Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Väitteet Iranin siveyspoliisin lakkaut­tamisesta eivät välttämättä ole totta

Sunnuntaina Iranin oikeuskanslerin kerrotaan ilmoittaneen siveyspoliisin lakkauttamisesta maassa. Maan mielenosoittajat kuitenkin kertovat, ettei todellisuudessa mitään eroa aikaisempaan ole tapahtunut. Asiasta uutisoi BBC.

Iranin siveyspoliisi valvoo naisten pukeutumista sekä käyttäytymistä.

Iranin oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri ilmoitti aiemmin, että siveyspoliisi on suljettu siellä, missä se on perustettu. Maan hallitus ei kuitenkaan vahvistanut ilmoitusta ja paikallislehtien tietojen mukaan sitä on tulkittu väärin.

Oikeuskansleri kertoi perjantaina, että hallitus sekä oikeuslaitos aikovat tarkastella uudelleen lakia, joka vaatii naisilta hijab-huivin käyttämistä.

Mielenosoittaja pitämässä kylttiä, jossa lukee: Naiset, elämä ja vapaus. AOP

Mielenosoitukset jatkuneet jo yli kaksi kuukautta

Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoittajat ovat kertoneet, että naisten pukeutumissääntöihin ei ole tullut muutosta Iranissa. Iranin median mukaan aiheesta on uutisoitu väärillä otsikoilla. Hijabin käyttö on edelleen lakiin kirjoitettu.

Iranin mielenosoitukset saivat alkunsa 22-vuotiaan Masha Aminin kuolemasta perjantaina 16. syyskuuta. Amini pidätettiin Tehranissa moraalipoliisin toimesta. Aminin kerrotaan rikkoneen pukeutumissäädöstä. Nainen kuoli myöhemmin sairaalassa saamiinsa vammoihin. Silminnäkijät kertovat, että siveyspoliisi olisi pahoinpidellyt Aminin.

Yli kaksi kuukautta kestäneet mielenosoitukset ovat vaatineet useita kuolonuhreja. YK:n sekä Iranin ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolleiden määrä on yli 300 henkilöä. Poliisin väkivaltaisista estämistoimista huolimatta mielenosoitukset jatkuvat edelleen vahvoina.

Mielenosoittavat kertoivat BBC:lle, että he eivät enää välitä päätä peittävästä huivista.

– Olemme olleet ulkona viimeiset 70 päivää ilman sitä, kertoo mielenosoittaja.

– Vallankumous on se, mitä meillä on. Hijab oli sen alku, emmekä tyydy vähempään kuin diktaattorin kuolemaan ja hallinnon muutokseen, kirjoittaa BBC lähteensä kertovan.

Epämääräiset lausunnot moraalipoliisin lakkauttamisesta voivat olla osa osa tahon uudelleen nimeämistä. Tällä hetkellä ei ole varmoja viitteitä siitä, että siveyspoliisi olisi lakkautettu.