Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tuore ennuste: Alkuvuosi voi olla Suomessa keskimääräistä lämpimämpi

Forecan meteorologi Joonas Koskela kertoo blogissaan, että tammi–maaliskuun sääjakso voisi olla Suomessa keskimääräistä lämpimämpi.

– Tuoreimman vuodenaikaisennusteen mukaan jakson keskilämpötila on Suomessa tammi–maaliskuussa 0,5–2 astetta tavanomaista korkeampi, Koskela kirjoittaa.

Pohjois-Suomessa lämpötila olisi 1–2 astetta ja maan etelä- sekä keskiosassa 0,5–1 astetta keskimääräistä korkeampi.

Koskela palauttaa hieman lauhemmasta säästä innostuneet maan pinnalle muistuttamalla, että myös kylmät pakkasjaksot ovat Suomessa mahdollisia läpi talven.

Koskela nojaa arvioissaan Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tänään maanantaina julkaisemaan ennusteeseen.

Ennuste lupailee hieman tavanomaista lämpimämpää tammi–maaliskuun jaksoa myös suureen osaan muualle Eurooppaan.

Ristiitaisuuksia

Alkuvuoden ennusteessa Suomen sademäärässä ei näy Koskelan mukaan erityisiä merkkejä tavanomaista sateisemmasta tai tavanomaista kuivemmasta säästä.

Koskelan mielestä ECMWF:n ennuste ei ole helposti tulkittavissa, sillä siinä on ristiriitaisia tietoja.

– Vaikka taustalla vaikuttaa myös ilmastonmuutos, olisi ilmanpaine-ennusteen perusteella odottanut ainakin lähempänä keskimääräistä olevaa lämpötilaennustetta, Koskela toteaa.

Pitkän ajan sääennusteisiin liittyy paljon epävarmuuksia. Kuvituskuva. Mika Rinne

Hän palauttaa hieman lauhemmasta säästä innostuneet maan pinnalle muistuttamalla, että myös kylmät pakkasjaksot ovat Suomessa mahdollisia läpi talven.

Pitkät ennusteet sisältävät Koskelan mukaan paljon epävarmuuksia ja liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei alkuvuoden keskiarvoista kannata vetää.

– Vaikka korkeapaineita esiintyisikin Euroopan alueella useammin tai keskimääräistä pidempään, myös matalapaineiden sävyttämää talvisäätä on odotettavissa, Koskela muistuttaa.