Puurakentaminen on Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan rakennuttajalle erittäin kannattava sijoitus.

”Kuluttaja on valmis maksamaan puukodistaan lähes kymmenyksen enemmän”, professori Seppo Junnila sanoo tiedotteessa.

Tutkimus perustuu Kiinteistövälitysalan Keskusliiton SKVL:n tilastoihin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tehdyistä asuntokaupoista.Tutkimuksessa käytettiin regressioanalyysia, jota kautta hinnan arviointi oli mahdollista. Aallon tutkimuksen mukaan puurakennukset sijaitsevat pääosin alueilla, jotka houkuttelevat nuoria ensiasunnon hankkijoita.

”Ekologisuudesta on tullut ensimmäistä kertaa ostopäätöstä ohjaava peruste. Isot rakennuttajat eivät ole vielä rakennuttaneet puutaloja kalliimmiille alueille, koska firmat eivät ole nähneet siinä bisnesmahdollisuutta”, Junnila jatkaa.

Rakennusyhtiöt suhtautuvat puurakentamiseen varauksella. Aallon tiedotteen mukaan vuonna 2019 puurakentamisen markkinaosuus oli ainoastaan kolme prosenttia. Tutkijatohtori Jussi Vimparin mukaan kiinteistösijoittajat voivat vauhdittaa muutosta merkittävästi.

”Ammattisijoittajat ostavat yhä suurempia osuuksia uusista asunnoista, jotka täyttävät ympäristökriteerit. Viimeisen vuoden aikana myös useat kiinteistörahastot ovat ilmoittaneet rakennuttavansa puutaloja. Tähän myös suurten rakennusyritysten olisi syytä tarttua”, Vimpari sanoo.

Puurakentamisen ekologisuus on kiistanalaista

Puurakentamisen lisääminen kaupungeissa on tutkimusten mukaan tehokas tapa jarruttaa ilmastonmuutosta.

Toisaalta sekä Suomessa että maailmalla keskustellaan kiivaasti metsäkadosta. Junnilan mukaan puurakentamisen hiilikädenjälki on merkittävä vain Suomen kaltaisissa maissa, jossa kaadettu puu korvataan lakisääteisesti vastaavalla.