Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Uganda | Maailman ankarin seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjen vastainen laki järkyttää maailmalla

Valkoinen talo varoittaa Ugandaa taloudellisilla seuraamuksilla, jos maassa toimeenpannaan parlamentin hyväksymä laki, jonka perusteella vain kuuluminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön on laitonta.

Ugandan parlamentin hyväksymä maailman ankarin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen laki etenee presidentti Yoweri Musevenin hyväksyttäväksi. Kuva:  Guillem Sartorio / AFP

Keski-Afrikan Ugandan parlamentti on hyväksynyt maailman ankarimman seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia rajoittavain lain.

Lain mukaan pelkästään itsensä kokemisesta tai määrittelemisestä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaksi voidaan tuomita elinikäiseen vankeus­rangaistukseen.

”Törkeästä homoseksuaalisuudesta” kuten seksin harrastamisesta hiv-positiivisena voidaan tuomita kuolemanrangaistus.

”Homoseksuaaliset teot” ovat Ugandassa jo nyt laittomia. Maassa myös tehtiin vuonna 2009 laajasti maailmalla kritisoitu lakiesitys, jonka perusteella seksistä saman sukupuolen edustajan kanssa voitaisiin tuomita kuolemaan. Lopulta lakia toimeenpantaessa vuonna 2014 kuoleman­rangaistus kuitenkin muutettiin elinikäiseksi vankeudeksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan uusi laki on maailman ensimmäinen niin ankara laki, kertoo uutistoimisto Reuters.

Amnesty International taas kutsui lakia ”kauheaksi”, ”tulkinnanvaraiseksi” ja ”epämääräisesti muotoilluksi”. Laissa kielletään muun muassa ”juoniminen homoseksuaalisuuden harjoittamiseksi” ja ”avunanto homoseksuaalisuuteen”.

”Tämä syvästi sortava lainsäädäntö institutionalisoi syrjinnän, vihan ja ennakkoluulot HLBTQ-ihmisiä, ja niitä keitä pidetään HLBTQ-yhteisöön kuuluvina, vastaan”, sanoo Amnestyn Itä- ja Etelä-Afrikan johtaja Tigere Chagutah.

Laki etenee seuraavaksi presidentti Yoweri Musevenin hyväksyttäväksi. Museveni voi yhä hylätä ehdotuksen.

Presidentti on kuitenkin viime viikkoina antanut useita seksuaalivähemmistöjen vastaisia lausuntoja, joissa hän kutsui homoseksuaaleja ”poikkeaviksi”. Hän on syyttänyt länsimaita Ugandan painostamisesta asiasta.

Yhdysvaltain valkoinen talo varoitti Ugandaa keskiviikkona taloudellisista ”seuraamuksista”, jos laki pannaan toimeen, kertoo uutistoimisto AFP. Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi keskiviikkona, että seuraamukset olisivat ”valitettavia”, sillä Yhdysvallat antaa Ugandalle taloudellista apua terveydenhuoltoon.

Myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja Britannian Afrikkaministeri Andrew Mitchell ovat tuominneet uuden lain. Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield on CNN:n mukaan puhunut Musevenin kanssa kahdesti tällä viikolla huolistaan lain suhteen.

”Homoseksuaalisuuden vastainen laki, jonka Ugandan parlamentti sääti eilen, horjuttaisi kaikkien ugandalaisten ihmisoikeuksia ja voisi kumota kaikki voitot kamppailussa hiviä ja aidsia vastaan. Kehotamme Ugandan hallitusta vahvasti harkitsemaan uudelleen tämän lainsäädännön toimeenpanemista”, kirjoitti Blinken Twitter-tilillään.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk kutsui lakia julmaksi, Ugandan perustuslain vastaiseksi ja ”luultavasti pahimmaksi kaltaisekseen maailmassa”.

Chapter Four Uganda -ihmisoikeusjärjestön tasa-arvokoordinaattori Clare Byarugaban mukaan Ugandan hallinto käyttää HLBTQ-ihmisten vastaista retoriikkaa sumuverhona, jonka taakse se voi piilottaa omat epäonnistumisensa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema ihmisoikeusaktivisti kertoo, että uutta lakia käytetään maassa kiristykseen.

”Ihmiset saavat puheluita, joissa sanotaan ’ellet anna minulle rahaa, raportoin, että olet homo”, hän sanoo.

Uuden lain myötä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten perheenjäsenillä, ystävillä ja samaan yhteisöön kuuluvilla on velvollisuus raportoida viranomaisille asiasta.

Toinen BBC:lle nimettömänä puhunut aktivisti kertoo, että sateenkaariyhteisöön kuuluneita ihmisiä on kiristyksen lisäksi houkuteltu ansoihin, jossa näiden kimppuun on hyökätty joukolla.

”Joillain alueilla myös poliisit käyttävät tämän hetkistä tilannetta hyväkseen kiristääkseen rahaa ihmisiltä, joita he syyttävät homoseksuaaleiksi. Jotkut perheet jopa ilmiantavat omia lapsiaan poliisille.”

Aiheeseen liittyvää