Finland

Tunnelma oli aistittavissa jo kirkon pihalla, eikä mennyt aikaakaan, kun häät päättyivät katastrofiin: ”Tanssilattialla alkoi julmettu tappelu”

Ilta-Sanomien lukijat kertovat ikimuistoisimmista hääkokemuksistaan.

Colourbox

Kesähäät on jo tältä vuodelta juhlittu, ja on häämuisteloiden aika.

Osa juhlamuistoista on sellaisia, joita muistellaan pikemminkin kauhulla kuin ilolla. Ilta-Sanomien lukijat kertovat, minkälaisia muistoja heillä on häistä:

Lue lisää: Hirveät ja nolot leikit saivat häävieraan lähtemään kesken juhlien: ”Äärimmäisen kiusaannuttavaa”

Tarjoilut eivät miellyttäneet

Olin vieraana häissä, joissa hääpari oli jotakin erikoisvegaaneja.

Osa vieraista yritti närsiä luultavasti nurmikosta tai levästä tehtyjä ”lihapullia” sekä vihannesmuusia. Itse maistoin muistaakseni pavuista tehtyjä ”kanafileitä” – lautaselle jäivät.

Yli puolet häävieraista ei ottanut mitään. Ihmiset pälyilivät toisiaan ja naureskelivat ruoille.

Hääkakku oli jotain käsittämätöntä mössöä, ja kahvimaito oli muistaakseni kauramaitoa. Jäi kahvit ja kakutkin nauttimatta, enkä ollut ainoa. Alkoholitarjoiluna oli luomuviiniä.

Uskomatonta itsekkyyttä. Syökööt hääpari itse vaikka koivunlehtiä, mutta 99 prosenttia vieraista söisi mieluiten tavallisia ruokia.

Tanssilattialla alkoi tappelu

Viimeisimmissä häissä tunnelma oli kuin menneiden aikojen Härmän häjyjen aikoihin. Jo alkuillasta oli aistittavissa, että kemut eivät pääty hyvin.

Kärhämää tuli jo kirkon pihassa. Ruokailua odotellessa tarjolla oli runsaasti väkijuomia, joita osa juhlaväestä nautiskeli kaksin käsin. Pääruokaan kun päästiin, tanssilattialla alkoi julmettu tappelu, jossa ei sanoja eikä juhlavaatteita säästelty.

Morsian ja sulhanen yrittivät erottaa kummankin sukulaisia toisistaan huonolla menestyksellä, muiden kannustaessa vieressä. Tässä vaiheessa jätin jälkiruuan syömättä ja tilasin taksin.

Tässä vaiheessa jätin jälkiruuan syömättä ja tilasin taksin.

Osa kutsuttiin paikalle ennen muita

Häihin tuli kutsu. Kun menimme paikalle, sisäpiiri häävieraista oli jo katsonut hääseremonian, syönyt ja nauttinut tuntitolkulla antimia. Me muut, iso porukka, luulimme tulleemme ajoissa. Kahvit sentään saimme ja lahjat kelpasivat.

Aika moni säikähti hommaa ja lähti pihalle haukkaamaan happea. Tunnelma oli käsinkosketeltavan kiusallinen.

”Tunnelma oli käsin kosketeltavan kiusallinen”

Uskonnollinen morsian meni naimisiin henkilön kanssa, joka ei ollut uskossa. Morsiamen isä piti yli tunnin puheen, jossa tekoitkun ja vollotuksen säestämänä paasasi, että nyt on viimeinen hetki tehdä parannus. Aika moni säikähti hommaa ja lähti pihalle haukkaamaan happea. Tunnelma oli käsinkosketeltavan kiusallinen.

Sulhanen piti tunnistaa haistelemalla

Pahin leikki oli se, kun morsiamen piti silmät sidottuna, haistelemalla takapuolia, tunnistaa sulhanen. Tasa-arvon nimissä myös sulhanen joutui vastaavaan puuhaan.

Alkoholia sai odottaa

Olen ollut parissa häissä, joissa on saanut odottaa pari tuntia kuivin suin tarjoilun alkamista. Ehkä pahin moka, mitä suomalaisissa häissä voi tehdä, on pihtailla alkoholitarjoiluissa.

”Ehkä pahin moka, mitä suomalaisissa häissä voi tehdä, on pihtailla alkoholitarjoiluissa”, kertoo yksi lukijoista.

Ylimääräisenä juhlissa

Häihin ei pitäisi kutsua liikaa vieraita. Eräissä häissä istuimme ulkorakennuksessa, parempien vieraiden istuessa hääjuhlapaikalla. Onneksi meillä oli kaiutin, josta kuulimme, mitä juhlapaikalla tapahtui. Jopa juomat piti hakea itse, kun taas juhlapaikalla oli tarjoilijat.

”Loukkaa, vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää”

Olen ollut useissa häissä, jossa kutsuttuja on tosi paljon, ja väki on jaettu parempiin ja rupusakkiin. Ei kunnia niin suuri ole, etteikö tuollainen loukkaa, vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää.

Alkoholin takia

Ennen kävin häissä sen takia, että sai luvan kanssa ryypätä. Eihän noita onnellisia pariskuntia teeskentelemässä olisi muuten kestänytkään.

Kun raitistuin, olen kieltäytynyt kaikista hääkutsuista, koska yleensä näitä järjestetään lahjojen ja rahan toiveessa.

Häissä töissä – ilman palkkaa

Sain kahdet hääkutsut samalle päivälle ja samalle ajalle. Menin ensin toisissa häissä kirkkoon, josta kiirehdin häihin häävastaanotolle. Sain melko ynseän vastaanoton, koska olin hieman myöhässä, sillä minun oletettiin olevan tarjoilemassa häävieraille. Edes jälkikäteen ei esitetty korvausta.

En olisi mennyt lainkaan, jos olisin tiennyt säästösuunnitelmasta. Toisissa häissä olisin sentään ollut aidosti vieras, koska juhlatarjoiluista huolehti ravintolan henkilökunta.

Tupakkapaikalla oli nihkeä tunnelma

Erään sukulaisen häissä oli hiukan kuiva tunnelma. Toisen osapuolen kaveriporukka ei edes vastannut mitään, kun yritimme jutella tupakkapaikalla. Olisi sitä voinut tylysti selin kääntymättä jotain porista, vaikka olivatkin Porista.

Pikkutunneilla eräs paikkakuntalainen häävieras yritti uutterasti haastaa riitaa meidän pääkaupunkiseudulta tulleiden kanssa – kukaan ei lähtenyt leikkiin mukaan.

”Ainoa mukava kokemus oli rantasauna”

Eräs kaverini oli aikoinaan naimisissa erään nyt jo entisen poliitikon kanssa. Heidän häänsä olivat kahden ryhmittymän tapahtuma. Paikalla oli poliitikkoja, ja me sulhasen kutsumat ei-poliitikot.

Morsiamen isä oli ilmeisesti paikallistason puoluepomo. Tuntui koomiselta, kun hän toivotti kaikki puolueen paikallisosaston nimissä tervetulleiksi häihin.

Tarjoilu oli käytännössä pelkkää väkiviinaa, jota ei mielellään edes halunnut juoda. Pikkutunneilla eräs paikkakuntalainen häävieras yritti uutterasti haastaa riitaa meidän pääkaupunkiseudulta tulleiden kanssa – kukaan ei lähtenyt leikkiin mukaan. Ainoa mukava kokemus oli rantasauna ja järveen pulahtaminen.

Oletko ollut erityisen onnistuneissa häissä? Mikä niistä teki ainutlaatuisen? Kerro kokemuksistasi alla jutun kommenttiosiossa.

Football news:

Gary Neville: Manchester United stars don't plow like de Bruyne, Mane, Bernardo and Firmino. They lack such a work ethic
Salah turned into Messi. Lineker on Liverpool forward
We will ask you to punish those who unreasonably accused Glick of racism in the match with England. The Polish Football Union will appeal to FIFA
Milan's midfielder Rebic suffered a muscle injury in the match against Verona
Newcastle's budget for the winter is 50 million pounds, although the club has the right to spend 190 million without violating the FFP
Chelsea did not sign Donnarumma in the summer, as they see Mendy as a goalkeeper for years
Lucas Paquette's feat: played for Brazil, flew 8,000 km and created 2 Lyon goals. In less than 48 hours