Finland

Trump armahti viime töikseen petoksesta tuomitun Harkosen

Trump armahti viime töikseen petoksesta tuomitun Harkosen

Lääkefirman toimitusjohtajana toiminut Scott Harkonen oli saanut tuomion lehdistötiedotteessa olleiden väitteiden takia.

Donald Trump armahti kymmeniä ennen kuin hänen virkakautensa päättyi 20. tammikuuta kello 12.­

Donald Trump armahti viime töikseen presidenttinä kymmeniä ihmisiä. Yksi heistä oli Scott Harkonen, joka oli tuomittu petoksesta puoleksi vuodeksi kotiarestiin. Liittovaltion syyttäjä oli vaatinut tosin 10 vuotta vankilassa, Washington Post on kertonut.

Harkonen oli aikoinaan Intermune Inc. -nimisen lääkefirman toimitusjohtaja. Vuonna 2009 hänet tuomittiin kuitenkin petoksesta, sillä Harkosen todettiin antaneen vääriä tietoja lääkkeestä lehdistötiedotteessa, San Francisco Business Times kertoo. Harkonen valitti tuomiosta, mutta tuomio säilyi, vetoomustuomioistuin päätti vuonna 2013.

Vuonna 2002 julkaistu lehdistötiedote oli käsitellyt Actimmune-lääkkeen vaikutuksia kliinisen kokeen loppuvaiheessa idiopaattista keuhkofibroosia sairastavissa. Tiedotteen mukaan Actimmune vähensi kuolleisuutta 70 prosentilla niiden potilaiden kohdalla, joilla tauti oli lievä tai keskivakava. Harkonen sanoi tiedotteessa, että lääke oli ”ainoa saatavilla oleva hoitokeino, jolla on osoitettu olevan kliinistä hyötyä”.

”Hyöty” oli kuitenkin saavutettu potilasryhmässä, jotka eivät olleet kolmannen faasin pääkohteena. Syyttäjien mukaan Harkonen tietoisesti vääristeli tutkimuksen tuloksia.

Washington Postin mukaan kaikki itse lehdistötiedotteessa oli pitänyt paikkansa, mutta siitä puuttui konteksti.

– Oliko kyse datasta vedettävien johtopäätösten vääristelystä – siitä oikeudenkäynnissä oli kyse, oikeusministeriön lakimies Allan Gordus sanoi tuomion antamisen aikaan.

Valkoisen talon tiedotteessa Harkosta kutsuttiin ”maailmankuuluksi tutkijaksi”. Tiedotteessa ei sanottu, kuka oli tukenut Harkosen armahdusta.

”Tohtori Harkonen odottaa, että pääsee palaamaan lääketieteen pariin,” Valkoinen talo viestitti.

Football news:

Koeman on the situation with Bartomeu: It's bad for the image of the leopards. For me, he has always been an exceptional person
Fiorentina Kokorina hosts Roma from the European Cup zone. Any chance of success?
Bartomeu was released on bail. He used the right not to testify against himself
Pedri returned to training with Barca. It was expected that he will miss 2-3 weeks due to injury
A representative of Laporte's headquarters: We have not communicated with Arteta. Koeman's work deserves praise
Investing in solar energy, healthy food, and Weddings: A guide to Levandowski's immense business empire
Paul Scholes: Tiago doesn't look like a player fit for Klopp. He would be more suitable for Manchester United