Finland

Televisioarvostelu | Mengelen kiduttamiksi joutuneissa Ovitzin muusikkosisaruksissa olisi historiadokumentin ainekset ilman Auschwitzin kauheuksiakin

Ranskalaisdokumentti kertoo lyhytkasvuisten Ovitzin sisarusten karmeista kokemuksista keskitysleirillä. Heidän vaiheitaan varietee-esiintyjinä se olisi voinut avata enemmänkin.

Ovitzin sisarusten revyyryhmä Lilliput Troupe kiersi menestyksellä Keski-Eurooppaa 1930-luvulla. He lauloivat, näyttelivät ja soittivat mini-instrumentteja, jotka oli varta vasten tehty heille.­

Auschwitzin tuhoamisleirille tuotiin toukokuussa 1944 suuri sisaruskatras. Juutalaisen Ovitzin perheen kymmenestä aikuisesta miehestä ja naisesta seitsemän oli lyhytkasvuisia.

Vakava isänpuoleinen perinnöllinen sairaus koitui lopulta kuitenkin kaikkien sisarusten pelastukseksi.

Kaksostutkimukseen erikoistunut tuhoamisleirin lääkäri, natsien SS-joukkoihin kuulunut Josef Mengele näki sisaruksissa ainutlaatuisen tilaisuuden edistää uraansa perinnöllisyystieteilijänä ja rodunjalostajana.

”Nyt minulla on töitä kahdeksikymmeneksi vuodeksi”, kerrotaan Paholaisen pelastamat -dokumentissa (2019) Mengelen intoilleen.

Mutta voiko ”Kuoleman enkeliksi” kutsutun sadistisen kiduttajan mieltää pelastajaksi, kuten Dominique Maestratin ohjaaman dokumentin suomalainen nimi vihjaa?

No ehkä sekin on parempi kuin alkuperäisen nimen jumalallisten ulottuvuuksien grâce, armo, josta Mengele ei myöskään jäänyt historiaan.

Nykyisen Romanian Transilvaniassa syntyneissä ja varttuneissa Ovitzeissa olisi oman histo­riallisen dokumenttinsa ainekset myös ilman Auschwitzia ja sen kauheuksia.

He olivat ennen maailman­sotaa suosittuja varietee-viihdyttäjiä, jotka kiersivät Keski-Eurooppaa viitisentoista vuotta nimellä Lilliput Troupe.

Tältä osin ranskalaisdokumentti jää turhan vajaaksi ja vain muutaman valokuvan varaan, vaikka laulavat, näyttelevät ja minisoittimia soittavat Ovitzin sisarukset jatkoivat esiintymi­siään menestyksekkäästi vielä vuosikausia Israelissa, jonne he muuttivat 1949.

Saksassa piileskellyt Mengele katosi samana vuonna Etelä-Amerikkaan.

Haastatteluista kootussa dokumentissa Ovitzien perheen vaiheita taustoittavat muun ­muassa historioitsijat ja psykiatrit sekä juutalaisjärjestöjen edustajat.

Eniten painoa on kuitenkin sisarussarjan nuorimmalla Perla Ovitzilla (1921–2001), joka muistelee Auschwitzia ja Mengeleä arkistohaastattelussa.

Paholaisen pelastamat, TV1 klo 19.00 ja Areena. (K12)

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude