Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukraina | Zelenskyin korruption­vastaiset toimet kiihtyvät

Volodymyr Zelenskyi on halunnut näyttää olevansa vakavissaan korruption kitkemisessä. Viime viikolla yli kymmenen viranomaista sai jättää pestinsä, nyt toimien kohteeksi ovat joutuneet veroviraston johtaja ja Ukrainan rikkaimpiin kuuluva oligarkki.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kättelivät torstaina Kiovassa. Kuva:  Ukrainan presidentinkanslia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jatkanut hallintonsa tarmokkaita toimia korruption kitkemiseksi maasta, jossa se on rehottanut vuosikymmeniä ja ollut Euroopan pahinta.

Asiasta uutisoi ukrainalaismedian lisäksi kansainvälinen media, esimerkiksi uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian.

Nyt Kiovan veroviranomaista johtavaa, nimeltä mainitsematonta henkilöä syytetään laajasta petoksesta ja asemansa väärinkäyttämisestä. Hänen epäillään keinotelleen itselleen rahallista hyötyä Ukrainan armeijalle tehdyissä hankinnoissa sekä hankkineen armeijalle heikkolaatuisia varusteita, Reuters kertoo.

Viranomaiset tekivät keskiviikkona ratsian yhteen hänen neljästä kodistaan ja löysivät muun muassa 158 000 dollaria käteisenä sekä arvokoruja, -kelloja ja designvaatteita.

Etsintä tehtiin myös oligarkki Ihor Kolomoiskyin Dneprin kotiin. Tutkinta liittyy epäilyihin siitä, että ukrainalainen öljy- ja maakaasuyhtiö Ukrnafta ja öljynjalostus­yhtiö Ukrtatnafta olisivat muun muassa kiertäneet tullimaksuja.

Kolomoiskyin mediaimperiumi, joka on korruptiosyytteiden vuoksi joutunut Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi, auttoi Zelenskyiä tämän aikaisemmalla näyttelijän uralla ja myöhemmin tuki tämän poliittista uraa, The Guardian kertoo.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n johtaja Vasyl Maljukin mukaan keskiviikkona tehtiin ”kymmeniä” toimia, jotka kohdistuivat korruptoituneisiin viranomaisiin, venäläis­agentteihin ja muihin, jotka heikentävät maan turvallisuutta.

Asiasta kirjoitti pitkässä Twitter-päivityksessä myös Ukrainan entinen valtiovarainministeri Tymofi Mylovanov.

Viime viikolla yli kymmenen Ukrainan hallinnon virkamiehen kerrottiin eronneen tai tulleen erotetuksi tehtävästään. Määrätietoiset toimet on yhdistetty Ukrainan pyrkimyksiin täyttää EU-jäsenyyden vaatimukset ja liittyä unioniin mahdollisimman pikaisesti.

Viimeisimmät korruption vastaiset toimet tehtiin päivää ennen kuin EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapui Kiovaan keskustelemaan Ukrainan EU-jäsenyydestä.

Ukraina on ollut yksi Euroopan korruptoituneimmista maista. Transparency Internationalin korruptiolistauksessa Ukraina sijoittui viime vuonna 180:n maan joukossa sijalle 118.