Suomen valtiolla on ollut sopimus maksullisten luottoluokitusten tuottamisesta kolmen luottoluokituslaitoksen Fitch Ratingsin, Moody’s Investors Servicen ja Standard&Poor´s Globalin kanssa.

Tänä syksynä Valtiokonttori on valmistellut sopimusperusteisten luottoluokitusten määrän vähentämistä kolmesta kahteen. Tällä viikolla Valtiokonttori tiedotti luopuvansa Moody’sin maksullisista, sopimusperusteisista luokituksista.

Toimialajohtaja Teppo Koiviston mukaan Valtiokonttori on jo pidempään kypsytellyt ajatusta, että se pärjää kahdella luottoluokittajalla. Sillä ei Koiviston arvion mukaan ole vaikutusta valtion varainhankintaan.

”Lisäksi tässä syntyy valtiolle pieni kustannussäästökin, kun maksetaan sopimuksenmukaisia palkkioita vain kahdelle luottoluokittajalle tästä eteenpäin”, Koivisto lisää.

Koivisto ei halua kommentoida yksittäisen sopimuksen kulurakennetta. Jotain voi päätellä siitä, että muutama vuosi sitten kolmelle luottoluokittajalle maksettiin yhteensä hieman alle 500 000 euroa vuodessa.

Koiviston mukaan Moody’sin tiputtamiseen päädyttiin sisäisen kilpailutuksen ja arvion perusteella. Siinä arvioitiin luottoluokitusten laatua ja kustannuksia.

”Tässä kilpailutuksessa Moody’s jäi rannalle”, Koivisto toteaa.

Suomen valtionlainoja luokittavien yhtiöiden määrä ei välttämättä vähene, vaikka Moody’sista luovuttiinkin.

”Meillähän on aika iso määrä luottoluokittajia, jotka reittaavat Suomen valtionlainoja. Ne tekevät sitä ilman erillistä sopimusta”, Koivisto kertoo.

Koiviston mukaan esimerkiksi Ruotsi ei tilaa maksullisia luottoluokituksia lainkaan.

”Tämä on ehkä enemmän nykymaailmaa, että mennään tähän suuntaan”, Koivisto kuvaa.

Koiviston mukaan Moody’sin sopimuksesta luopuminen ei vaikuta millään tavalla Suomen luottoluokitukseen tai korkoihin. Kaikilla isoilla luokittajilla on tällä hetkellä sama eli toiseksi paras luottoluokitus Suomelle.

Valtiokonttori jatkaa yhä sopimuksia maksullisista luottoluokituksista Fitch Ratingsin ja S&P Globalin kanssa.