Finland

Työryhmä ei ole saanut aikaan esitystä paikallisesta sopimisesta – “Alkaa olla pannukakun ainekset kasassa”

Valtiosihteeri Ville Kopra pyytää lisäaikaa paikallisen sopimisen edistämistä pohtivalle työryhmälle

Kaksi työntekijää työpaikalla.

Paikallinen sopiminen työehdoista sisältyy moniin työehtosopimuksiin. Sitä halutaan kuitenkin laajentaa.Tiina Jutila / Yle

Ylen tietojen mukaan paikallisesta sopimisesta neuvotellut työryhmä ei ole saanut aikaan yhteistä esitystä. Työryhmän takaraja on keskiviikkona. Kolmikantaisen työryhmän takarajaa oli siirretty aiemmin parilla päivällä keskiviikkoon.

Työryhmän puheenjohtaja, työministerin valtiosihteeri Ville Kopra (sd.) aikoo tiettävästi esittää, että työryhmä saisi jatkoaikaa.

Jatkosuunnitelmia on tarkoitus käsitellä huomenna työllisyyden edistämisen ministeriryhmässä.

– Alkaa olla pannukakun ainekset kasassa. Tosi laihaa on, kommentoidaan neuvotteluista.

Ennakkoon odoteltiin, että erimielinen työryhmä tekisi esityksen, johon sitten jätettäisiin eriäviä mielipiteitä. Sellaistakaan esitystä ei ole luvassa.

Neuvotteluissa on hiertänyt etenkin se, millä tavalla järjestäytymättömät eli työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset pääsisivät paikallisen sopimisen piiriin. Ne eivät nykyään voi sopia työehdoista paikallisesti. Järjestäytymättömiä ovat varsinkin Suomen Yrittäjien jäsenyritykset mutta asia on yhä tärkeämpi myös Elinkeinoelämän keskusliitolle.

Työntekijäpuoli korostaa paikallista sopimista työehtosopimusten pohjalta kun taas työnantajat haluaisivat asian lakiin.

Kiistaa on myös luottamusmiesten asemasta. Nykyään henkilöstöä edustaa paikallisissa neuvotteluissa enimmäkseen luottamusmies. Palkansaajapuoli haluaa, että näin on jatkossakin.

Suomen Yrittäjien mukaan henkilöstöä pitäisi edustaa työntekijöiden valitsema henkilö, koska jokaisessa yrityksessä ei ole luottamusmiestä.

Riihikin tulee liian nopeasti

Hallitus odottaa linjauksia paikallisesta sopimisesta huhtikuun puoliväliriiheen. Neuvottelulähteiden mukaan sekin takaraja tulee liian nopeasti. Osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan.

Sen verran lähentymisiä on kuitenkin tapahtunut, että osapuolilla tuntuu olevan haluja jatkaa neuvotteluja. Hallituksen odotetaan lisäaikaa myöntävän.

Paikallista sopimista edistävä työryhmä on yksi työllisyystyöryhmistä, joiden on tarkoitus löytää keinoja työpaikkojen lisäämiseksi.

Paikalliselle sopimiselle ei ole kuitenkaan laskettu työllisyysvaikutuksia. Siinä tavoite eroaa esimerkiksi työttymyysputken poistamisesta, jolle on laskettu työllistämistavoite. Hallitus päätti työttömyysputken poistamisesta sen jälkeen kun työntekijä- ja työnantajaliitot eivät päässeet sopuun asiasta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten kautta.

Lue myös:

Analyysi: Paikallista sopimista heitellään kuin kuumaa perunaa – ja kohta sen saa syliinsä maan hallitus

Työntekijäselvitys: Paikallinen sopiminen johtaa työntekijöiden aseman heikkenemiseen ilman työllisyys- ja tuottavuusvaikutuksia

Paikallisen sopimisen tuomista työpaikoista puuttuu näyttö – "Kuinka paljon se tuo työpaikkoja, jos sovitaan työaikapankin käytöstä tai lomarahojen siirtämisestä?"

Kysely paljastaa: Työpaikoilla sovitaan asiat hys hys -periaatteella, koska ammattiliitot ja työnantajajärjestöt halutaan pitää pimennossa

Football news:

Leeds scored 2 goals and scored 2 goals. Man City have 29 shots and 1 goal
Guardiola on the defeat to Leeds: Man City played a very good match. We played solidly, although we made mistakes on the counterattack
Marcelo Bielsa: A City win would be a fair result. It was not me who beat Guardiola, but the players
Man City have 11 points left in 6 matches to become champions of England
Man City lost for the first time in 6 matches. The team was in the majority for the entire 2nd half
Schuster on his favorite clasico: My first one is that we beat Real Madrid. Then I enjoyed playing in the clasico for Madrid
Klopp on Mane: His statistics are not great at the moment, and he is aware of that. I don't care about the situation