Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Televisioarvostelu | Denis Villeneuven taitava jännitysdraama kahden tytön sieppauksesta muotoutuu lyijynraskaaksi tutkielmaksi vanhemman pelkojen voimasta

Kanadalaisohjaaja Denis Villeneuve on viime vuosina ollut vahvassa vedossa. Parhaillaan hän on ajankohtainen Dyyni-elokuvan vuoksi.

Nancy (Viola Davis) ja Franklin Birchin (Terrence Howard, oik.) tytär on kadonnut kotinaapuruston kadulta. Katoamista tutkivan etsivän Lokin (Jake Gyllenhaal) kerrotaan ratkaisseen kaikki aiemmat tapauksensa.

Jännitysdraama

Vangitut ★★★★

Prisoners, USA 2013

Netflix ja Amazon Prime Video

Alakouluikäinen ei saavu sovitusti kotiin. Matkapuhelin ei vastaa. Kuluu vartti, ja toinen. Vielä vartti. Pitäisikö lähteä huhuilemaan? Soiko aiemmin jossain sireeni? Menee puoli tuntia. Kun kumartuu pukemaan kenkiä, möykky vatsassa häiritsee hengittämistä. Ja sitten huoli osoittautuu turhaksi.

Keller ja Grace Doverille (Hugh Jackman ja Maria Bello) sekä Franklin ja Nancy Birchille (Terrence Howard ja Viola Davis) pelot käyvät toteen. Perheiden tyttäret ovat lähteneet käymään vain muutaman korttelin päässä, mutta heitä ei näy eikä kuulu.

Lähikadulla on ollut pysäköitynä rähjäinen asuntoauto, jonka poliisi löytää. Kuski, heikkolahjainen Alex Jones (Paul Dano), ajaa hädissään auton päin puuta. Kun Keller onnistuu kovistelemaan Jonesia, tämä henkäisee epäselvästi: ”Itkivät vasta kun lähdin.”

Tapausta tutkii yksinäinen etsivä Loki (Jake Gyllenhaal), älykkäästi ja uskottavasti, Kelleriä rauhoitellen.

Dyyni-elokuvan vuoksi ajankohtaisen Denis Villeneuven yhtä taitava ohjaus Vangitut (2013) ei ole ilmestynyt Suomen ilmaiskanaville, mikä johtunee elokuvan painostavasta sisällöstä. Paraikaa Vangitut on tarjolla Netflixissä ja Amazon Prime Videossa, ja tietty vuokravideona sekä kirjastoiden dvd-hyllyissä.

Kanadalainen Villeneuve on viime vuosina ollut vahvassa vedossa. Edellä mainittujen kanssa samalle korkealle tasolle nousi tieteiselokuva Arrival (2016), ja pätevää työtä ovat olleet myös Blade Runner 2049 (2017) ja Sicario (2015).

Vangittujen kohdalla Villeneuve ei päästä yleisöään helpolla, ja vatsaan kasautuva möykky tuntuu piinallisen tutulta. Arkielämän huolihetkien ohella muistoista nousee Clint Eastwoodin Mystic River (2003), jossa menneisyyden kidnappaus säteili myrkyllisellä tavalla nykypäivään.

Draamallisten ansioidensa ohella Vangitut tekee vaikutuksen jännitystarinana. Käsikirjoittaja Aaron Guzikowskin sommittelema juonikuvio on sopivan mutkikas ja valtaosin myös omintakeinen.

Yksi Guzikowskin tekstin vahvuuksista on kahden omilla tahoillaan toimivan päähenkilön käyttö. Hugh Jackman ja Jake Gyllenhaal näyttelevät roolit hyvin. Äitien piina jää elokuvassa turhan niukalle huomiolle, mutta kohdassa, jossa Nancy Birchin osuus korostuu, Viola Davis muistuttaa vahvoista näyttelijäntaidoistaan.

Noillakin hetkillä raastava kysymys kuuluu: onko parempi olla tietämättä katoamisesta mitään vai saada syyllisestä edes epämääräinen aavistus, jolloin voi jollakin tavalla, millä tavalla tahansa, tarttua toimeen?

Keller Dover (Hugh Jackman, vas.) uskoo, että Alex Jones (Paul Dano) tietää, mitä hänen tyttärelleen tapahtui. Paul Dano esittää heikkolahjaista Jonesia etevästi. Roolihenkilön nimi lienee poimittu salaliittoteorioita viljelevältä radiojuontajalta.