Finland

Tinderin käyttö kasvoi pandemiavuonna mutta toi samalla yllättävän muutoksen

Treffisovelluksista etsitään koronan aikana entistä syvällisempää yhteyttä.

Kumppanin etsiminen on pysyvä tarve, keinot siihen muuttuvat.

Suomalaiset ovat muuttaneet deittisovellusten käyttöään koronan aikana. Koronavuosi 2020 oli deittailusovellus Tinderille vilkkain vuosi koskaan, mutta swaippailujen lisääntymisestä huolimatta nettideittailu näyttää koronan aikana muuttuneen vähemmän pinnalliseksi.

– Nyt keskitytään yhteen ihmiseen kerrallaan, mikä on ehdottomasti vasta koronan aikana tullut ilmiö, kertoo nuoruuden ihmissuhteita tutkinut Heli Vaaranen Väestöliitosta STT:lle.

Korona-aikana moni on kokenut järkytyksiä ja myös menetyksiä. Vaaranen kuvailee tätä ravistelevaksi kokemukseksi ja uumoilee pandemian vaikuttavan ihmisten perusarvoihin.

– Deittailu tulee muuttumaan siten, että sen pinnallisuus vähenee ja syvemmät arvot, kuten empaattisuus ja muista ihmisistä välittäminen nousevat tärkeydessä muiden asioiden ohi, Vaaranen sanoo.

Koronarajoitusten noudattaminen on myös luonut uusia rajaehtoja sille, kuinka potentiaalisiin kumppaneihin suhtaudutaan.

– Henkilön, joka ottaa rajoitukset vakavasti ja käyttää maskia, on vaikea deittailla henkilöä, joka vaikkapa ei usko koronaan tai pitää sitä liioitteluna, Vaaranen selittää.

Nettideittailua tutkinut Anne Holappa Turun yliopistosta on huomannut, että koronaan ja sen tuomiin rajoituksiin suhtautuminen otetaan nykyisin deittisovelluksissa esille heti omassa esittelytekstissä. Potentiaalinen treffikumppani saattaa toivoa maskin käyttämistä treffeillä tai turvavälin säilyttämistä.

– Se, mikä on korona-aikana muuttunut, on se, että potentiaalisten matchien suhtautuminen korona-aikaan ja siihen liittyviin rajoituksiin tulisi vastata toisiaan, Holappa kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Koronan aikana treffikumppaneita on löydetty kuten ennenkin, osin netistä ja osin todella perinteisesti, kuten yhteisten kavereiden kautta, Holappa kertoo.

Korona on normalisoinut sen, että treffit voidaan pitää jonkin kuvallisen sovelluksen, kuten videopuhelun kautta. Tinderin omien tilastojen mukaan lähes puolet sen käyttäjistä oli vuonna 2020 kokeillut videotreffejä.

Holappa muistuttaa, ettei tutustuminen etänä ole ilmiönä uusi. Aina on ollut niitä, jotka haluavat tutustua hitaasti ja rauhallisesti kirjoitellen tai puhelimessa puhuen.

Virtuaalitreffit jäänevät korona-ajan jälkeenkin normaaliksi ensitreffien muodoksi, asiantuntijat uskovat.

Yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä deittisovellusten asema oli nousussa jo ennen koronaa. Samaan aikaan on kuitenkin ollut nähtävissä uupumista nettideittailuun. Heli Vaaranen Väestöliitolta uumoilee, että korona-aika muuttaa deittailukulttuuria pysyvästi.

– Deittailu hidastuu, jolloin siihen ei tarvitse enää uupua, Vaaranen uskoo.

Holappa ennustaa, että tulevaisuudessa deittisovellukset vakiinnuttavat asemiaan entisestään. Variaatioita deittisovelluksista julkaistaan paljon, ja ne kilpailevat huomiosta markkinoilla.

– Kumppaninetsintä on tarpeena pysyvä. Tulevaisuuden suhteen on selvä aukko ja kysyntä palvelulle, joka edesauttaa tämän tarpeen tyydyttämisessä jollain uudenlaisella tavalla.

Football news:

In Holland, they believe that racism is everywhere in Russia. I'm explaining: this is no longer the case. The only Russian in the championship of the Netherlands
Manchester United offered 30 million euros for Coulibaly. Napoli refused
Inter was offered to rent Jovic
Barcelona appealed to Juve about the exchange of Griezmann for Dybala (L'Equipe)
The FA has started checking because of the riots at the Euro final: The main thing is that such shameful scenes will never happen again
Justin Kluivert will move to Nice from Roma. The Romans will give him on loan with the right to buy out
Griezmann can put pressure on Barcelona so that his exchange to Atletico for Saul still takes place