Finland

Tšekki | Tšekin ja Venäjän välit viilenivät kertaheitolla: Tšekki luopui aikeistaan hankkia Sputnik-rokotteita ja pudotti Rosatomin pois kilpailutuksesta

Tšekin poliisin mukaan ensimmäinen räjähde lokakuussa 2014 saattoi laueta ennen aikojaan. Bellingcatin mukaan Venäjän sotilastiedustelun pahamaineisen yksikön johtaja oli itse alaistensa mukana räjähdyksen aikoihin.

Moskovasta karkotetut Tšekin diplomaatit saapuivat Vaclav Havelin lentokentälle Prahaan maanantai-iltana.­

Suhteet Venäjään ovat jakaneet Tšekin poliitikkoja vuosia kahteen leiriin mutta viikonvaihteen paljastukset Venäjän osuudesta vuoden 2014 asevarastoräjähdyksiin näyttävät muuttaneen Tšekin poliittista ilmapiiriä kertaheitolla Venäjä-vastaisemmaksi.

Maan hallitus ilmoitti tiistaina, että se pudottaa Venäjän valtiollisen ydinvoimajätin Rosatomin pois kilpailutuksesta, jossa haetaan urakoitsijaa eteläisen Dukovanyn ydinvoimalan uusien yksiköiden rakentajaksi. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltalaislehti Politico kertoi viikko sitten, että Tšekin turvallisuuspalvelu on varoittanut hallitusta toistuvasti Rosatomin urakkatarjouksen hyväksymisestä, koska se antaisi Venäjälle ”kiristysmahdollisuuden”. Tähän saakka varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville.

Hankkeen kustannusarvio on lähes kahdeksan miljardia euroa. Dukovanyn neljän reaktorin ja yhteensä 2020 megawatin voimala otettiin käyttöön vuosina 1985–1987. Kahden vuoden takaisen päätöksen mukaan uudet reaktorit rakennetaan valmiiksi vuosina 2035–2037, jolloin vanhat laitteet voidaan ajaa alas.

Rosatomin jääminen rannalle merkitsee, että Ranskan EDF, Etelä-Korean KNHP ja kanadalais-amerikkalainen Westinghouse kisaavat urakasta kolmistaan.

Rosatom paheksui maanantaina Tšekin päätöstä ”poliittisesti motivoituneeksi” tempuksi, joka ”ei kannusta molempia maita hyödyttävään yhteistyöhön”.

Tšekin hallitus ilmoitti samalla, että se luopuu aikeistaan hankkia venäläistä Sputnik V -koronarokotetta.

Tšekin tarkoitus oli aiemmin ottaa Sputnik-rokote käyttöön omien testiensä jälkeen riippumatta Euroopan lääkeviraston hyväksynnästä.

Linja on ollut tiukka: kaksi Sputnikia vastustavaa ministeriä on saanut aiemmin potkut pääministeri Andrei Babišin hallituksesta rokotemielipiteidensä vuoksi.

Poliittisen ilmapiirin pikainen muutos on nostanut Tšekin presidentin Milos Zemanin arvostelun ja pilkan kohteeksi. Irvileukojen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ystävä Zeman on reagoinut tilanteeseen kolmella tavalla: hiljaisuudella, maanpetoksella ja näiden yhdistelmällä.

Zeman on luvannut kertoa kantansa tapahtumiin televisiohaastattelussa ensi sunnuntaina.

Tšekin hallitus ilmoitti lauantaina karkottavansa 18 venäläistä diplomaattia saatuaan tietoja Venäjän sotilastiedustelun GRU:n osuudesta loka- ja joulukuussa 2014 tapahtuneisiin Vrbĕticen asevaraston räjähdyksiin. Tšekin hallituksen ulkoministeri Jan Hamacek lisäsi vielä tiistaina, että hän olisi valmis lähettämään vaikka kaikki Prahan venäläisdiplomaatit kotiin.

”Olen valmis kaikkeen. Vaikka se tarkoittaisi sitä, että joudumme rakentamaan suhteemme kokonaan uudestaan”, sanoi Hamacek Facebook-päivityksessään.

Ensimmäisessä räjähdyksessä vuonna 2014 kuoli kaksi varaston työntekijää ja tuhojen seurauksena koko 1930-luvulla perustettu asevarastoalue jouduttiin hylkäämään.

Venäjä vastasi sunnuntaina luonnehtimalla syytöksiä ”absurdeiksi” ja karkottamalla 20 tšekkidiplomaattia.

Tiedotusvälineille vuodettujen tietojen mukaan GRU:n agentit Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin vierailivat Vrbĕticen varastoalueella väärennetyillä henkilöllisyyksillä lokakuussa 2014. Samaa kaksikkoa epäillään venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julijan myrkyttämisestä Britanniassa 2018.

Tietojen mukaan kaksikko poistui Vrbĕticen alueelta juuri ennen suurta räjähdystä lokakuun 16. päivänä 2014. Toinen räjähdys seurasi puolitoista kuukautta myöhemmin, joulukuun kolmantena päivänä.

Tiistaina iltapäivällä GRU-agentit Tšepigan ja Miškinin ensimmäisenä paljastanut journalismiryhmä Bellingcat täydensi viikonlopun paljastuksia.

Bellingcatin mukaan GRU:n ”likaisten toimenpiteiden” yksikön eli yksikkö 29155:n komentaja, kenraali Andrei Averjanov oli räjähdyksen aikoihin lähikaupunki Ostravassa alaisensa kanssa. He saapuivat sinne 300:n kilometrin päästä Itävallan Wienistä.

Tšepiga ja Miškin tulivat Ostravaan Prahasta. Lisäksi Bellingcat nimesi kaksi diplomaattipasseilla liikkunutta miestä, jotka saapuivat Ostravaan Budapestista. Tiimit ovat todennäköisesti liikkuneet Ostravaan ja sieltä pois maateitse, mahdollisesti vuokratuilla autoilla.

Bellingcatin tutkimien puhelutietojen perusteella kenraali Averjanov raportoi suoraan sotilastiedustelu GRU:n johtajalle, mutta hänellä on myös keskusteluyhteys Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin toimistoon. Averjanovin ja Lavrovin edustajien keskinäinen puhelinliikenne oli Bellingcatin mukaan erityisen vilkasta juuri ennen ja jälkeen Skripalien murhayrityksen.

GRU:n likaisten toimenpiteiden yksikkö 29155 on liitetty useisiin viime vuosien kuohuttaviin tapauksiin Euroopassa. Yksi niistä on ollut esimerkiksi vallankaappaushanke Montenegrossa.

Mahdollinen GRU:n operaatio Tšekin Vrbĕticessa noin sadan kilometrin päässä Ostravasta ei ehkä mennyt kuten piti.

Sanomalehti Respektille tapahtumia nimettömänä arvioinut poliisilähde uskoo, että ensimmäinen räjähdys oli vahinko. Lähteen mukaan tarkoitus oli ajastaa räjähteet niin, että aselastit olisivat tuhoutuneet vasta määränpäässään eli asiakkaan käsissä. Tilat vuokrannut Imex-yhtiö oli räjähdyksen aikaan purkamassa varastoa kuljetusta varten.

Varastoidut räjähteet kuuluivat bulgarialaisen liikemiehen Emilian Gebrevin aseyhtiölle Emcolle. Tšekkilähteiden mukaan ne olivat matkalla Bulgarian kautta Ukrainan asevoimille, joka oli tuolloin taistellut Itä-Ukrainassa venäläisiä ja venäläisten tukemia joukkoja vastaan jo puolen vuoden ajan.

Emco antoi maanantai-iltana bulgariankielisen tiedotteen asiasta. Yhtiön mukaan ”tiedot, joiden mukaan terrori-iskussa Tšekissä 2014 tuhoutuneet ammukset olivat matkalla Emcon edelleen vietäviksi Ukrainaan, eivät vastaa totuutta. Sitä paitsi Emco ei ole koskaan vienyt Tšekissä tuotettuja ammuksia Ukrainaan.”

Muotoilu jättää avoimeksi, olisiko Emco vienyt Ukrainaan jossain muualla tuotettuja aseita ja olisiko joku kolmas osapuoli vienyt 2014 tuhoutuneet ammukset Ukrainaan. Emco korostaa tiedotteessaan, että Ukraina on itsenäinen valtio, jolla on oikeus ostaa aseita keneltä haluaa.

Gebrev joutui keväällä 2015 kahteen otteeseen salaperäisen myrkytyksen uhriksi mutta selvisi hengissä. Bulgarian viranomaiset ovat pyrkineet tutkimaan murhayritystä, mutta mikäli tutkinta on edennyt, sen tuloksista ei ole kerrottu julki.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude