Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ulkomaalaiset toimittajat ryntäsivät taas Suomen itärajalle – rajaviranomaisille sataa haastattelupyyntöjä

Kaakkois-Suomen raja-asemille on virrannut toimittajia viime päivinä jopa Japanista asti. Eniten mediaa kiinnostavat rajanylitysluvut.

Tältä näyttää uutistoimisto Reutersin materiaali Vaalimaalta
Tältä näyttää uutistoimisto Reutersin materiaali Vaalimaalta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kansainvälinen media on kiinnostunut uudelleen Suomen ja Venäjän välisestä liikenteestä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti viime viikolla osittaisesta liikekannallepanosta.

Kaakkois-Suomen rajatarkastusasemilla eli Virolahden Vaalimaalla, Lappeenrannan Nuijamaalla ja Imatralla on käynyt viime päivinä suomalaisen median lisäksi toimittajia esimerkiksi Italiasta, Isosta-Britanniasta, Israelista, Itävallasta, Japanista, Ruotsista, Saksasta ja Virosta.

Eniten toimittajia on virrannut Vaalimaan rajanylityspaikalle.

– Siellä annetaan haastatteluja ihan jatkuvasti, Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikainen sanoo.

Pelkästään Kaakkois-Suomen rajavartiostolle pyyntöjä satelee päivittäin.

– Tässä viikon sisään pyyntöjä on tullut ihan tosi paljon, kymmenen–parikymmentä päivässä. Rajavartiolaitoksen viestintäyksikköön tulee myös vielä erikseen, varmasti enemmänkin, Matikainen sanoo.

Kiinnostus lisääntyi räjähdysmäisesti viime viikolla

Viestintäsihteeri Enni Matikainen kertoo, että kansainvälinen media kiinnostui valtavasti itärajasta saman tien, kun Venäjän hyökkäyssota alkoi Ukrainassa viime helmikuussa. Kiinnostus on aaltoillut tämän vuoden aikana.

– Määrät rauhoittuivat kesän aikana paljon. Nyt osittaisen liikekannallepanon myötä alkoi saman tien uudestaan suuri kiinnostus kansainväliseltä medialta. Viimeisen viikon aikana kiinnostus on ollut tämän vuoden suurinta.

Eniten media on kiinnostunut siitä, kuinka paljon rajanylityksiä on ollut päivittäin. Lukuja verrataan aikaan ennen koronaa, edelliseen viikkoon ja parin kuukauden takaiseen tilanteeseen.

Media on ollut pääasiassa kiinnostunut rajanylittäjien määristä. Kuva on otettu Vaalimaan raja-asemalla 27. syyskuuta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Toimittajat viipyvät raja-asemilla jopa useita tunteja päivässä.

– He käyvät tekemässä sovitusti haastatteluja ja sitten jäävät kuvaamaan paikan päälle. He saattavat tehdä vielä livelähetystä ja striimiä paikan päältä, Enni Matikainen kertoo.

Matikaisen mukaan kansainvälinen media on tällä hetkellä hyvin perillä itärajan liikenteen tilanteesta. Tilanne oli toinen vielä alkuvuodesta.

– Silloin kun Ukrainan sota syttyi, liikkeellä oli jonkin verran väärää tietoa kansainvälisesti. Luultiin, että liikennettä tulee enemmän kuin sitä tosiasiassa tuli. Nyt tällä hetkellä tuntuu, että ihan hyvin on tiedossa, mitä se todellisuus on.

Matikainen ennakoi, että rajan sulkeutuminen venäläisiltä turisteilta perjantaina vaikuttaa taas median kiinnostukseen itärajaa kohtaan.

– Ennustamaan en tietenkään pysty, mutta uskon, että se herättää kiinnostusta paljonkin.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva istuu työpöytänsä äääressä.
Viime keväänä Lappeenrannassa ja Imatralla vieraili poikkeuksellisen paljon ulkomaalaisia toimittajia. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoi silloin Ylelle, mitä toimittajat halusivat tietää.
Uutispodcastissa Suomen rajapolitiikan käänteitä analysoi politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes.

Lue lisää:

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ryntäsivät mediat itärajalle sankoin joukoin – nyt rajavyöhyke on suljettu tiedotusvälineiltä

Ukrainan kriisi toi valtavan mediaryntäyksen Suomen itärajalle – näin BBC, Die Zeit ja AFP kertovat meistä maailmalle