Finland

Valamiehistö vetäytyi päättämään George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin kohtalosta – tuomio vaatii yksimielisen päätöksen

Entistä poliisia Derek Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion. Puolustuksen mukaan George Floydin kaatamista maahan edelsi kova kamppailu, ja Chauvinin oli pakko tehdä jotain.

Polkupyöräilevä mielenosoittaja vaati George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin tuomitsemista.

George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin tuomitsemista vaatinut mielenosoittaja pyöräili oikeudenkäyntipaikan ohitse. Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta.Craig Lassig / EPA

Yhdysvaltain Minneapolisissa mustaihoisen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynnin valamiehistö on vetäytynyt tekemään päätöstään.

Valamiehistön vetäytymistä edelsivät maanantaina syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuorot. Puheenvuorojen jälkeen valamiehet tekevät päätöksensä eristyksissä.

Tuomio vaatii yksimielisen päätöksen. Valamiehistön pohdinta voi kestää pitkään.

"Aneli, kunnes hän ei enää pystynyt puhumaan"

Syyttäjä Steve Schleicher sanoi loppupuheenvuorossaan, että Floyd ei uhannut ketään ja pyysi apua viimeiseen asti.

– George Floyd aneli, kunnes hän ei enää pystynyt puhumaan. Olisi vaadittu vain hieman myötätuntoa, mutta sitä ei ollut tarjolla tuona päivänä, Schleicher sanoi.

– Viimeiseen hengenvetoonsa asti hän pyysi apua, mutta poliisi ei auttanut häntä. Poliisi ei toiminut koulutuksensa mukaan, hän ei toiminut osastonsa voimankäytön ohjeiden mukaan, eikä hän myöskään elvyttänyt, syyttäjä luetteli.

– George Floyd ei uhannut ketään, hän ei yrittänyt vahingoittaa ketään.

Syyttäjä kehotti niin ikään valamiehistöä uskomaan omiin silmiinsä.

– Käyttäkää maalaisjärkeänne. Te näitte sen, mitä näitte. Mitä tulee syytetyn toimiin, kysykää itseltänne, olisiko George Floyd kuollut, jos syytetty ei olisi kaatanut häntä maahan, Schleicher sanoi.

"Kamppailu oli kova"

Chauvinin puolustusasianajaja Eric Nelson sanoi loppupuheenvuorossaan, että Chauvinin piti tehdä jotain saadakseen riehuva Floyd aisoihin. Nelson näytti haalari- ja valvontakameran kuvia, joissa näkyy muun muassa, miten Chauvinin poliisimerkki ja haalarikamera olivat lähteä irti, kun hän kamppailee Chauvinin kanssa.

– Jokainen järkevä poliisi tajuaa, että kamppailu on ollut kova, Nelson sanoi BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Nelson muistutti myös, ettei kukaan ole sanonut mitään niistä 16 minuutista, jotka edelsivät Floydin saamista maahan. Puolustusasianajajan mukaan kaikki ovat keskittyneet täysin niihin vajaaseen yhdeksään ja puoleen minuuttiin, jolloin Floyd oli jo maassa.

Nelsonin mukaan Chauvinin mukana olleet kolme muuta poliisia olivat kokemattomia eivätkä saaneet Floydia poliisiautoon, joten Chauvinin oli pakko puuttua asiaan. Asianajajan mukaan paikalle kertynyt runsas yleisö hajautti niin ikään Chauvinin huomiota muualle.

Kolmen muun poliisin oikeudenkäynnit myöhemmin

Mustaihoinen Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Chauvin on ollut paikalla oikeudessa joka päivä, mutta ei ole puhunut mitään lukuun ottamatta yhtä kertaa, jolloin hän ilmoitti käyttävänsä oikeuttaan olla todistamatta omassa tapauksessaan. Tuolloinkaan valamiehistö ei ollut paikalla.

Kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä alkaa myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää:

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynnissä kuullaan tänään loppupuheenvuorot, tuomio saattaa vaikuttaa siihen, miten amerikkalaispoliisit käyttävät jatkossa voimaa

Minnesota jännittää Chauvinin tuomiota – Poliisiväkivallalle veljensä menettänyt Stevante Clark Ylelle: Toivon, että kuolemat johtavat muutoksiin

Lähteet: STT, AFP, BBC

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude