Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Varo! Pian voi olla liukasta – ja sitten kaakosta iskee aamu­ruuhkan sekoittava pöllähdys

Viikko on alkanut pilvisissä nollatunnelmissa. Sää on talvinen laajalla alueella. Helsingissä on yhtä paljon lunta kuin Rovaniemellä. Jos etelässä mennään plussan puolelle, voi tulla yllättäen liukasta.

Talvisää on viikon alkupuolella Etelä-Suomessa luminen ja pilvinen. Paikoitellen on tullut kevyttä lumisadetta ja jäätävää tihkua.

Lämpötila pysyttelee alkuviikosta varsin tasaisesti nollan tuntumassa. Ainakin saaristossa ja aivan eteläisimmässä Suomessa elohopea kohoaa plussan puolelle.

Forecan sääennuste lupailee, että lämpötila voi nousta plussalle laajemminkin Etelä-Suomessa. Jos plussakelit toteutuvat etelässä laajasti, lumi ja jää alkavat termodynamiikan lakien mukaisesti sulaa. Teillä voi olla silloin liukasta.

Pohjoisessa on niin ikään pilvistä. Etelän tapaan heikkoa lumisadetta ja jäätihkua sataa Pohjois- ja Länsi-Lapissa. Lämpötila liikkuu alkuviikosta nollan ja -7 asteen välillä.

Tiistaina sää on suuressa osassa maata pilvinen, mikä myös tasaa lämpötilanvaihtelua. Lämpötilat pyörivät jälleen nollan tuntumassa ja voivat nousta myös plussalle.

Ilmatieteen laitoksen liikennesää varoittaa mahdollisesti huonosta ajokelistä tiistai-illasta lähtien Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Yön aikana lumisade puskee tietään yhä syvemmälle Suomeen ja heikentää ajokeliä myös Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

– Ajokelivaroitukset liittyvät tällä kertaa juuri tuohon lumisateeseen. Sade voi olla niin voimakasta, että liikenteessä pitää olla tavallistakin tarkempana, kertoo päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki Ilmatieteen laitokselta.

Fintrafficin, Väyläviraston sekä Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) yhteisen Liikennetilanne-palvelun mukaan ajokeli oli jo maanantai-iltana huono yli puolella mitattavista tiejaksoista.

Lumisadealue puskee Suomeen keskiviikon vastaisena yönä kaakon suunnasta.

Ilmatieteen laitoksen liikennevaroituskartta kertoo, että ”liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee”. Lisäksi ”onnettomuusriski on kohonnut”.

Suomeen kaakosta saapuva lumisadealue heikkenee kuitenkin edetessään.

– Jää nähtäväksi, miten se jaksaa sisämaahan. Lumikertymä on Uudellemaalle sellainen viisi senttiä. Sisämaassa lunta tulee niin ikään näkyvästi, mutta kertymä jäänee alle viiden sentin.

– Tämä on nyt sellaista onnetonta nollakeliä, mutta lumi ehtii tuskin tässä alkuviikosta sulaa ennen kuin tuo uusi lumisadealue tulee, päivystävä meteorologi Rauhamäki kertoo.

Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Etelä-Suomessa nautitaan jatkossakin valkeasta talvesta. Välillä voi toki olla loskaa ja liukasta, joten varovainen askellus voi olla tarpeen jalkakäytävillä.

Tällä hetkellä tilanne on siinä mielessä nurinkurinen, että Helsingin Kumpulassa mitattiin tänään maanantaina 11 senttimetriä lunta. Kun vastaavaa lumimäärää lähtee hakemaan pohjoisen suunnasta, on jatkettava Rovaniemelle saakka.