Finland

Televisioarvostelu | Netflixin uusintafilmatisointi Daphne du Maurierin Rebekka-romaanista ei vedä vertoja Hitchcockin versiolle 80 vuoden takaa

Netflixin uusintafilmatisointi Daphne du Maurierin Rebekka-romaanista ei vedä vertoja Hitchcockin versiolle 80 vuoden takaa

Uusi Rebekka-elokuva auttaa ymmärtämään, millainen merkitys näkyvillä ja näkymättömillä nyansseilla on valkokangastarinalle.

Call Me by Your Name -elokuvan Armie Hammer ja Tuhkimona tunnettu Lily James ovat herra ja rouva de Winter Rebekka-klassikkoromaanin uudessa filmatisoinnissa.­

Rebekka ★★

Rebecca, USA 2020

Netflix (K13)

Netflixin uusi filmatisointi Daphne du Maurierin Rebekka-romaanista (1938) osoittaa kouriintuntuvalla ja kiehtovalla tavalla, miten ohjaajan huonot valinnat heikentävät elokuvaa ja hyvät vahvistavat sitä.

Uutuuden valinnat teki Ben Wheatley, joka tunnetaan tulitaistelukomediasta Free Fire (2016). Vertailukohdaksi asettuvat Alfred Hitchcockin ratkaisut ensimmäisessä Rebekka-filmatisoinnissa (1940).

Alussa nuori nainen työskentelee Monte Carlossa äveriään rouvan seuraneitinä. Neito tutustuu aristokraattiseen Maxim de Winteriin, joka on vastikään menettänyt ylistetyn vaimonsa Rebekan.

Hitchcockin de Winter astuu kuviin monacolaisella jyrkänteellä, missä hän harkitsee hyppyä mereen. Tämä tuska on tarinan ydinainesta. Paikalle sattuva nuori neito näyttäytyy de Winterin pelastajana.

Uudessa versiossa pääpari kohtaa toisensa ravintolassa, humoristisesti. Myöhemmin de Winter nähdään kyllä mietteissään, mutta mielen piina jää pieneksi, samoin kuin pelastus.

Parin välille viriävän romanssin Wheatley nostattaa nykyajan kiihkoon. Huono ratkaisu, sillä jännitystarinan myöhemmät vaiheet nojaavat 1930-luvun pidättyväiseen tapakulttuuriin.

Kun siirrytään de Winterin kartanoon Manderleyhin, tavataan hyytävä taloudenhoitaja Danvers. Hitchcock-elokuvassa Danvers oli saapunut kartanoon Maximin ja Rebekan avioiduttua, mutta nyt palvelussuhteen kerrotaan alkaneen jo Rebekan lapsuudessa.

Ero on suuri. Taitavana sek­suaalisten akanvirtojen virittelijänä Hitchcock synnyttää ajatuksen Danversin lesborakkaudesta Rebekkaan. Uusi asetelma puolestaan rinnastuu niukemmin intohimoiseen äiti–lapsi-suhteeseen.

Kyräilevää Danversia näyttelee Kristin Scott Thomas.­

Myös kummitustarinamaisuudessa Netflixin versio jää kauas jälkeen, samoin kuin Kotiopettajattaren romaania muistuttavissa vihjailuissa Rebekan olinpaikasta.

Olisiko Wheatley voinut onnistua Hitchcockin ratkaisuja matkimalla? Ehkä, mutta toden­näköisemmin ei.

Gus Van Sant nimittäin yritti kopioimista väriversiossaan Psykosta (1998), miltei kuva kuvalta. Hengettömäksi jäi. Tuolloin pettivät etenkin näyttelijöiden valinta ja näyttelijänohjaus. Samaa pulmaa on uutuus-Rebekassakin.

Mutta, toisin kuin usein väitetään, juuri näiden puutteidensa vuoksi klassikkoelokuvien uudelleenfilmatisoinnit ansaitsevat paikkansa elokuvahistoriassa.

Ne opettavat kun­nioittamaan tarinan tajua, jota ilman samasta lähdemateriaalista ei olisi syntynyt mestariteosta, yksi oikea valinta kerrallaan.

Ensimmäisen Rebekka-filmatisoinnin pääparina nähtiin Laurence Olivier ja Joan Fontaine. Alfred Hitchcockin ohjaus voitti parhaan elokuvan ja parhaan mustavalkokuvauksen Oscarit sekä keräsi yhdeksän muuta ehdokkuutta.­

Judith Andersonin näyttelemä taloudenhoitaja Danvers lukeutuu elokuvahistorian hyytävimpiin hahmoihin.­

Football news:

Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar
Mikel Arteta: I am Very happy with Pepe's game against Molde. Arsenal played well overall
Napoli players came out in t-shirts with Maradona's name and number 10 for the Europa League match
Daniele Bonera: Milan is happy with the game with Lille and only regrets the result
Neymar on Maradona: You will always remain in our memory. Football is grateful to you
If football was a movie, Diego would be its main character. Showsport readers say goodbye to Maradona