Finland

Tilintarkastaja Porin lentoliikenteen konsulttisotkusta: Kaupungin olisi pitänyt järjestää kilpailutus eikä tehdä suorahankintaa

Porin kaupungin olisi pitänyt kilpailuttaa lentoliikenteen konsulttihankintansa vuonna 2018. Tähän johtopäätökseen tulee laajennetun tilintarkastuksen hankinta-asiasta tehnyt tilintarkastusyhtiö BDO.

Yle sai tilintarkastajien laatiman selvityksen maanantai-iltana kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen.

Konsultti auttoi lentojen järjestämisessä

Kyse on laajasta ja monimutkaisesta asiasta, joka on puhuttanut Porissa koko alkuvuoden ajan.

Kaupungin johto käytti konsulttipalveluita, kun se etsi uutta lentoyhtiötä hoitamaan Porin ja Helsingin välisiä reittilentoja. Porin ja Helsingin väliset lennot olivat päättyneet lentoyhtiö Nextjetin tehtyä konkurssin vuonna 2018.

Konsulttiyhtiö Spring Advisorille on maksettu selvitystyöstä yhteensä 112 576 euroa vuosina 2018–2019. Lisäksi vuonna 2020 yhtiölle on maksettu 20 040 euroa koronaepidemian lentoliikenteeseen aiheuttamien vaikutusten arvioinnista.

Ostot ylittivät hankintakynnyksen

Konsulttipalvelujen käyttö nousi keskusteluun talvella sanomalehti Satakunnan Kansan (siirryt toiseen palveluun) uutisoitua, että konsulttipalvelut olisi kilpailutettu lainvastaisesti. Lehden julkaiseman arvion mukaan kaupunki ei noudattanut hankintalakia, kun se osti lentoliikenteen konsulttipalveluja Spring Advisor -yhtiöltä.

Kaupunki ostaa lentoja, koska yhteysväliä ei ole saatu toimimaan kaupalliselta pohjalta. Jos reittilennot loppuisivat, myös Porin lentoaseman jatko olisi uhattuna. Porin seudun liike-elämä on pitänyt lentoyhteyttä tärkeänä.

Konsulttipalvelujen hankinnasta nousi laaja keskustelu. Kaupunginhallitus päätti siksi teettää palvelujen käytöstä ylimääräisen tilintarkastuksen.

Tilintarkastaja: Olisi pitänyt kilpailuttaa heti

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja muu ylin virkamiesjohto kiistivät tulkinnan lainvastaisuudesta tuoreeltaan ja katsoivat, että kiire ja asian poikkeuksellisuus oikeuttivat poikkeukselliset toimintatavat.

Tilintarkastusyhtiö BDO:n tilintarkastajat ovat eri mieltä, vaikka myöntävät, että hankinta tehtiin poikkeuksellisessa tilanteessa ja lentoyhtiön etsiminen sekä sopimusten tekeminen lennoista oli vaativaa. Vastaavia kilpailutuksia ei ollut aiemmin Suomessa tehty.

Tilintarkastusyhtiö BDO:n tekemä tilintarkastusraportti Porin kaupungin lentoliikennekonsulttien hankinnasta.

Antti Laakso/Yle

Alun perin hankinnan oletettu arvo jäi alle kilpailutusta vaativan 60 000 euron kynnyksen eli sen piti olla arvoltaan vain 53 500 euroa. Lopullinen Spring Advisorin laskutus nousi siis summaltaan yli kaksinkertaiseksi hankintapäätökseen verrattuna.

Tilintarkastajat katsovat, että kilpailutus olisi pitänyt tehdä jo alun perin, koska "hankintaa tehtäessä työn laajuudessa on yleensä tarpeen huomioida tietty epävarmuus työn lopullisesta sisällöstä".

Samalla tilintarkastajat myöntävät, että lentoliikenteen konsulttipalveluiden laajuudesta ei välttämättä ole vakiintunutta käsitystä, millä voi puolustella hinnan kohoamista yli odotusten.

Kiire ei peruste

Tilintarkastusyhtiö BDO:n tekemässä raportissa todetaan, että hankintaan ei ollut kiireen takia suorahankintaperustetta eli perustetta tehdä hankintaa ilman kilpailutusta.

– Näkemyksemme mukaan asiassa ei voida katsoa olleen käsillä hankintalain tarkoittama äärimmäinen kiire. Käsityksemme mukaan hankinta olisi tullut kilpailuttaa kansallisena hankintana, koska tosiasiallisen hankintakokonaisuuden kokonaisarvo on ylittänyt kansallisen kynnysarvon, raportissa todetaan.

Tilintarkastajien käsitys on, että Pori ei ole tehnyt tarkkaa markkinakartoitusta siitä, että markkinoilla ei ollut muita vastaavaan konsultointiin kykeneviä toimijoita kuin Spring Advisor.

Ei ole tiedossa, olisiko mikään muu yhtiö kuin Spring Advisor pystynyt osallistumaan kilpailutukseen, mutta tätä mahdollisuutta ei siis voida BDO:n mielestä poissulkea.

Hankinnat ovat lainvoimaisia

Kaupunki käytti lentoliikenteen hankinnoissa myös asianajotoimisto Castrén & Snellmanin palveluja.

Tilintarkastajat toteavat, että asianajotoimiston palvelujen käyttö oli konsulttipalveluista erillinen hankinta, ja siihen käytetty rahasumma ei ylittänyt hankintalain mukaista kilpailutuksen kynnysarvoa. Juridisten palvelujen kynnysarvo on 300 000 euroa. Asianajotoimiston käytöstä ei ole tehty hankintapäätöstä.

Porin kaupungin virkamiesten mukaan myös osa Spring Advisorilta ostetuista palveluista oli juridista palvelua. Tämä ei kuitenkaan tilintarkastajan mukaan käy ilmi tarjouksista tai hankintapäätöksistä.

Tilintarkastajat toteavat, että suorahankintaa koskeva valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hankintasopimus on tehty. Koska hankinnoista ei ole valitettu, hankinnat ovat tilintarkastajien mukaan lainvoimaisia.

Kaupunginhallitus heittää pallon tarkastuslautakunnalle

Porin kaupunginhallitus päätti maanantaina merkitä raportin laajennetusta tilintarkastuksesta tiedoksi. Se "kehottaa konsernipalvelut-yksikön (siirryt toiseen palveluun) viranhaltijoita ottamaan vastaisuudessa huomioon tilintarkastajan raportissa esittämät kannanotot".

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti lähettää tilintarkastusraportin tarkastuslautakunnalle, joka myös selvittää konsulttihankintoja. Käytännössä kaupunginhallitus antaa siis tarkastuslautakunnan pohtia, mihin johtopäätöksiin tilintarkastajan raportin pohjalta pitää ryhtyä – vai pitääkö mihinkään. Tarkastuslautakunta kokoontuu jo tiistaina.

Konsulttihankinnasta on tehty tutkintapyyntöjä poliisille. Virkavalta on kertonut, että tutkinta ei ole vielä edennyt.

Pori tuki Helsinki-lentoja viime vuonna 2,8 miljoonalla eurolla. Summa oli hieman pienempi kuin tarkoitukseen budjetoitu 3,4 miljoonaa euroa. Koronaepidemian takia lennot olivat keväällä ja kesällä tauolla.

Lue lisää:

Analyysi: Porin konsulttikohussa puhutaan asiasta ja asian vierestä – tärkein kysymys jää tilintarkastajan selvityksen ulkopuolelle

Suomen Ilmailuopisto hamuaa Pori–Helsinki-lentoja – Toimitusjohtaja: "Olisi fiksua katsoa, millaista yhteistyötä voimme tehdä Porin kanssa"

Kajaanin reitille valittu lentoyhtiö vaihtuu – valittu ei täyttänyt vaatimuksia

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Football news:

Villarreal stole the second English final - will play for the Europa League with Man United. Emery has a chance to take this title for the 4th time
Guardiola's father: Pep always considered Messi the best, but did not want to cause damage to Barca by taking the player
Messi wrote to Bartomeu You're trying to fuck me again shortly before the announcement of his desire to leave Barca
Cavani has 6 goals and two assists in his last 6 appearances for Manchester United
Christian Pulisic: I'm disappointed. I wanted to play with Real Madrid from the first minute
Alaba about leaving Bayern: To grow, you need to get out of your comfort zone. I want to try something new
Father Courtois about Hazard laughing with Chelsea players: Unwise and unprofessional