Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vantaan lähiöön suunnitellaan 32 000 katsojaa vetävää jättiareenaa – asiakirja paljastaa villin Qatar-virityksen

Qatarilainen yritys on kiinnostunut ostamaan koko areenahankkeen.

Havainnekuva Kivistön jättiareenasta, joka sijaitsisi Kivistön juna-aseman vieressä. Kuva:  Arkkitehtitoimisto Skoot Oy

Vantaan Kivistöön, aivan junaradan äärelle, puuhataan valtavan suurta, peräti 32 000 katsojaa vetävää tapahtuma-areenaa.

Arena 3.3 -nimellä toistaiseksi kulkeva operaatio on tarkoitus rahoittaa yksityisillä varoilla, mutta hankkeella ei ole vielä rahoittajia.

Niitä haetaan parhaillaan, kertoo projektijohtaja Esa Sillanpää.

– Meillä on monta eri rahoitustietä tällä hetkellä. Kansainvälisiä ja kansallisia rahoitusneuvotteluita. Olemme aivan vakuuttuneita, että joku tärppää, Sillanpää sanoo luottavaisesti.

Valtavan sisäareenan rahoittajaehdokkaina on hänen mukaansa suomalaisia ja kansainvälisiä suuria toimijoita, mutta Sillanpää ei paljasta nimiä.

Areenayhtiön (Arena 3.3 Oy) Patentti- ja rekisterihallitukselle lähettämästä yhtiökokouksen pöytäkirjasta käy kuitenkin ilmi, että qatarilainen yritys on ollut kiinnostunut koko hankkeen ostamisesta.

Sillanpään mukaan qatarilaisten kiinnostus on yhä voimassa ja yksi areenayhtiön rahoitusvaihtoehdoista. Neuvottelut Qatar-kuviosta eivät hänen mukaansa ole kuitenkaan tällä hetkellä käynnissä.

– Se on holdissa. Meillä on paljon muitakin vaihtoehtoja, emme ole Qatarin varassa, Sillanpää sanoo.

Areenahankkeen hinnaksi on kerrottu noin 130 miljoonaa euroa.

Jättiareena olisi ensisijaisesti tapahtumapaikka, jossa voisi järjestää esimerkiksi suurkonsertteja. Urheilussa se palvelisi ensisijaisesti jalkapallon tarpeita. Jalkapallo-otteluissa kapasiteetti olisi noin 17 000 katsojaa. Kuva:  Arkkitehtitoimisto Skoot Oy

Vuodelle 2021 päivätystä yhtiökokouksen pöytäkirjasta käy myös ilmi, että Kivistön areenan rakentamisesta on neuvoteltu suuren, Sveitsiin rekisteröidyn Mabetex-rakennusfirman kanssa.

18 eri maassa toimiva Mabetex on toteuttanut suuria hankkeita Venäjällä ja Kazakstanissa. Kosovon entisen presidentin Behgjet Pacollin perustama rakennusyhtiö on esimerkiksi jälleenrakentanut presidentin asuinrakennuksen Kremlissä 1990-luvulla.

Tuolloin se joutui lahjusskandaalin keskelle.

Pöytäkirjan mukaan Kivistön areenayhtiön oli tarkoitus käynnistää neuvottelut hankkeen ostamisesta kiinnostuneen qatarilaisyrityksen kanssa heti sen jälkeen, kun sopimus Mabetexin kanssa on valmis.

Sopimusta ei ole syntynyt, mutta suunnitelma Mabetexin kanssa ei ole Sillanpään mukaan kariutunut vaan sekin on holdissa.

– Kaikki ovet ovat auki. Myös suomalaisten rakennusliikkeiden osalta neuvottelut ovat auki. Meillä ei ole vielä rakentajasopimusta, mutta tiedämme, että tekijä löytyy, Sillanpää vakuuttaa.

Areenan rahoituskuviot ovat siis auki, mutta ainakin Vantaan kaupungin päätöskäsittelyssä jättimäinen areenahanke on edennyt lupaavasti.

Vantaan Sanomien mukaan kaupunkitilalautakunta hyväksyi Arena 3.3 Oy:n tarvitsemien tonttien maanvuokrasopimukset, jotka on tarkoitus allekirjoittaa vuoden 2023 loppuun mennessä.

– Näyttää siltä, että areena on toteutumassa, hyvältä vaikuttaa, Vantaan projektijohtaja Gilbert Koskela sanoi Vantaan Sanomille.

Sillanpään mukaan hallin mahdollistava kaava hyväksytään joulukuussa, minkä jälkeen areenayhtiö voi hakea rakennuslupaa. Sitä ennen yhtiön täytyy kuitenkin järjestää rahoitusasiansa kuntoon.

Valtava areena olisi ensisijaisesti tapahtumapaikka, jonne Sillanpään mukaan pyrittäisiin houkuttelemaan ”Lady Gaga -kaliiperin” tähtiartisteja.

– Pystymme tarjoamaan 32 000 katsojapaikkaa. Sen ansiosta saamme varmasti suuria esiintyjiä Suomeen. Kesällähän Suomessa voi olla vaikka mitä suuruuksia, mutta talvella ei olekaan ollut paikkaa johon tulla, hän sanoo.

Sillanpään mukaan tupa olisi tarkoitus saada suurtapahtumilla täyteen kerran pari kuukaudessa. Areenayhtiö on neuvotellut tapahtumien järjestämissopimuksesta suuren kansainvälisen tapahtumayhtiön kanssa.

– Lopullisia sopimuksia ei ole vielä kenenkään kanssa, mutta suuret tapahtumajärjestäjät tahtovat päästä areenalle. Tulijoita on paljon, Sillanpää lupaa.

Urheilupuolella Kivistön jättiareena palvelisi erityisesti jalkapallon tarpeita

– Rakennamme Uefan 4-kategoriatason areenan. Siellä pystyy järjestämään kansainvälisiä suurtapahtumia jalkapallossa, Sillanpää sanoo.

– Se on sitten Palloliitosta kiinni, miten he areenaa hyödyntävät.

Urheilutapahtumissa kapasiteetti olisi 17 000. Varsinaista kotiseuraa areenalle ei ole näillä näkymin tulossa.

Kivistön areenan olisi tarkoitus olla käytössä myös päiväsaikaan. Sillanpään mukaan Vantaan kaupunki on ilmaissut kiinnostuksensa vuokrata hallin liikuntatiloja esimerkiksi koululiikuntakäyttöön.

– Meillä on valot päällä joka ikinen päivä. Arkenakin on koko ajan tapahtumaa, Sillanpää sanoo.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoi Ylelle, ettei kaupunki ole vielä päättänyt, kuinka paljon Vantaa mahdollisesti vuokraisi tiloja mutta valmistelee asiaa parhaillaan.

Projektin vetäjät pitävät areenahankkeen etuna sijaintia: lähellä lentoasemaa ja junaradan kyljessä. Lisäksi areena suunniteltaisiin niin, että tapahtumajärjestäjien olisi helppo saapua sinne tavaroidensa kanssa. Kuva:  Arkkitehtitoimisto Skoot Oy

Sillanpään arvio Kivistön areenan valmistumisesta on vuoden 2025 loppu tai vuoden 2026 alku.

– Silloin areenalla on ihan täysi härdelli päällä, projektijohtaja Sillanpää lupaa.

– Tällainen esiintymispaikka tarvitaan Suomeen ehdottomasti. Meillä on Suomen paras tontti tällaiselle areenalle.

Fakta

Areenayhtiön osakkaita

Arena 3.3 Oy:n taustalta löytyy kesäkuun yhtiökokouksen perusteella ainakin seuraavia tahoja. Ensin yhtiö ja suluissa yhtiön edustaja.

 • TPE Turun Pelti ja Eristys OY (Pasi Räty)

 • PIM’s Box AB (Peter Immonen)

 • PIM Partners Ab (Peter Immonen)

 • Oma Onni Oy (Jouko Harjunpää)

 • Forbia Oy (Petri Olkinuora)

 • Antraining Oy (Antti Peltoniemi)

 • Blue Files Oy (Aarni Kuorikoski)

 • Sukari Konserni Oy (Tuomas Henttula)

 • Oy JP Just Perfect Ltd

 • Kallioinen Yhtiöt Oy (Veijo Kallioinen)

 • Esau Oy

 • Hahu Consulting Oy (Hannes Huhtinen)