Finland

Valtiolla sairauspoissaolot vähentyneet lähes 50 prosentilla – tällaisia vaikutuksia laajalla etätyösuosituksella on ollut

Valtiolla sairauspoissaolot vähentyneet lähes 50 prosentilla – tällaisia vaikutuksia laajalla etätyösuosituksella on ollut

Etätyöläinen kotonaan Espoossa 2. lokakuuta 2020.­

Sairauspoissaolot ovat vähentyneet huomattavasti etätyösuosituksen myötä, ilmenee valtiovarainministeriön (VM) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) etätyösuosituksen vaikutusarvioista.

Niiden mukaan etätyö on vähentänyt sairauspoissaoloja yleisesti ainakin 30 prosenttia ja valtiolla lähes 50 prosenttia. Suosituksesta ei ilmene, mihin ajankohtaan lukuja verrataan, mutta STM:n aikaisemmin kerrottujen tietojen mukaan vertailu on tehty viime vuodesta.

Ministeriöiden mukaan sairauspoissaolojen vähentymisellä on taloudellisesti merkittävä positiivinen vaikutus.

– Toisaalta samaan aikaan koronatestaus ja työterveydenhuollon käyttö on lisääntynyt, vaikka se ei ole johtunut varsinaisesti etätyöstä, ministeriöt toteavat.

Työpaikoilla on kuitenkin tullut lisää kustannuksia suojautumisesta silloin kun ei ole voitu kokonaan siirtyä etätöihin.

Matkustamisen väheneminen on tuonut valtiolle noin 100 miljoonan euron säästöt

Yksilötasolla taloudelliset vaikutukset ovat arvion mukaan olleet vähäisiä, mutta välilliset vaikutukset ovat olleet merkittäviä. Etätyön seurauksena julkisen liikenteen käyttö on vähentynyt ja tiloja on jäänyt vajaakäytölle.

Työmatkojen väheneminen on tuonut säästöjä työnantajille, mutta kurittanut liikenteenharjoittajia, konferenssijärjestäjiä ja majoitustoimijoita.

Arvion mukaan valtiolla lähes 70 prosenttia ja työmarkkinoilla yleisesti 59 prosenttia teki keväällä etätöitä.

– Työmatkaliikenne ja työpaikkaruokailu vähenivät samassa suhteessa radikaalisti, ministeriöt toteavat.

Hanselin arvion mukaan etätöihin siirtyminen on vähentänyt valtion matkustamiseen, majoituksiin ja tilavarauksiin liittyviä kustannuksia noin 100 miljoonalla eurolla. Muilla työmarkkinasektoreilla yleinen trendi on samansuuntainen.

Football news:

Brugge coach on the match with Borussia: If you only defend, you have a better chance of losing
Mason mount: Chelsea's Goal is to always be No. 1 in all competitions and take trophies
Lewandowski on ending his career at Bayern: I don't know. There are still 2.5 years left on the contract
Bayern prepared a t-shirt with the name of Medvedev: Bayern Munich congratulated Russian tennis player Daniil Medvedev on winning the final ATP tournament
Andrea Pirlo: I feel the same way about Ronaldo as I Do about Work and Portanova. This is me
We study how the players sit in the locker room. Messi in the center, Lukaku wanted Drogba's place, and Roy Keane yelled at the young Pique
President Vasco da Gama: we need Balotelli in terms of fighting racism, not just as a player