Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukrainan sota, päivä 282: Enemmistö venäläisistä haluaa lopun sodalle, Ukraina siteeraa Mannerheimia

Väite: Enemmistö venäläisistä haluaa lopun sodalle

Yli puolet eli 55 prosenttia venäläisistä kannattaa rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa. Vain 25 prosenttia venäläisistä tukee sodan jatkamista.

Asiasta uutisoi vapaa venäläismedia Meduza, joka kertoo saaneensa käsiinsä Kremlin tilaaman, salaisen mielipidemittauksen tuloksia.

Lukujen perusteella sodan kannatus on suorastaan romahtanut Venäjällä, sillä Meduzan mukaan vielä heinäkuussa vain 32 prosenttia saman kyselyn vastaajista kannatti rauhaa.

Sodan jatkamista kannatti tuolloin 57 prosenttia vastaajista. Heinäkuun jälkeen presidentti Vladimir Putin on julistanut muun muassa osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon, jonka kerrottiin päättyneen kuukausi sitten.

Meduzan julkaisemat luvut ovat linjassa riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen lukujen kanssa. Levada kertoi lokakuussa, että 57 prosenttia sen kyselyyn vastanneista venäläisistä kannatti rauhanneuvotteluja ja 27 prosenttia sodan jatkamista.

Klytško kiovalaisille: Varastoikaa vettä, ruokaa ja vaatteita

Kiovalaisten tulisi hankkia vettä, ruokaa ja lämpimiä vaatteita varastoon mahdollisia pitkäkestoisia sähkökatkoja varten.

Tämä on Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestarin Vitali Klytškon viesti kaupungin asukkaille. Lisäksi hän edelleen kehottaa niitä kiovalaisia muuttamaan muualle, mikäli se vain on mahdollista.

Pormestari huomauttaa uutistoimisto Reutersin mukaan, että sähkökatkojen seurauksena kotien ja asuntojen sisälämpötilat voivat pudota nopeasti.

– Asuntojen lämpötilat eivät välttämättä juuri eroa ulkolämpötiloista, hän sanoo.

– Vetoan ihmisiin hankkimaan vettä juotavaksi ja muuhun käyttöön, hyvin säilyviä ruokatuotteita ja lämpimiä vaatteita.

Kiovassa lämpötila on viime päivinä ollut noin -4 celsiusastetta. Venäjän energiainfrastruktuuriin kohdistamat iskut uhkaavat sähkön lisäksi myös veden- ja lämmönjakelua sekä viemäröintiä.

Kiovan pormestari kehottaa ihmisiä varastoimaan vettä, ruokaa ja lämpimiä vaatteita Venäjän ohjusiskujen aiheuttamia sähkökatkoja varten. EPA/AOP

Ukraina: Venäjä vetäytyi Dnipro-joen eteläpuolelta

Venäjä on vetänyt joukkojaan Dnipro-joen eteläpuolella olevista kaupungeista ja kylistä, Ukrainan asevoimat kertoo. Venäjän kerrotaan vähentäneen joukkojaan ja kalustonsa määrää muun muassa Oleškyn kaupungista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä olisi ensimmäinen Ukrainan virallinen raportti Venäjän vetäytymisestä H'ersonin kaupungin eteläpuolisesta etulinjasta.

Raportti on kuitenkin niukkasanainen, eikä siinä kerrota, ovatko Ukrainan joukot ylittäneet Dnipron H'ersonin kaupungin vastapäätä olevalle etelärannalle.

Ukrainan mukaan Venäjä on jatkanut pommituksia joen yli H'ersoniin, minkä seurauksena kaupungissa on jälleen sähköt poikki.

Dnipro-joki on muodostanut etulinjan eteläisen osuuden sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät H'ersonista viime kuussa.

Venäjän sanotaan vetäneen joukkojaan pois Dnipro-joen eteläpuolelta. EPA/AOP

Zelenskyi: yli 1 300 sotavankia palautettu Ukrainaan

Ukraina on jälleen vaihtanut sotavankeja Venäjän kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo. Ukrainan presidentinkanslian ja Venäjän puolustusministeriön mukaan vaihtoivat yhteensä sata vankia, eli molemmat palauttivat 50 vankia vastapuolelle.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan viimeisimmän vankienvaihdon myötä Ukraina on onnistunut palauttamaan jo 1 319 ukrainalaista takaisin Ukrainaan.

Zelenskyi kertoo asiasta Instagram-julkaisussaan, jossa oletettavasti ainakin osa torstaina vapautetuista ukrainalaissotilaista poseeraa.

– Emme lopeta ennen kuin olemme saaneet kaikki kansalaisemme takaisin, hän kirjoittaa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak ilmoittaa, että kaikki Mariupolin ja Azovstalin terästehdasta puolustaneet sotilaat ja taistelijat on nyt saatu vapaaksi. Hänen mukaansa lisäksi Donetskin, Luhanskin ja Zaporižžjan alueiden taisteluissa vangitut ukrainalaiset ovat päässeet vapaaksi.

Nämä ukrainalaissotilaat pääsivät vapaaksi 24. marraskuuta suoritetussa vankienvaihdossa. REUTERS

Ukraina siteeraa Mannerheimia

Ukrainan puolustusministeriö siteeraa Twitterissä Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimia.

– Linnoitukset, tykistö ja ulkomainen apu eivät merkitse mitään, jos tavallinen sotilas ei tiedä, että se on hän, joka puolustaa maataan, kuuluu Mannerheimin lainaus isänmaallisessa tviitissä.

Mukaan tviittiin ministeriö on liittänyt lukunsa Venäjän miehistö- ja kalustomenetyksistä Ukrainassa. Ukrainan asevoimien mukaan helmikuussa alkaneessa laajamittaisessa sodassa on kaatunut jo noin 88 880 venäläistä sotilasta.

Siteerauksen ajankohta ei liene sattumaa. Tviitti on julkaistu keskiviikkona, jolloin tuli kuluneeksi 83 vuotta talvisodan alkamisesta Suomen ja Venäjän välillä.

Jos tviitti ei näy, sen voi käydä katsomassa täältä.

ISW: Venäjä toistaa virheitään Bah'mutissa

Venäjän joukot toistavat virheitään aiemmista korkean uhriluvun vaatineista sotilaskampanjoista Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Bah’mutissa, Institute for the Study of War -ajatushautomo arvioi.

ISW:n mukaan Venäjä keskittää voimaansa kohteisiin, jotka omaavat vähäistä operatiivista tai strategista merkitystä.

Venäläisjoukot ovat toukokuun lopusta lähtien käyttäneet jatkuvasti taisteluvoimaansa Bah’mutin ympärillä oleviin pieniin asutuskeskuksiin. Seuraavien kuuden kuukauden aikana joukot ovat ajatushautomon mukaan saavuttaneet vain muutaman kilometrin kokoisia alueita kerrallaan.

ISW on todennut, että Venäjän pyrkimykset edetä Bah’mutiin ovat johtaneet venäläisjoukkojen sotilaiden ja kaluston jatkuvaan kulumiseen. Tämä on puolestaan jumittanut venäläisjoukkoja suhteellisen merkityksettömiin asutuskeskuksiin viikoiksi ja kuukausiksi kerrallaan.

Toimintamalli muistuttaa ISW:n mukaan Venäjän ponnisteluja Sjeverodonetskin ja Lysitšanskin valtaamiseksi sodan aikaisemmassa vaiheessa.

ISW arvioi kesä- ja heinäkuun aikana, että Ukrainan joukot antoivat venäläisten keskittää voimansa Luhanskin alueen rajan lähellä sijaitseviin Sjeverodonetskiin ja Lysitšanskiin.

Näiden kaupunkien operatiivinen ja strateginen merkitys oli ISW:n mukaan vähäinen, ja näin Ukrainan joukot pystyivät hyödyntämään venäläisjoukkojen jatkuvaa heikentymistä kuukausia jatkuneen taistelun aikana.

Lopulta venäläisjoukot onnistuivat valtaamaan Lysitšanskin ja Sjeverodonetskin edeten Luhanskin alueen rajalle. Venäjän taktinen menestys johti ISW:n mukaan kuitenkin mitättömään operatiiviseen hyötyyn.

ISW:n mukaan Venäjän eteneminen kyseisellä alueella on pitkälti pysähtynyt heinäkuun alussa saavutetuille alueille. Vaikka venäläisjoukot jatkaisivat etenemistään kohti Bah’mutia, ja vaikka venäläisjoukot pakottaisivat ukrainalaiset vetäytymään kaupungista, Bah’mut itsessään tarjoaisi venäläisille vain vähäisen operatiivisen hyödyn.

ISW:n mukaan Venäjän hyökkäykset Bah’mutin ympärillä kuluttavat merkittävän osan Venäjän käytettävissä olevasta taisteluvoimasta, mikä saattaa ajatushautomon mukaan helpottaa Ukrainan jatkuvia vastahyökkäyksiä muualla.

Ukrainan sotilaat ampuvat takavarikoidusta venäläisestä panssarivaunusta lähellä Bah'mutin kaupunkia Donetskissa 27. lokakuuta 2022. EPA/AOP

CNN: USA laajentamassa ukrainalaisjoukkojen koulutusta

Yhdysvaltain hallinto harkitsee maan armeijan Ukrainan joukoille tarjoaman koulutuksen laajentamista.

Useiden yhdysvaltalaisvirkamiesten mukaan maa voisi kouluttaa jopa 2 500 ukrainalaissotilasta kuukaudessa Yhdysvaltojen tukikohdassa Saksassa, uutiskanava CNN kertoo.

Jos ehdotus hyväksytään, se tarkoittaisi merkittävää lisäystä Yhdysvaltojen kouluttamien ukrainalaisten määrään ja heidän saamansa koulutuksen tasoon.

Sodan alkamisen jälkeen Yhdysvallat on kouluttanut vain muutamia tuhansia ukrainalaissotilaita. Sotilaita on koulutettu enimmäkseen pienissä ryhmissä tiettyihin asejärjestelmiin.

Uudessa koulutusohjelmassa Yhdysvallat alkaisi kouluttaa paljon suurempia sotilasryhmiä kehittyneempiin taistelutaktiikoihin, kuten jalkaväen sotaharjoitusten koordinointia tykistötuen kanssa. Erään ehdotukseen perehtyneen lähteen mukaan kyseessä olisi "paljon intensiivisempi ja kattavampi" koulutus kuin mitä Ukraina on tähän mennessä saanut Puolassa tai Iso-Britanniassa.

Ukrainan pyynnöstä tehty ehdotus on edelleen Yhdysvaltain hallinnon virastojen tarkasteltavana.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon korkea-arvoinen virkamies kieltäytyi kommentoimasta suunnittelun yksityiskohtia yhdysvaltalaismedialle.

– Emme mene tekemättömien päätösten edelle. Etsimme kuitenkin jatkuvasti tapoja varmistaa, että ukrainalaisilla olisi tarvittavat taidot menestyä taistelukentällä maan puolustaessa aluettaan Venäjän hyökkäykseltä, virkamies sanoi.

Yhdysvaltain Euroopan komentokeskus kieltäytyi kommentoimasta asiaa CNN:lle.