Finland

Vanhanen visioi tupaillassaan – näin hallitus voisi ratkaista eläkeputkikiistan

Vanhanen visioi tupaillassaan – näin hallitus voisi ratkaista eläkeputkikiistan

Hallituksen johtoviisikko alkaa huomenna keskiviikkona käsitellä eilen maanantaina työmarkkinapöydässä karille ajautunutta kiistaa eläkeputken poistosta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mielestä ratkaisu eläkeputkikiistaan löytyy työntekijöiden ja työnantajien esitysten puolivälistä.­

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ryhtyi omassa Facebook-tupaillassaan kätilöksi eläkeputkikiistassa.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisesta päättyivät eilen tuloksettomina, ja asia palautui hallituksen pöydälle.

Hallituksen pitäisi joulukuun aikana päättää, miten se poistaisi niin sanotun eläkeputken.

Vanhasen mielestä hallituksen ei pidä ryhtyä työmarkkinaosapuoleksi, ja ratkaisu löytyy laittamalla kirkko keskelle kylää.

– Molemmat (työnantajat ja työntekijät) ovat päätyneet esitykseen, joka tuo sen 10 000 työpaikan vaikutuksen. Pehmentävistä keinoista on ollut selvästi erimielisyyttä. Työmarkkinajärjestöjen pohjatyö ei ole mennyt hukkaan. He ovat osoittaneet keinon, jolla 10 000 työpaikkaa saadaan. Minusta hallituksen tehtäväksi jää lähinnä sen arviointi, että kuinka paljon pehmentäviä toimia tarvitaan, Vanhanen totesi tupaillassaan.

– Hallituksen ei pidä omaksua työmarkkinajärjestöjen roolia. Vaan pikemminkin todeta, että tulevaisuuden kannalta saattaisi olla hyvä, että nyt haettaisiin ratkaisu järjestöjen aika lailla puolivälistä, Vanhanen jatkoi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen toivoi, että työmarkkinajärjestöt eivät laskisi sen varaan, minkälaiset poliittiset voimasuhteet hallituksessa kulloinkin on.­

Vanhanen toivoi, että työmarkkinajärjestöt hoitaisivat oman tonttinsa ja eivät odottaisi itselleen suotuisia päätöksiä hallituksen poliittisista voimasuhteista riippuen.

– Ja osoitetaan järjestöille, että tulevaisuudessa ei kannata heittää heille kuuluvaa päätöksentekoa maan hallitukselle. Odottaen, ja riippuen hallituksen poliittisista voimasuhteista, että se päätyy jommallekummalle kannalle, Vanhanen sanoi.

Hallituksen johtoviisikko alkaa huomenna keskiviikkona käsitellä eläkeputkikiistaa. Vanhanen ei viisikkoon kuulu, keskustaa viisikossa edustaa puheenjohtaja, kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk).

Keskustan on odotettu hallituksessa pitävän yritysten puolta ja toimivan vastavoimana Sdp:lle ja vasemmistoliitolle, joilla on likeinen suhde ay-liikkeeseen.

Hallituksessa eläkeputken poistoon on kriittisimmin suhtautunut vasemmistoliitto.

Lue lisää: Vääntö eläkeputkesta alkaa hallituksessa – vasemmistoliiton Li Andersson lyö tiskiin tiukat ehdot: ”Kyllä hintalappua tulee”

Vanhasen tapaan myös Saarikko otti omassa Facebook-tupaillassaan kantaa eläkeputkeen. Saarikko vakuutti, että hallitus tulee päättämään eläkeputkesta pikaisesti.

– Hallituksen pitää ryhtyä ripeästi neuvotteluihin, päätös pitää tehdä. Eläkeputken poistaminen herättää vastustusta. Sen takia on olennaista, että tarkoitus on parantaa yli 55-vuotiaiden työmarkkina-asemaa. Niin, että heidän irtisanominen ei olisi tehty liian helpoksi työnantajille. Ja jos kuitenkin irtisanominen kohtaa, että uudelleen työllistymiseen satsattaisiin, Saarikko totesi.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut eläkeputken poistosta tyssäsivät eilen maanantaina. Järjestöillä oli aikaa syyskuun budjettiriihestä marraskuun loppuun etsiä yhteisymmärrys keinoista, joilla yli 55-vuotiaiden työllisyys paranee yli 10 000.

Työnantajien mielestä työntekijöiden esitys olisi lisännyt kustannuksia 100 miljoonaa euroa. Työnantaja ei ollut halukas maksamaan juuri lainkaan lisäkuluja.

Työntekijäjärjestöt vaativat muun muassa kolmen kuukauden muutosturvaa. Työntekijöiden mallissa eläkeputki olisi poistunut vuoden 1965 jälkeen syntyneitä, ja lisäpäivien ikäraja olisi nostettu 65 vuoteen.

Tällä hetkellä vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt on oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana. Vuonna 1957–1960 syntyneillä oikeus alkaa 61-vuotiaana. Lisäpäivärahaa voi saada 65-vuotiaaksi.

Football news:

Coach Istanbul Webo on the scandal: Tuchel did not show solidarity. I am furious, I was discriminated against
Barcelona did not pay the players for six months in December, although they took out a loan. The club promises payments in February
Messi is in Barca's bid for the Cup game with Rayo Vallecano. Dest will not play due to muscle problems
Gerrard on Lampard's resignation: Chelsea have a history in this matter, so no surprises
Golovin about the nickname Tsar: Nothing more than a joke. This is necessary for the media and fans, but I am a football player
David De Gea: I try to be a leader for Manchester United. I have the experience of winning big titles here
It feels like we've been working together for 10 years! Chelsea stars say goodbye to Lampard