampaa.”

Työhousut jalkaan työpäivän ajaksi ja verkkarit sen jälkeen. Käyn joka päivä lounaalla läheisessä työpaikkaruokalassa. Se tauottaa hyvin työpäivää, tulee lähdettyä liikkeelle ja saa hyvää ruokaa. Toimii!”

Työpiste rulokaapissa: kun ovi laskeutuu, työpäivä päättyy ja työt jäävät sinne.”