Finland

Väitöstutkimus: Äidit tinkivät urahaaveistaan – perheen sisällä yllättävän vähän neuvotteluvaraa työssäkäynnistä

Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimukseen haastateltiin alle kouluikäisten lasten äitejä.

Raskaana olevan nainen työntää lastenvaunuja.

Äiti on usein valmis joustamaan urahaaveistaan. Kuvituskuva. Henrietta Hassinen / Yle

Äitien mahdollisuus toteuttaa urahaaveitaan on usein kiinni tarjolla olevista tukiverkoista ja varhaiskasvatuksen järjestelyistä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Lilli Rokkonen havaitsi Itä-Suomen yliopistolle tekemässään väitöstutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun), että läheissuhteet eli etenkin puoliso ja isovanhemmat määrittelevät paljon sitä, miten alle kouluikäisten lasten äideillä on mahdollisuus tehdä töitä.

Väitöstutkija ei osannut odottaa, miten vähän neuvotteluvaraa äitien työssäkäynnistä on perheen sisällä.

– Minusta se oli yllättävää, miten pientä neuvottelujen mahdollisuus oli haastateltujen äitien kertoman mukaan. Kun tutkitaan perheitä ja vanhemmuuksia, puhutaan uudesta isyydestä, millä tarkoitetaan isyyden muuttumista yhä hoivaavammaksi, mutta sellaista oli aika vähän nähtävillä tässä tutkimuksessa, sanoo Rokkonen.

Tutkimukseen haastatellut äidit tinkivät omasta ajastaan ja omista urasuunnitelmistaan sekä ovat valmiita muuttamaan puolisonsa työn perässä. Äidit ovat valmiita tällöin myös vaikka jättämään oman yrityksensä.

– Sehän on jo aiemmin tutkittu, että sukupuolirooleilla on tapana jähmettyä siinä vaiheessa kun pari saa lapsia. Tämä kyllä näkyi vahvasti tässä tutkimuksessa, että isät jatkoivat töissä ja äidit jäivät pohtimaan sitä omaa paikkaansa työmarkkinoilla.

Myös perheen taloustilanne ja lasten hoitojärjestelyt vaikuttavat

Rokkonen sanoo, että myöskään varhaiskasvatusjärjestelmä ei aina tue äitien työssäkäyntiä, kun äidin työaika tai -paikka on epätyypillinen.

– Se, lähteekö äiti töihin ollenkaan, voi olla kiinni myös siitä, saadaanko pienten lasten hoito järjestettyä järkevästi. Varhaiskasvatusjärjestelmän tulisikin pysyä mukana työelämän muutoksessa.

Myös jos puoliso tienaa enemmän, äiti on usein valmis joustamaan ja astumaan syrjään. Se, että miehet usein tienaavat enemmän, näkyy Rokkosen mukaan edelleen perheiden valinnoissa. Lisäksi työmarkkinatilanne ja esimerkiksi pätkätyöt vaikuttavat äitien työssäkäyntiin.

Lilli Rokkonen syvähaastatteli väitöstutkimukseensa 13 alle kouluikäisten lasten äitiä, jotka toimivat esimerkiksi itsensätyöllistäjinä, opiskelijoina, kotiäiteinä, keikkatyöläisinä ja yrittäjinä.

Haastateltujen äitien joukossa oli niin ydinperheen, uusperheen kuin yksinhuoltajaperheiden äitejä.

Väitöstilaisuus järjestettiin Joensuun kampuksella perjantaina.

Mitkä asiat mielestäsi vaikuttavat äitien urahaaveisiin? Miten tukiverkostot ovat vaikuttaneet perheenne aikuisten työssäkäyntiin? Voit keskustella aiheesta 28.11. kello 23 asti.

Lue myös:

Näin selviät ruuhkavuosista – kahdeksan vinkkiä, miten selvitä perhe-elämän ja työarjen keskellä

Perheen ja työn yhdistäminen näyttäytyy kaaoksena – tutkija peräänkuuluttaa myös positiivisista asioista puhumista

"Nuoret naiset on peloteltu sillä, että työelämä on heille epävarma" – Naisverkostojen suosio kasvaa

Football news:

Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before
Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected
Wilder on registration in the Premier League: I don't want to talk about the beginning of an incredible rescue. We just want to show what we are worth