Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Terveydenhuolto | Husin säästölista sisälsi sittenkin rajun toimen: synnytyssairaalan lopettamisen

Husin raju säästölista sulkee ovia monissa sairaaloissa. Poliitikot eivät hyväksy päivystysten sulkemista, mutteivät lupaa lisää rahaakaan.

Vastasyntynyt nukahtamassa isänsä syliin Kuva:  Emilia Kangasluoma / HS

Hus-yhtymän massiiviset säästöt päivystyksistä lopettaisivat käytännössä myös Lohjan synnytyssairaalan.

Keskiviikkona julkaistun esityslistan mukaan säästöjä saataisiin lopettamalla Helsingin Malmin sekä Porvoon ja Lohjan päivystykset kokonaan. Lisäksi Raaseporin päivystystä olisi tarkoitus järjestellä uudelleen yhdessä hyvinvointialueen kanssa eli supistaa.

Jo aiemmin on kerrottu ehdotuksesta leikata tutkimusrahoituksesta ja korottaa asiakasmaksuja.

Vaikka säästölistalla ei enää mainita erikseen synnytyksiä Lohjalla, ne loppuisivat käytännössä päivystyksen mukana.

Lohjan sairaalassa ei nimittäin olisi enää ympäri vuorokauden anestesiaa tarjolla, mikä tekisi synnytysosaston pyörittämisestä mahdotonta. Synnytyssairaalassa täytyy aina olla valmius hätäsektioihin.

Lue lisää: ”Selkeää naisvihaa” – Lohjan synnytysosastolla pelätään lopettamisuhkaa ja synnytysruuhkia

Husin yhtymähallitus linjaa alustavasti säästöistä ensi viikolla. Virallisesti asiasta päättää yhtymäkokous loppuvuodesta.

Valta raha-asioissa ei ole vain Husin sisällä.

Sote-uudistuksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus tulee valtiolta. Uudellamaalla neljä hyvinvointialuetta ja Helsinki antavat osan valtiolta samastaan rahasta Husille.

HS:n haastattelemat poliitikot sanovat napakasti ei säästöille ja pyytävät valtiolta lisää rahaa.

Huomattavasti epämääräisemmäksi vastaukset menevät kun kysytään, että jos valtio ei taivu, pitäisikö Helsingin ja hyvinvointialueiden lohkaista Husille enemmän.

Hus-yhtymän hallituksen puheenjohtaja ja kokenut Helsingin kaupunginvaltuutettu Risto Rautava (kok) sanoo, että Husin yhtymäkokouksen kesällä tekemässä päätöksessä budjetin raameista nimenomaan luvataan palata asiaan, jos näin tiukka budjetti aiheuttaisi isoja ongelmia.

”Nämä ovat kipeitä päätöksiä. Meillä on selkeä tahtotila saada lisää rahoitusta. Ellei sitä löydy, säästöjen tekeminen on vastuullista.”

Rautava perustelee tätä sillä, että Husin tulos ei voi olla alijäämäinen, jotta se voisi edelleen investoida.

”Päivystysten ja synnytysten lopettamisia ei ole mitenkään mahdollista tehdä vaarantamatta potilasturvallisuutta”, sanoo Henrik Wickström, Rkp:n varapuheenjohtaja ja Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston poliitikko Inkoosta.

Espoon Jorvin päivystys on jo nyt otsikoissa, koska siellä on jouduttu laittamaan ambulanssejakin jonottamaan ruuhkien vuoksi. Jos Lohjan päivystys lopetettaisiin, nämä potilaat päätyisivät Jorviin tai Helsinkiin asti. Samoin osin Raaseporista, jos siellä päivystäisi tulevaisuudessa vain yleislääkäri.

Wickström haluaa Suomen hallituksen tajuavan tilanteen vakavuuden. Pitäisikö sitten Länsi-Uudenmaan höllätä kukkaronnyörejä itse, ellei valtio helly?

”Siitä pitää keskustella. Myös hyvinvointialueen oma budjetti on tiukka. Hyvinvointialueiden olisi hätätapauksessa parempi jättää omat budjettinsa alijäämäisiksi kuin vyöryttää näin suuria säästöjä Husille.”

Uudenmaan toisella reunalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialue otti heti säästölistan tultua julkiseksi kantaa Porvoon päivystyksen sulkemiseen. Idässä lasketaan, että se kasvattaisi maakunnan reunalta matkan lähimpään Husin päivystykseen yli sataan kilometriin ja sotkisi myös ensihoidon toimintaa ja potilaskuljetuksia.

Husin hallituksen jäsen ja kokenut helsinkiläispoliitikko Sanna Vesikansa (vihr) sanoo myös ei Malmin ja muiden Uudenmaan päivystysten lopettamiselle.

”Malmi on yksi Suomen suurimmista päivystyksistä Suomessa, sen sulkemisella olisi isoja heijastusvaikutuksia jo valmiiksi ruuhkautuneisiin päivystyksiin. Perusterveydenhuoltoon pitää myös rakentaa kiirevastaanottoja, mutta ei niitä näin nopealla aikataululla synny.”

Vesikansakin sanoo ensimmäisenä, että tämä on vahva viesti nimenomaan valtiolle. Myös erillinen tutkimusrahoitus pitäisi turvata, ja jo ennen vuotta 2024, johon valmisteilla oleva laki vaikuttaisi.

Hän lisää sitten, että myös Helsingin pitää taipua. Vaikka peruspalveluja pitää terveydenhuollossa vahvistaa, tällaisia säästöjä ei hänen mielestään voi hyväksyä Husin hallituksessa.

Lue lisää: Leikkaus­lista julki: Hus suunnittelee keskeisten toimi­pisteiden lopettamista Helsingin seudulla

Lue lisää: Hus haluaa nostaa sairaaloiden potilasmaksut tappiin

Lue lisää: Ylilääkärit: Hus uhkaa halvaannuttaa säästöillä koko yliopistosairaalan tutkimuksen