Finland

Uusi korona­rokote tulossa pian – vaatii vain yhden pistoksen

Uusi korona­rokote tulossa pian – vaatii vain yhden pistoksen

Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee AstraZenecan rokotteen myyntilupaa, ja Johnson & Johnsonin kehittelemästä rokotteesta odotellaan tehotutkimustuloksia.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet (oik.) sanoo, että Suomessa voi olla kohta neljä hyväksyttyä rokotetta. Pfizer ja Moderna ovat jo käytössä, AstraZeneca voi saada myyntiluvan alkavalla viikolla ja Johnson & Johnson noin kuukauden kuluttua. Se sujuvoittaisi rokotteiden saantia ja rokottamista paljon.­

Alkavasta viikosta tulee iso ja merkittävä koko EU-alueen – myös Suomen – koronarokotusten kannalta.

Euroopan lääkevirasto EMA ja Euroopan komissio voivat siunata AstraZenecan/Oxfordin yliopiston kehittelemän rokotteen myyntiluvan.

Myös yhdysvaltalaisen lääkejätin Johnson & Johnsonin kehittelemä rokote voi nytkähtää ison askeleen eteenpäin, kun yhtiö saattaa julkistaa viimeisen eli kolmannen vaiheen tehotutkimustulokset jo tällä viikolla.

AstraZenecaa pidetään laajan kansanosan rokotteena, ja sillä on tarkoitus rokottaa suurimmat massat. Yhtiön perjantainen ilmoitus tuotanto-ongelmista ja huomattavasti ilmoitettua pienemmistä toimituseristä oli kuitenkin ikävä takaisku laajojen kansanjoukkojen rokotusten aloittamiselle.

Suomessa oli tarkoitus aloittaa laajat joukkorokotukset 8. helmikuuta alkavalla viikolla, mutta aikataulua jouduttaneen nyt lykkäämään. Se tarkoittaa huonossa tapauksessa sitä, että perusterveiden aikuisten vuoro saada rokotus voi venyä loppukesään tai jopa syksyyn.

Johnson & Johnsonista toivotaan nyt paikkaajaa AstraZenecan jättämälle vajeelle.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet odottaa kiinnostuneena, millaiset tehotutkimustulokset tulevat Johnson & Johnsonin kehittämän yhden annoskerran koronarokotteesta.­

Johnson & Johnsonin kahden ensimmäisen vaiheen tutkimustulokset olivat lupaavia sekä rokotteen suojatehon että terveysturvallisuuden osalta kaikissa aikuisikäryhmissä. Mikäli viimeisen vaiheen tehotutkimustulokset kertovat samaa, Johnson & Johnson voi hakea rokotteelleen hätäkäyttölupaa EU-alueelle jo vielä helmikuun aikana.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että aikataulusyistä Johnson & Johnsonin rokotteen hyväksyminen menee pikimmilläänkin käytännössä maaliskuun puolelle.

Euroopan komissiolla on ostosopimus Johnson & Johnsonin kanssa 200 miljoonasta rokoteannoksesta. Suomen osuus EU-yhteishankintamekanismissa on 1,23 prosenttia eli 2,46 miljoonaa annosta.

Rämet on arvioissaan kuitenkin hyvin varovainen, milloin Johnson & Johnsonia voitaisiin saada isommissa määrin Suomeen. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman virkamieslähteen mukaan Johnson & Johnson aloittaisi rokotetoimitukset Eurooppaan huhtikuun alussa.

Euroopan komissiolla on 200 miljoonan annoksen ostosopimus Johnson & Johnsonin kanssa. Suomen osuus tästä olisi lähes 2,5 miljoonaa rokoteannosta.­

– Toistaiseksi on vaikea arvioida, millä vuosineljänneksillä rokotteita alkaa tulla mitenkin paljon. Kun rokotteet on hyväksytty, sen jälkeen pystytään hahmottamaan, miten paljon mikin valmistaja pystyy rokotetta toimittamaan, Rämet sanoi.

– Sen jälkeen on paljon paremmin tiedossa, paljonko rokotetta saadaan esimerkiksi maaliskuun tai kesäkuun loppuun mennessä. Huonoimmillaankin rokotteiden saatavuus on jo syksyllä erittäin hyvä. Lähtökohtaisesti myös tuotanto, jakelu ja itse rokottaminen jouhevoituvat koko ajan, Rämet näkee.

Johnson & Johnson kuuluu virusvektorirokotteisiin, eli koronaviruksen rna:ta kuljetetaan elimistöön adenoviruksen avulla. Rna ohjaa solut valmistamaan koronaviruksen piikkiproteiinia, jota vastaan elimistö tuottaa immuunisuojan ja virus ei pysty tarrautumaan soluun ja tartuttamaan.

Samaan rokoteryhmään kuuluvat AstraZeneca ja venäläinen Sputnik V. Poikkeuksellisen Johnson & Johnsonista tekee muihin verrattuna se, että immuunisuoja tulee jo yhden annoksen jälkeen.

Laajat joukkorokotukset uhkaavat viivästyä AstraZenecan ilmoittamien toimitusvaikeuksien takia. Erikoislääkäri Mervi Mendiluce sai ensimmäisen annoksen Pfizerin rokotetta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa 28. joulukuuta.­

– Maailmassa ei vielä ole tehty tehotutkimuksia yhdellä rokoteannoksella. On mielenkiintoista nähdä tulokset, ei ole itsestään selvää, että yksi annos tuo riittävän ja pysyvän suojan.

– Jos tulokset eivät näytä tarpeeksi hyviltä, Johnson & Johnsonilla on tulossa perässä kahdella annoksella rokotettava koeryhmä. Kahden eri tutkimuksen takia Johnson & Johnson on ollut pikkuisen jäljessä muita rokotevalmistajia, Rämet sanoo.

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7