Minneapolisissa on jo nähty mielenosoituksia. CRAIG LASSIG

Valamiehistö on vetäytynyt pohtimaan mustaihoisen George Floydin tappamisesta syytetyn poliisi Derek Chauvinin tuomiota.

Turvallisuus Minneapolisissa, jossa päätös tehdään, on nostettu huippuunsa piikkilankojen, aitojen ja aseistettujen sotilaiden avustuksella. Myös Minneapolisin koulut on suljettu tuomion antamisen kynnyksellä.

Derek Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Mikäli hänet tuomitaan syylliseksi, on mahdollista, että hän saa 40 vuoden vankeustuomion.

”Hän teki sen tarkoituksella”

Syyttäjä Steve Schleicherin mukaan kyseessä oli murha, joka johtui Chauvinin sydämettömästä toiminnasta.

– Hän aikoi tehdä mitä halusi, miten halusi, niin kauan kuin halusi, Schleicher sanoi.

– Tämä ei ollut poliisitoimintaa, se oli tarpeetonta ja hän teki sen tarkoituksella.

Chauvinin puolustusasianajaja Eric Nelson puolestaan painotti Floydin kuolemaa edeltäneen kamppailun voimakkuutta. Hänen mukaansa ”jotain oli tehtävä”.

– Tämä oli sallittua voimankäyttöä, niin epäviehättävältä kuin se kuulostaakin. Ja tämä on perusteltua epäilystä , hän sanoi.

Laajat protestit mahdollisia joka tapauksessa

Floydin kuolemasta on levinnyt videomateriaalia, jossa hän kertoi viimeisten hetkiensä aikana, ettei pysty hengittämään. Derek Chauvin painoi Floydin kaulaa polvellaan yli yhdeksän minuutin ajan viime toukokuussa.

Minnesotassa tunnelma tuomion kynnyksellä on odottava. BBC:n lähteiden mukaan on mahdollista, että aktivistit jalkautuvat kaduille riippumatta siitä, minkälaisen tuomion Chauvin saisi. Jos hän saisi täyden tuomion, on mahdollista, että mielenosoittajat pitävät juhlaprotestin.

12 valamiestä pysyvät vetäytyneenä siihen asti, kunnes he pääsevät yksimielisyyteen tai eivät pysty sopimaan mistään syytteestä. Keskustelut jatkuvat joka päivä iltaseitsemään saakka. Päätöksen tekemisessä voi lähteiden mukaan kestää pitkäänkin.

Lähteet: BBC, The Guardian, AFP