Finland

Valepankki­toimihenkilöt huijasivat vanhuksilta puhelimessa yli 30 000 euroa – kaikkia uhreja ei ole vielä tavoitettu

Valepankki­toimihenkilöt huijasivat vanhuksilta puhelimessa yli 30 000 euroa – kaikkia uhreja ei ole vielä tavoitettu

”Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen”, poliisi opastaa kohtelemaan kehnosti pankkitunnuksia kalastelevia.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut kaksi henkilöä todennäköisin syin epäiltyinä huijauspetoksista. 36-vuotiaan naisen ja 36-vuotiaan miehen epäillään huijanneen loppusyksyn aikana vanhuksia esiintymällä puhelimessa pankkitoimihenkilöinä.

Vangittu parivaljakko on saanut tekaistuilla selityksillä ja hyvillä puhelahjoilla ikäihmiset luovuttamaan pankkitunnuksien tunnusluvut ja pin-koodit.

Tutkittavana olevassa rikoskokonaisuudessa uhrit ovat olleet Kolarista, Laihialta ja Nivalasta. Vahinkojen yhteismäärä on yli 30 000 euroa. Poliisi tutkii rikoksia kahtena törkeänä petoksena ja petoksena. Epäillyt kiistävät pääosin syyllistyneensä rikoksiin.

Esitutkinnassa on ilmennyt vahvoja viitteitä siitä, että uhreiksi on mahdollisesti joutunut henkilöitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole ilmoittaneet asiasta poliisille. Poliisi kehottaakin samantapaisten petosten uhreiksi joutuneita ilmoittautumaan lähimmälle poliisille joko henkilökohtaisesti tai sähköisesti.

Poliisilla on kirjattuna useita vastaavia rikosilmoituksia, joissa osassa teot ovat jääneet yrityksen asteelle. Huolimatta poliisin aktiivisesta tiedottamisesta huijaukset lisääntyvät kiihtyvällä tavalla.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä tule antaa kenellekään. Poliisi tai pankki ei tarvitse koskaan asiakkaan pankkitunnuksia.

– Huijari voi olla sitkeä puhelimessa, mutta älä anna periksi. Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen. Mikäli huomaat tulleesi huijatuksi, älä epäröi, vaan ole välittömästi yhteydessä poliisiin, opastaa poliisi tiedotteessaan.

Poliisi kehottaa omaisia opastamaan iäkkäitä vanhempia pankkitunnusten käytön suhteen, jotta huijauksilta vältyttäisiin.

Football news:

UEFA has no plans to abandon the Euro in 12 cities. Other options are undesirable
Eriksen scored for Inter for the first time in almost six months - Milan in the Cup in the 97th minute from a free kick
The Premier League has changed its approach to determining offside after Man City's Aston Villa goal. Now in this situation will be fixed out of the game
Zlatan and Lukaku had a conflict in the Italian Cup match
Zlatan scored 8 goals for Inter Milan. More than any other team
Alli is not training with Tottenham due to negotiations with PSG. He does not want to let Levi go
Batshuayi scored in the Premier League for the first time since October 2019