Finland

Toimittaja suosittelee | Upeasti humalainen Seurapeli, Väritetyn todellisuuden ilahduttava energisyys ja rauhoittavat podcastit

Upeasti humalainen Seurapeli, Väritetyn todellisuuden ilahduttava energisyys ja rauhoittavat podcastit

Emmi Parviainen (vas.) ja Laura Birn Seurapeli-elokuvassa.­

Tämä syksy on ollut monien muiden asioiden ohella myös elokuvien osalta hyvin kummallinen. Hollywood-jättituotantoja ei ole Tenetiä lukuun ottamatta nähty, mutta onneksi kotimaiset elokuvat ovat saaneet loistaa.

Itselleni kotimaisista elokuvista ehdoton kohokohta tänä vuonna on ollut Jenni Toivoniemen upea komedia Seurapeli. Leffan suurin vahvuus on se, miten täydellisen kuvauksen viikonlopun kännäilyreissusta se tarjoaa. Seurapelissä humala ei ole ylinäyteltyä örveltämistä, idioottimaista tappelua tai muuten vaivaannuttavaa katsottavaa. Se on aitoa, sympaattista ja surullisella tavalla huvittavaa.

Jokainen edes yhden mökkiviikonlopun kavereidensa kanssa viettänyt pystynee samaistumaan sen tunnelmaan täydellisesti. Vastaavaa en ole nähnyt yhdessäkään suomalaisessa elokuvassa ennen tätä, ja jo pelkästään siksi suosittelen kaikille Seurapelin näkemistä.

Ilahduttavaa energisyyttä

Lokakuun alussa julkaistiin uuden koti­maisen yhtyeen debyytti­albumi, joka on jäänyt vähäiselle huomiolle. Levyn nimi on Väritetty todellisuus, ja sen on tehnyt Luukas Oja. Nimestä huolimatta kyse ei ole taas yhdestä hempeitä kappaleita laulavasta nuoresta miesmuusikosta, vaan Jessica Kräkinin ja Iita Ylösen luotsaamasta viisihenkisestä joensuulaisesta rock-yhtyeestä.

Alkuvuodesta Luukas Oja valittiin YleX:n läpimurtolistauksessa kolmanneksi lupaavimmaksi kotimaiseksi tulokkaaksi Behmin ja Lauri Haavin jälkeen. Behmistä on tullut koko vuoden suurin menestyjä, ja Haav on myös kerännyt paljon kehuja. Ehkä seuraavaksi on Luukas Ojan vuoro.

Väritetty todellisuus ei ole vielä likimainkaan täydellinen rock-levy, mutta puuteineenkin se on debyytiksi erittäin kiinnostava. Sanoitukset sopivat hienosti 2020-luvun mielenmaisemaan, eikä biisejä kuunnellessa voi olla ajattelematta yhtymäkohtia PMMP:hen, johon bändiä onkin verrattu noin jokaisessa siitä kirjoitetussa jutussa. Tällaista energisyyttä soisi kuulevansa suomalaisessa musiikissa enemmänkin.

Rauhoittavaa kuunneltavaa

Olli Seuri palkittiin Vuoden journalistina 2018.­

Podcastit ovat olleet jonkinlainen mediassa hehkutettu ”uusi ilmiö” nyt jo niin kauan, ettei niitä voi enää hyvällä tahdollakaan kutsua uudeksi ilmiöksi. Minulla on mennyt silti hävettävän kauan tottua podcastien kuuntelemiseen.

Viime aikoina olen löytänyt hyvän ajankohdan kuunnella podcasteja: iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Iltakuunteluun kuin täydellisesti on tehty toimittaja Olli Seurin Avoin kysymys -podcast. Kehuttua politiikan Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastia niin ikään tekevä Seuri pääsee omassa ohjelmassaan keskustelemaan ilahduttavan rauhallisella tahdilla ammattilaisten kanssa siitä, millaista haastatteleminen on.

Aihe kiinnostaa todennäköisesti ennen kaikkea toimittajapiirejä, mutta useissa jaksoissa sivutaan niin inhimillisiä teemoja, että se sopii hyvin myös heille, joita pelkkä mediahöpinä ei innosta. Enkä tarkoita ”inhimillisillä teemoilla” nyt hetkeä, jossa presidentti Sauli Niinistö kertoo Lennu-koiran vetäytymisestä mediasta.

Viikolla 42 eniten uusia varauksia saaneet kirjat Helmet-kirjastoissa

Kaunokirjallisuus

1) Miika Nousiainen: Pintaremontti

2) Elizabeth Strout: Pikkukaupungin tyttö

3) David Foster Wallace: Päättymätön riemu

4) Karolina Ramqvist: Karhunainen

5) Delia Owens: Suon villi laulu

6) Risto Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset

Tietokirjat

1) Kenneth Eriksson: Kovat kadut, ammattirikollisten jäljillä

2) Lauri Nurmi: Jussi Halla-aho, epävirallinen elämäkerta

3) James Wyllie: Hakaristirouvat, naiset kolmannen valtakunnan huipulla

4) Tuomas Nyholm: Samu Haber, forever yours

5) Esko Aho; 1991, mustien joutsenten vuosi

Football news:

Klopp on firmino: the Team is an orchestra, and Bobby plays 12 instruments in It. He is important to us
Antonio Conte: I Don't think Real Madrid can cry about their losses. It's funny that the media write about their problems with the squad
Lewandowski on the cancellation Of the Golden ball: it's not that important. Such prizes are something extra
Salah can play with Atalanta. He became ill with the coronavirus
Klopp on injured: no News. I have no idea who will play for Atalanta. Why should we give them information?
Barcelona are thinking about signing Garay due to Pique's injury
Pepe apologized for the red in the match with Leeds: there is no excuse for My behavior. I am deeply sorry