Finland

Tennisliiton entinen päävalmentaja Rauno Suominen kuollut Australiassa

Tennisliiton entinen päävalmentaja Rauno Suominen on kuollut 79-vuotiaana Morningtonissa Melbournen kupeessa Australiassa.

Suominen oli syntynyt Jääksissä 20.4. 1939 ja kuoli kesällä 6. heinäkuussa pitkälliseen ja vaikeaa sairauteen tänä vuonna.

Suominen teki hienon uran tenniksessa ensin pelaajana ja myöhemmin erityisesti valmentajana. Hänen valmennusuransa pisimmät jaksot olivat Yhdysvalloissa, ensin Buffalossa ja myöhemmin Salt Lake Cityssä.

Tennisliiton päävalmentajaksi Suominen valittiin ensimmäisen kerran 33-vuotiaana vuonna 1971. Tässä pestissä hän oli vuoteen 1972. Kaksi muuta jaksoa Tennisliiton päävalmentajana olivat 1977–79 ja lyhyesti vielä 1983–84.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Suominen lähti ensimmäiselle työjaksolleen Buffaloon 1972 Tennisliiton päävalmentajan paikalta. Suominen toimi vastuuvalmentajana Four Seasons Racquet Clubissa Williamsvillessä vuosina 1972–76 ja uudelleen 1979–80.

Buffalon-vuodet olivat Suomisen valmennusuralla merkittävät. Hän pääsi läheltä seuraamaan Jimmy Ariasin kasvua huippuammattilaiseksi ja nostamaan henkilökohtaisesti muutamia pelaajia USA:n kansalliselle tasolle. Arias nousi parhaimmillaan ATP-listalla viidenneksi.

Valmennustyö Buffalossa toi niin paljon arvostusta, että Suominen valittiin Buffalon tenniksen Hall of Fameen vuonna 2006. Ja samaan kunniagalleriaan oli valittu Arias vähän ennen Suomista.

Myös Suomessa valmentaessaan Suominen sai hyviä tuloksia. Hänen ehdoton valmennustyylinsä sopi osalle pelaajista mutta niille, jotka eivät olleet valmiita tekemään tarpeeksi töitä, saattoi vaatimustaso olla liian korkea.

Pelaajaurallaan Suominen voitti kymmenen avoimen sarjan Suomen mestaruutta nelin- ja sekanelinpelissä. Ensimmäiset nelinpelimestaruutensa Suominen voitti Reino Nyyssösen kanssa vuosina 1963 ja 1965. Nyyssönen oli aikakautensa suuria suomalaisia tenniksenpelaajia.

Yli 40-vuotiaiden sarjassa Suominen voitti USA:n kansallisen mestaruuden 1981.

”Fyysisesti ja teknisesti Suominen oli hyvä pelaaja”, Suomisen pelikaveri George Berner muisteli.

Suominen toimi päävalmentajan pestin ohessa myös maajoukkueen kapteenina.

”Hän oli hyvä kapteeni, mutta todella tiukka, ja joskus jopa mustavalkoinen”, Berner sanoi.

Buffalosta Suominen siirtyi klubivalmentajaksi Salt Lake Cityyn, jonne hän auttoi myös myös suomalaisia pelaajia opiskelemaan ja tennisuraansa luomaan.

”Rami oli suuri tennisvaikuttaja silloin ja hänen toiminnallaan oli positiivinen kantama”, tennisyrittäjä Lasse Männistö sanoi. Männistö kuului Suomisen valmennettaviin kotimaassa.

Männistön lisäksi Suomisen valmennettaviin kuuluivat SM-kultaa sisäkentillä voittanut Antti Eränne ja Pirjo Ojala, joka voitti kolme kaksinpelin Suomen mestaruutta vuosina 1978–79. Männistö pääsi suuryllättäjänä SM-kilpailujen finaaliin Taivallahdessa 1980 ja myöhemmin hän voitti parinsa pasi Montosen kanssa kolme nelinpelin Suomen mestaruutta.

Suominen jäi Salt Lakesta eläkkeelle 2006 ja muutti Kirsti-vaimonsa kanssa elämänsä loppuvuosiksi Australiaan.

Reilu vuosi ennen kuolemaansa Suominen sairastui motoneuronitauti MND:hen, joka surkastutti lihaksi ja hengityselimiä.

”Nyt Rosebud Country Clubilla järjestetään golfin muistoturnaus, jossa jaetaan Raunon nimellä oleva pokaali ja tapahtumassa kerätään varoja MND-taudin tutkimiseen”, Suomisen Kirsti-vaimo sanoi HS:lle.

Tennis oli Suomisen työ, mutta golf hänen vapaa-aikansa intohimonsa kohde. Parhaimmillaan Suominen pelasi golfia tasoituksella +1.


Football news:

Klopp on 2-0 with Chelsea: Mane was rewarded for Kepa's pressure. Perfect start for Tiago
Liverpool and Everton scored 6 points after 2 rounds of the Premier League. This is the first time since 1993
Lampard on 0:2 with Liverpool: a Serious mistake by Kepa. Without red and with a penalty scored, it would have been 1-1
Mane on Kepa's mistake: Knew he would have few options when he got the ball. He made a mistake, I scored
Will bale be revived at Tottenham?
Tiago broke the Premier League record with 75 assists per half - time-more than any Chelsea player in the entire match
Kroos on captains: Ramos is the best possible option