Neljä kaverusta perusti uhkarohkeasti koronavuonna kivijalkamyymälöitä Helsinkiin tuotteelle, joka on Suomessa vielä toistaiseksi tuntematon suuren yleisön keskuudessa.

”Jäin koronaviruksen takia jumiin suomeen ja ikävöin kovasti hongkongilaista ruokaa, erityisesti kuplateetä. Koska en löytänyt sellaista Suomesta ja ajattelin tässä olevan hyvä markkinarako”, Hongkongista Suomeen teknologia-alan kasvuyritystä perustamaan muuttanut Sebastian Loke selventää Kong Cha -kuplateemyymälöiden idean taustoja.

Kuplatee on varsinkin Kaakkois-Aasiassa pääasiallisesti kylmänä nautittava teejuoma, johon on lisätty jättimäisiltä kaviaaripalloilta näyttäviä maniokkikasvista valmistettuja tapiokapalloja. Yleisimmin kuplateejuoman pohjana toimii teen ja maidon sekoitus, mutta juoma voidaan valmistaa myös sekoittamalla hedelmämehua ja teetä. Juoma voidaan tehdä myös lämpimänä tai sen päälle voidaan lisätä esimerkiksi maitovaahtoa.

Yksi neljästä perustajasta, tietotekniikan alalla työskentelevä Chun Ip taas jäi alkuvuodesta koronavirustilanteen takia lomautetuksi puoleksi vuodeksi työpaikaltaan.

”Se antoi minulle mahdollisuuden perustaa uusi yritys, mikä oli jälkeenpäin ajateltuna hyvä asia”, insinöörin koulutuksen hankkinut Ip toteaa.

Tiloihin ei haluttu asiakaspaikkoja

Sopivaa liiketilaa etsittiin pidempään, lopulta sellaiset löytyivät kauppakeskus Columbuksesta Vuosaaresta ja kauppakeskus Citycenteristä Helsingin keskustasta.

“Halusimme tiloja, joissa ei ole asiakaspaikkoja. Emme nähneet, että suomalaiset haluavat istua alas ja nauttia kuplateetä kahvin tapaan. Pienempi liiketila auttaa meitä myös säästämään kustannuksissa”, Loke nauraa.

Markkinoinnissaan yritys luottaa sosiaalisen median ja tyytyväisten asiakkaiden voimaan. Sosiaalisen median visuaalisen ilmeen luomisessa ja tehokkaassa hyödyntämisessä taas auttaa varsinkin Loken ja yhden Kong Chan perustajista, Jeff Kon osaaminen. Loke ja Ko ovat myös suomalais-hongkongilaisen datan visualisointiin erikoistuneen kasvuyritys Chartipedian perustajista. Chartipedialla on Instagramissa yli 51 000 seuraajaa.

Suurin haaste on saada tuotetta tuntemattomat potentiaaliset asiakkaat maistamaan kuplateetä. ”Huomasin, että kun saan vaikka kymmenen suomalaista kaveriani maistamaan kuplateetä, heistä noin kahdelle juoma on liian outo. Muut kahdeksan pitävät siitä kovasti”, Loke kertoo.

Liiketila. Yksi myyntipiste sijaitsee Citycenterissä Helsingin keskustassa.

Salainen resepti

Kong Cha myykin juomia huomattavilla alennuksilla aina uuden myymälän avautuessa. Ensimmäisen myymälän avajaisissa kymmenien ihmisten jono kiemurteli koko päivän pitkälle liiketilan ulkopuolelle. Tuotteen on kuitenkin oltava kunnossa, jotta asiakkaat saadaan palaamaan. ”Hongkongilaiset ystävämme testaavat kaikki reseptit ja niitä muokataan palautteen mukaan”, Loke kertoo.

Kong Chassa myydään hongkongilaista versiota alun perin Taiwanista lähtöisin olevasta kuplateestä ja yritys pitää autenttisuutta yhtenä markkinointivalteistaan.

”Olemme tuoneet juomien valmistukseen tarvittavat välineet Hongkongista. Myös tärkeimmät kaikki raaka-aineet, kuten teelehdet tuodaan sieltä ja teesekoituksemme resepti onkin yksi tärkeimmistä liikesalaisuuksistamme”, Ip valottaa.

”Valmistamme myös kuplat omalla metodillamme ja reseptillämme, jota emme paljasta kenellekään. Emme kuitenkaan käytä valmistukseen tapiokajauhoa, kuten jossain muualla. Kuplat saavat olla vain alle tunnin vanhoja, muuten ne menevät pilalle”, Ip kertoo.

Teebisnes on sivutyö

Kivijalkaliikkeen perustaminen aikana, jolloin Helsingin keskustakin uhkaa näivettyä kadonneiden ihmisvirtojen vuoksi ei näytä hyvältä idealta ainakaan perinteisessä strategiakehikossa.

”Kiinan kielessä kriisiä tarkoittava sana koostuu kahdesta merkistä, joista toinen tarkoittaa vaaraa ja toinen mahdollisuutta. Kiinassa onkin sanonta, että jokainen kriisi on myös mahdollisuus. Et voi kontrolloida sitä mitä sinulle tapahtuu, mutta voit muokata omaa reaktiotasi siihen”, Loke kertoo.

”Aikaisemmin meillä oli vaikeuksia saada liiketilaa vuokrattua ideallemme. Koronan tyhjennettyä monet kauppakeskusten liiketilat, on meillä ollut paljon helpompaa saada liiketiloja.”

Kong Cha on kaikille perustajille sivutyö, joten päivät venyvät pitkiksi. Loke kertoo olevansa myymälässä töissä aamukuudesta iltapäivään ja jatkavansa sen jälkeen illan Chartipedian parissa.

Ip taas työskentelee aamu seitsemästä iltapäivään suomalaisessa teknologiayrityksessä, minkä jälkeen hän huolehtii myymälöistä myöhään iltaan.

”On jännittävää seurata, miten luomme uutta trendiä Helsinkiin ja kasvua yrityksellemme. Onneksi olen nuori, enkä tarvitse vielä niin paljon unta”, Ip nauraa.