Finland

Tutkimus: Vegaaniksi ryhtyminen on paljon isompi ympäristöteko kuin lentämisen vähentäminen

Lihan ja maitotuotteiden välttäminen on tärkein yksittäinen keino vähentää omaa ympäristökuormaansa, käy ilmi tuoreesta maanviljelyn ympäristöhaittoja poikkeuksellisen perusteellisesti selvittäneestä tutkimuksesta.

Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa Science-tiedelehdessä. Oxfordin yliopiston tutkijat laskivat, että ilman lihan ja maitotuotteiden tuotantoa ihmiskunnan ruokkimiseen riittäisi 75 prosenttia nykyistä vähemmän viljely- ja laidunpinta-alaa.

Maanviljelyyn käytettävän maan vähennys vastaisi brittilehti The Guardianin mukaan Yhdysvaltojen, Kiinan, Euroopan unionin ja Australian yhteenlaskettua pinta-alaa.

Maatalouden vaatiman pinta-alan jatkuva laajeneminen vie elintilaa monilta eläimiltä ja kasveilta ja on tärkein syy lajien sukupuuttoaaltoon.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


”Vegaaninen ruokavalio on todennäköisesti merkittävin yksittäinen keino vähentää vaikutustasi planeetta Maahan, ei vain kasvihuonekaasuja, vaan happamoitumista, rehevöitymistä sekä maan ja veden käyttöä”, sanoi tutkimusta johtanut Joseph Poore Oxfordin yliopistosta The Guardianille.

Pooren mukaan vegaaniksi ryhtymisellä on paljon suurempi vaikutus kuin vaikkapa lentämisen vähentämisellä tai sähköauton hankkimisella, sillä kaksi jälkimmäistä vaikuttavat vain kasvihuonekaasupäästöihin.

Hän huomautti, että maatalous aiheuttaa monenlaisia ympäristöongelmia ja eläinperäiset tuotteet aiheuttavat suuren osan ongelmista.

”Eläintuotteiden välttäminen hyödyttää paljon enemmän kuin se, että yrittää ostaa kestävästi tuotettua lihaa ja maitotuotteita”, Poore sanoi.

Hän kertoi The Guardianille aloittaneensa alun perin tutkimusprojektin, koska hän halusi selvittää, onko olemassa kestävällä tavalla tuotettuja eläintuotteita. Hän päätyi tutkimuksen aikana lopettamaan itse kokonaan eläinperäisten tuotteiden syömisen.

Tutkimuksen mukaan lihan ja maitotuotteiden tuotanto vie nykyisin yli 80 prosenttia maailman maatalousalasta ja aiheuttaa 60 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä.

Lihasta ja maitotuotteista saadaan kuitenkin vain 18 prosenttia kaloreista ja 37 prosenttia proteiinista.

Tutkijat loivat valtavan tietokannan, johon koottiin lähes 40 000 maatilan tiedot 119 maasta. Tiedot kattavat 40 ruokatuotetta, joiden osuus kaikesta maailman ihmisten ravinnosta on 90 prosenttia.

He analysoivat tuotteiden ympäristövaikutukset pellolta pöytään: maankäyttöön, kasvihuonekaasupäästöihin, vedenkulutukseen, vesien rehevöitymiseen ja ilmansaasteisiin eli happamoitumiseen.

Tutkimus paljasti suuria eroja siinä, millaisia ympäristöhaittoja saman ruuan tuottaminen eri tavoilla voi aiheuttaa.

Esimerkiksi karjankasvatus alueella, jolta on hakattu metsät, aiheuttaa 12 kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin karjankasvatus luonnollisilla laidunmailla. Kasviperäisen ravinnon päästöt ovat silti kaikenlaista karjankasvatusta selvästi pienemmät.

Tietoisuus eroista voi Pooren mukaan auttaa haittojen vähentämisessä niin, että kaikkien maailman ihmisten ei tarvitse ryhtyä vegaaniksi.

Sekin riittäisi pitkälle, että haitallisin puolikas maailman lihan ja maitotuotteiden tuotannosta korvattaisiin kasviperäisellä tuotannolla.

Maatalouden ympäristöhaittojen vähentäminen ei ole helppoa, Poore varoittaa.

”570 miljoonan maatilan pitää vähentää vaikutustaan hieman eri tavoin. Sellaista haastetta ei ole millään muulla talouden sektorilla”, hän sanoi The Guardianille.

Hänen mukaansa olisi hyvä alku, jos maataloustuotteisiin tulisi haitallisuusmerkinnät, joiden perusteella kuluttajat voisivat tehdä valintansa. Myös kestävällä tavalla tuotettujen tuotteiden tuet ja liha- ja maitotuotteille asetettavat verot ovat hänen mukaansa todennäköisesti tarpeen.

Myös Helsingin Sanomien ja John Nurmisen Säätiön yhteistyössä tuottama Itämeri-laskuri päätyi keväällä 2017 siihen, että tavallisten ihmisten ruokatottumukset kuormittavat eniten Itämerta.

Laskuri perustuu Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksiin ravinnevirtojen kulkeutumisesta.

Noin 60 prosenttia tavallisen kuluttajan ravinnekuormituksesta syntyy ruoantuotannosta. Laskurin mukaan yksinkertaisin tapa pienentää kuormitusta on vähentää maitotuotteiden ja lihan kulutusta sekä lisätä kotimaisen luonnonkalan ja kasvisten osuutta ruokavaliossa.

Pääset testaamaan oman Itämeri-jalanjälkesi tästä linkistä.

Maaseudun tulevaisuus -lehti kertoi tammikuussa Luken tutkimuksesta, jonka mukaan Suomesta Thaimaan Bangkokiin lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä.

Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi sanoi lehden haastattelussa, että Suomessa karjatalouden ympäristöhaitat ovat pienemmät kuin maailmanlaajuisesti.


Football news:

Setien's future in Barca is under threat. The players don't support it
Trent on motivation: Ronaldo and Messi never relax. The more you win, the more you want to continue
Conte on criticism: attack me, Not the club or my players. There are people who want to see the glass half empty
Ancelotti on Everton: we are Happy to qualify for the Europa League
Christophe Dugarry: Setien is simply incompetent. I'm sure he has nothing against Griezmann
Sane went to Manchester City because of Guardiola, and now he is going to Bayern because of him. Why so?
Pep Guardiola: Sancho has decided to leave, why should he come back? He didn't want to be in the city