Finland

Teknologia | Apple päivitti radikaalisti klassisten Imac-tietokoneiden ulkomuotoa ja julkisti laitteen kadonneiden tavaroiden löytämiseksi

Yhtiö julkisti myös uuden Ipad Pro -mallin.

Apple esitteli tiistaina uusia Imac-pöytätietokoneitaan.­

Yhdysvaltalainen tietotekniikkayhtiö Apple julkisti tiistai-iltana Suomen aikaan uudenlaisia Imac-pöytätietokoneita.

Uudet Imac-mallit käyttävät Intelin suorittimien sijasta yhtiön itse kehittämää M1-suoritinta.

Uuden suorittimien energiatehokkuuden ansiosta Mac-koneet ohenevat huomattavasti verrattuna aiempiin malleihin: tietokone on vain 11,5 millimetriä paksu. Koneet ovat nyt saatavilla useissa eri väreissä ja niiden näppäimistö sekä hiiri saavat hieman uudistetun ulkomuodon.

Viimeksi Apple muutti Imac-tietokoneidensa ulkonäköä yhtä radikaalisti vuonna 2012.

Uudistetun ulkonäön lisäksi uudet 24 tuuman näytöllä varustetut Imacit ovat huomattavasti tehokkaampia kuin aiemmat Applen pöytätietokoneet ja sisältävät 8-ytimisen prosessorin. Uudet Imacit saapuvat kauppoihin toukokuussa ja niiden lähtöhinta on Suomessa 1 499 euroa.

Uusi M1-suoritin löytyy myös Applen tiistaina julkistamista uusista 12,9 tuuman Ipad Pro -tablettitietokoneista. Lisätehojen lisäksi uusissa lippulaivaluokan Ipadeissa on entisiä malleja tarkempi kamera ja paremmin värejä toistava mini-led-näyttö. Laitteen lähtöhinta on Suomessa 1 229 euroa.

Mac-koneiden suoritinpäivitys ei ollut yllätys, sillä yhtiö kertoi jo viime keväänä siirtyvänsä tulevien vuosien aikana kokonaan Arm (Advanced RISC Machines) -suorittimiin. Ensimmäiset M1-Arm -suoritinta hyödyntävät kannettavat tietokoneet Apple julkisti viime marraskuussa.

Edellisen kerran Apple vaihtoi tietokoneidensa suorittimia noin 15 vuotta sitten, kun yhtiö alkoi siirtyä Mac-koneissaan Power Pc -suorittimista Intelin suorittimiin.

Apple on aiemmin käyttänyt Arm-suorittimia Iphone-puhelimissaan, Ipad-tabletti­tietokoneissaan ja jopa älykuulokkeissaan. Kyseinen suoritin soveltuu erityisen hyvin pienikokoisiin laitteisiin, sillä sen virrankulutus on pienempi kuin perinteisemmillä suorittimilla.

Lue lisää Applen uudesta suorittimesta tästä: Apple esitteli uudet tietokoneet, joilla on enemmän yhteistä Iphonen kuin pc-koneiden kanssa – Miksi?

Uudet Imac-koneet ovat huomattavasti aiempia malleja ohuempia.­

Tiistaina Apple julkisti myös maksullisen podcast-palvelun. Sen avulla podcastien tuottajat voivat tuottaa Applen podcast-ohjelmaan maksullista sisältöä. Ensi kuussa lanseerattavan palvelun saatavuudesta Suomessa ei ole tietoa.

Viime vuosina Apple on pyrkinyt kehittämään muitakin digitaalisia palveluitaan, kuten maksullisten musiikki- ja tv-palveluidensa tarjontaa. Yhtiön digitaalisten palveluiden arvo oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 16 miljardia dollaria eli noin 13 miljardia euroa.

Apple julkisti lisäksi tavaroiden sijainnista kertovan Airtag-paikanninlaitteen, jota voi käyttää Iphone-puhelimen avulla. Pienen paikantimen voi kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai laukkuun. Airtagit maksavat Suomessa 35 euroa kappale.

Muun muassa eteläkorealainen Samsung on jo aiemmin tuonut markkinoille vastaavanlaisen Smarttag-paikantimen.

Hieman kahden euron kolikkoa suurempi Airtag auttaa kadonneiden tavaroiden löytämisessä.­

Tiedotustilaisuudessa Apple kertoi myös tuovansa toukokuussa kauppoihin päivitetyn version Apple TV -lisälaitteestaan. Uusi Apple TV 4K mahdollistaa muun muassa aiempaa tarkempien suoratoistolähetyksien vastaanottamisen ja maksaa Suomessa 199 euroa.

Tiedotustilaisuus lähetettiin etukäteen nauhoitettuna tallenteena yhtiön pääkonttorista Kalifornian Cupertinosta.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude