Finland

Tutkija arvioi, mitä Biden olisi voinut tehdä toisin virkaanastujaistilaisuudessa: ”Lady Gagan esiintymistapa on voinut herättää närää”

Tutkija arvioi, mitä Biden olisi voinut tehdä toisin virkaanastujaistilaisuudessa: ”Lady Gagan esiintymistapa on voinut herättää närää”

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala arvioi, että virkaanastujaisten sisältö oli paikoin ristiriidassa Bidenin viestin kanssa.

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden vetosi virkaanastujaisissa pitämässään puheessa voimakkaasti kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Hänen mukaansa yhtenäisyys on Yhdysvalloille polku eteenpäin.

– Minä olen kaikkien amerikkalaisten presidentti, Biden sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala arvioi, että virkaanastujaisten sisältö oli paikoin ristiriidassa tuoreen presidentin viestin kanssa.

Annala haluaa muistuttaa, että tilaisuuden lähtökohta oli hyvin haastava Bidenin näkökulmasta.

– Se, että väistyvä presidentti Donald Trump ei tullut paikalle tilaisuuteen, asetti Bidenin lähtökohtaisesti vaikeaan tilanteeseen kansan yhdistämisen kannalta. Väistyvän presidentin mukanaolo virkaanastujaistilaisuudessa osoittaa kansalle yhtenäisyyttä ja sitä, että vaikka asioita ollaan eri mieltä, voidaan silti seistä rauhanomaisesti rinnakkain.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.­

Annalan mukaan läpinäkyvää kuittailua Trumpin suuntaan oli havaittavissa, kun Biden kiitteli puheessaan maan entisiä presidenttejä.

Kiitoksen saivat kaikki tilaisuudessa paikan päällä olleet presidentit, mikä alleviivasi voimakkaasti sitä, että Trump ei ollut paikalla, eikä häntä kiitetty.

Erikseen Biden kiitti 96-vuotiasta Jimmy Carteria, joka huonon kuntonsa vuoksi ei päässyt osallistumaan virkaanastujaistilaisuuteen.

– Biden olisi voinut toimia tilanteessa hienovaraisemmin. Hän olisi voinut yksinkertaisesti kiittää edeltäjiään ja tämän jälkeen nyökätä entisten presidenttien suuntaan. Nyt Trump jätettiin hyvin selvästi ulkopuolelle.

Entiset presidentit Barack Obama ja Bill Clinton puolisoineen virkaanastujaisissa.­

– Ymmärrän halun alleviivata sitä, että Trump ei ansaitse kiitosta, mutta se on ristiriidassa yhtenäisyys ja kansan yhdistäminen -teeman kanssa, tutkija painottaa.

Annalan mukaan Bidenin puheessa viitattiin turhan paljon edeltäjässä ärsyttäneisiin asioihin.

– Hän korosti asioita, jotka ovat turhauttaneet, ärsyttäneet ja loukanneet häntä ja hänen kannattajiaan. Biden puhui esimerkiksi siitä, että valheilla on tavoiteltu valtaa ja taloudellista hyötyä.

– En sano, että hänen toimintansa oli hyvää tai huonoa. On kuitenkin ristiriitaista toisessa lauseessa puhua yhtenäisyydestä ja toisessa lauseessa taas kritisoida Trumpia ja muistuttaa amerikkalaisia siitä, mikä kaikki Bidenia ja hänen kannattajiaan Trumpissa ärsytti.

Yhtenäisyyden kannalta ongelmallinen asia Annalan mukaan oli myös Lady Gagan tulkitsema kansallislaulu. Tutkijan mukaan esitystapa on voinut herättää närää konservatiivisissa amerikkalaisissa.

Lady Gaga esitti Yhdysvaltojen kansallislaulun.­

– Kansallislaulun esittäminen tällaisissa arvokkaissa tilaisuuksissa on rituaali. Rituaaleihin lähtökohtaisesti kuuluu toistuvuus eli se, että kappale tulkitaan lähtökohtaisesti aina perinteisellä tavalla. Se on asia, mitä moni haluaa.

Annala toteaa, että Yhdysvaltojen kansallislaulu on yksi niitä harvoja symboleja, joka ei ole tahriintunut amerikkalaisten kahtiajaossa.

– Kansallislaulu on yhtä paljon niin demokraattien kuin republikaanienkin asia. Siksi on ongelmallista, että sitä esittämään oli valittu Trumpia paljon kritisoinut Lady Gaga ja että kappaleen tulkinta poikkesi perinteisestä hyvin paljon.

Tutkijan mukaan parempi valinta kappaleen esittäjäksi olisi ollut täysin tuntematon laulutaitoinen henkilö, jonka poliittisista mielipiteistä kansalla ei ole tietoa.

– Kun kansaa halutaan yhdistää, olisi parempi, ettei tehtäisi voimakkaasti mielipiteitä jakavia ratkaisuja.

Annala toteaa, että kansan yhdistäminen Yhdysvalloissa on mahdoton tehtävä yhdellekään presidentille.

– Mitä Biden voi tehdä on se, ettei hän revi kahtiajakoa yhtään syvemmäksi. Se itsessään olisi jo saavutus. Kahtiajako on jatkanut syvenemistään jo useamman presidentin aikana.

Tutkijan mukaan kansan yhdistämiseen on valta kansalla itsellään.

– Presidentti voi tehdä sen, että hän ei ainakaan pahenna tilannetta ja hän voi näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä. Mutta niin kauan, kun kansa haluaa riidellä repivästi, sen kansa myös tekee.

Pitkällä aikavälillä Annalan mukaan voisi olla mahdollista, että ihmiset väsyvät riitelyyn, ääripäät alkavat hiljalleen tasoittua ja kansa alkaa yhdistää itse itseään.

Tutkija korostaa, että Bidenilla on edessään useita suuria haasteita.

– Koronapandemia on yksi iso akuutti haaste. Tähän liittyy muun muassa rokotteet ja niiden jakaminen. Myös koronaelvytyspaketin kanssa riittää Yhdysvalloissa vielä tekemistä.

Football news:

Former Liverpool striker Ian St John has died at the age of 82
Koeman on the situation with Bartomeu: It's bad for the image of the leopards. For me, he has always been an exceptional person
Fiorentina Kokorina hosts Roma from the European Cup zone. Any chance of success?
Bartomeu was released on bail. He used the right not to testify against himself
Pedri returned to training with Barca. It was expected that he will miss 2-3 weeks due to injury
A representative of Laporte's headquarters: We have not communicated with Arteta. Koeman's work deserves praise
Investing in solar energy, healthy food, and Weddings: A guide to Levandowski's immense business empire