Tutkijat uskovat selvittäneensä, mikä Astra Zenecan koronarokotteessa aiheuttaa veritulppia erittäin pienelle määrälle rokotettuja.

BBC:n mukaan tutkijaryhmä on osoittanut yksityiskohtaisesti, kuinka veressä oleva proteiini reagoi rokotteen keskeiseen ainesosaan. Tämä käynnistää immuunijärjestelmääkin koskevan ketjurektion, joka saattaa johtaa veritulppiin.

Koronarokote, jonka kuljettajaviruksena toimii adenovirus, ruiskutetaan lihakseen. Sitä voi vuotaa myös verenkiertoon, jolloin siinä oleva ainesosa voi vetää puoleensa verihiutaletekijä 4:n (PF4).

Immuunijärjestelmä saattaa tällöin virheellisesti tulkita tämän virukseksi, jota vastaan se lähettää vasta-aineita. Kun vasta-aineet kasautuvat PF4:n kanssa, tämä voi laukaista veritulpan.

Astra Zenecan rokotteen on arvioitu säästäneen mahdollisesti noin miljoona ihmishenkeä, mutta huoli erittäin harvinaiseksi todetusta veritulppariskistä vähensi rokotteen käyttöä maailmanlaajuisesti.

Useiden maiden päätös lakata tarjoamasta Astra Zenecan rokotetta käynnisti tutkimuksen, jonka tehtävänä oli selvittää veritulppariskin syy.

Vasta ensiaskel

Tutkijaryhmät Cardiffissa ja Yhdysvalloissa toteuttivat tutkimuksen yhteistyönä. Britannian hallitus rahoitti Cardiffin tutkimusta vastausten löytämiseksi. Myös Astra Zenecan omat tutkijat osallistuivat selvitykseen alustavien tutkimustulosten jälkeen.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -julkaisussa. Cardiffin tutkijaryhmään kuulunut professori Alan Parker pitää löydöstä vasta ensimmäisenä askeleena.

– Nyt tiedämme (veritulppien) laukaisijan, mutta edessä on vielä useita askeleita otettavana, hän sanoo.

Astra Zenecan tiedottaja huomauttaa, että koronatartunta on edelleen todennäköisempi aiheuttaja veritulpille kuin yhtiön koronarokote. Tiedottaja muistuttaa, että täydellistä selitystä veritulppien synnylle ei ole vielä muodostettu.

– Vaikka tämä tutkimus ei olekaan lopullinen, se tarjoaa mielenkiintoisia oivalluksia. Astra Zeneca selvittää keinoja hyödyntää näitä löydöksiä osana pyrkimyksiämme poistaa tämä äärimmäisen harvinainen sivuvaikutus, tiedottaja toteaa.