Finland

Vainajan tililtä kuolinpäivänä rahaa nostaneelle tuomio törkeästä petoksesta – väitti ostaneensa viinaa ja tupakkaa vanhukselle

Vainajan tililtä rahaa nostanut 72-vuotias mies tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta.

Itä-Suomen hovioikeus muutti Päijät-Hämeen käräjäoikeuden joulukuista ratkaisua merkittävästi. Käräjäoikeus oli pitänyt miehen tekoa tavallisena maksuvälinepetoksena ja tuomitsi hänet 30 päiväsakkoon. Hovioikeus ratkaisi asian maanantaina.

Mies autteli tuttavaansa neljä vuotta sitten muutaman kuukauden ajan. Avun tarpeessa ollut mies sairasteli ja käytti alkoholia.

Pojat olivat huolehtineet isästään, mutta kun tuttava ilmaantui auttamaan ei isä enää pyytänyt pojiltaan apua.

Vanhuksen rahankäyttö oli pysynyt kohtuullisena. Ruokaan ja viinaksiin meni tavallisesti vain noin 350 euroa kuukaudessa ja iäkkään miehen nostot olivat kuukausittain noin 600 euron tienoilla.

Kun tuttava ilmestyi kuvaan, alkoivat nostot pankkitililtä kasvaa. Kuukausinostot saattoivat olla jopa yli 4 600 euroa ja lyhyessä ajassa tililtä oli nostettu 13 800 euroa.

Vanhus kuoli marraskuussa 2017. Vielä kuolinpäivänä avulias tuttava nosti 1 000 euroa, mutta hän oli yrittänyt nostaa 1 800 euron summaa.

Mies kertoi oikeudessa, että hän oli kuolemaa edeltävänä päivänä sopinut vanhuksen kanssa tuhannen euron palkkiosta, jonka hän sitten kuolinpäivänä nosti, kun tajusi mitä auttavalle oli käynyt.

Mies kertoi oikeudessa, että nostetut rahat olivat menneet vanhuksen hyväksi elintarvikkeisiin ja alkoholiin. Syyttäjä ei uskonut kertomusta, että vanhuksen viimeisen neljän elinkuukauden aikana hänen menonsa olisivat kasvaneet moninkertaisiksi.

Mies kertoi, että hänellä oli vanhuksen lupa tämän luottokortin käyttöön.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan rahat olivat menneet vanhuksen hyväksi lukuunottamatta kuolinpäivänä nostettua tuhannen euron summaa.

Käräjäoikeus tuomitsi 72-vuotiaan miehen 350 euron sakkoon ja maksamaan vanhuksen kahdelle pojalle yhteisesti 1 000 euron korvauksen ja poikien 3 700 euron oikeudenkäyntikulut.

Syyttäjä ja pojat veivät asian edelleen hovioikeuteen. Hovioikeus tuomitsi miehen syyttäjän vaatimusten mukaisesti törkeästä petoksesta.

Hovioikeus katsoi, että kun auttaja tuli kuvaan, rahanostot kasvoivat aiempaan tilanteeseen verrattuna moninkertaisiksi eikä nostoille löytynyt perusteluja.

Hovioikeus ihmetteli miksi syytetty ei antanut mitään selitystä, kun hän yritti pankin valvontatietojen mukaan nostaa vainajan kuolinpäivänä suurempaa summaa kuin oli sovittu.

Hovioikeus piti epäuskottavana miehen väitettä, jonka mukaan kaikki nostetut rahat olisivat päätyneet vanhuksen hyväksi.

Ehdollisen vankeustuomion lisäksi miehen on maksettava vainajan pojalle korvauksena käteisnostoista 4 540 euroa ja maksettava pojan noin 4 700 euron oikeudenkäyntikulut.

Football news:

Ancelotti on Hazard's injuries: Eden is the most upset. He is tired of these problems
Mourinho showed three fingers again during the Juve match. Perhaps he hinted to the fans about the treble with Inter
Virgil van Dijk: It's difficult to come back after a knee injury. The only thing I can do is try my best to help the team
Modric on the World Cup once every 2 years: Meaningless. The event is special because 4 years are waiting for it. Players are not asked about anything
Jurgen Klopp: I have no idea how to win the Golden Ball. In my opinion, Salah has a chance
I like my hand better without a ring. Wanda Nara about parting with Icardi
Manchester United players are worried about the defeat by Leicester. Sulscher was furious and detained them for 45 minutes after the game