Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Venäjä jatkaa päänsä lyömistä seinään Bah’mutissa – 3 syytä raskaisiin tappioihin

Taistelu Bah’mutin kaupungista on jatkunut Donetskissa jo kuukausia. Venäjä on halunnut piirin keskuskaupungin raivoisasti haltuunsa. Vetäytyminen Hersonista on mahdollistanut lisäjoukkojen lähettämisen alueelle.

Kyseessä on yksi Venäjän ”sotilaallisen erikoisoperaation”, siis hyökkäyssodan, tärkeimmistä rintamasuunnista.

Donetskin ”kansantasavallan” johtaja Denis Pushilin väittää, että venäläiset olisivat onnistuneet lähes piirittämään Bah’mutin. Hän kommentoi Venäjän televisiolle, että erityisesti Wagner-ryhmän taistelijat etenevät. Ukraina kiistää väitteet.

– Tällä hetkellä kaupungin pohjoispuolella eteneminen on jossain määrin pysäytetty. Venäläiset eivät siellä juurikaan pääse etenemään tai kiertämään kaupunkia, Iltalehden erikoistoimittaja Emil Kastehelmi sanoo.

Taisteluja käydään Bah’mutin kaupungin ulkolaidoilla. Kuvassa ukrainalainen taistelija. REUTERS

Kastehelmen mukaan tilanne on etelässä haastavampi. Muun muassa maanantaina on on tullut tieto, että alueella on kaatunut jälleen yksi kylä 15 kilometrin päässä Bah’mutista.

– Raporttien perusteella voitot saadaan melko raskaalla hinnalla. Keli on äärimmäisen mutainen ja loskainen. Sää ei ole puolustajalle eikä hyökkääjälle hyvä, mutta se suosii silti enemmän puolustajaa.

Loppuvuoden kelirikosta käytetään sanaa rospuutto. Lisäksi alkanut talvi aiheuttaa omia ongelmia. Ne voi jakaa kolmeen kategoriaan.

Venäjä on onnistunut etenemään kohti Bah’mutia kaupungin eteläpuolella. Emil Kastehelmi ja muu OSINT-tiimi

1. Logistiikka

Sääolosuhteet vaikeuttavat logistiikkaa. Monet tiet ovat mutaisia, ja joukot joutuvat operoimaan pienemmilläkin urilla. Kun tykistö jauhaa, taistelukenttä muuttuu entistäkin pahemmaksi mutavelliksi.

Joukkojen liikkuminen ja huoltoyhteydet siis kärsivät, kun ajoneuvot eivät yksinkertaisesti pääse liikkumaan. Jopa voimakkaat panssarivaunut voivat olla avuttomia Ukrainan mudassa.

– Tässä on ensimmäiseen maailmansotaan verrattavia piirteitä ainakin joillain alueilla, Kastehelmi sanoo.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

2. Alentunut toimintakyky

Sotilaat ovat molemmin puolin taisteluhaudoissa. Kuvamateriaalin perusteella Kastehelmi arvioi, että ne on jouduttu monin paikoin kaivamaan vauhdilla.

– Ei ole pidempään valmisteltuja, kunnolla kantalinnoitettuja asemia. Se johtaa siihen, että ne myös täyttyvät helpommin vedellä. Tämä taas vaikuttaa hyvin merkittävästi sotilaiden toimintakykyyn.

Ukrainasta levinneellä videomateriaalilla on näkynyt täysin apaattisia sotilaita, jotka eivät tunnu reagoivan mihinkään kunnolla. Vaikka droonilennokit tiputtaisivat päälle kranaatteja.

– Kun on jatkuvasti märkää ja mutaista, ei tarvitse ihmetellä, miksi hyökkäystoiminta on haastavampaa. Syyksi on veikattu hypotermiaa, mutta se on ehkä vain kaiken selittävä meemi. Emme voi tulkita vai videoiden perusteella, onko kyse hypotermiasta, taistelustressistä tai sokista.

Bah’mutista on käyty verisiä taisteluja kuukausien ajan. AOP

3. Puutteellinen varustus

Joka tapauksessa joukot vaikuttavat Kastehelmen mukaan voivan erittäin huonosti etenkin Venäjän puolella. He ovat pitkälti säiden armoilla.

– Varustus, majoitustilat ja suojat eivät ole riittäviä olosuhteisiin nähden. Hieman kaikesta on puutetta, oli kyse materiaalista tai moraalista.

Jopa rynnäkkökivääri kuluu, jos sitä ei huolla riittävästi. Flegmaattiset taistelijat eivät välttämättä jaksa huoltotöitä tehdä, kun he makaavat viikkoja mudassa, sohjossa ja vedessä.

– Todennäköisesti tulemme näkemään vaihtelua. Yöllä mennään miinukselle, päivällä ollaan plussan puolella. Se on sotilaille vaikea paikka, jos ei ole kunnollisia lämmitettäviä asumuksia tai telttoja. He eivät saa tavaroitaan mitenkään kuivaksi. Ne jäätyvät ja kastuvat uudestaan ja uudestaan.

Iltalehden erikoistoimittaja Emil Kastehelmi sanoo, että sääolosuhteet vaikuttavat joukkojen toimintaan monella tavalla. Mikko Huisko

Helpotusta ei näy

Bah’mutin tilanne siis jatkuu vaikeana. Vaikka maa jäätyisikin, venäläiset kohtaisivat samat asemat, jotka heitä pidättelevät tälläkin hetkellä. Kun pahin mutakausi on ohi, Bah’mutin kaupunkiin on silti pitkä matka. Taisteluja käydään sen ulkolaidoilla.

Emil Kastehelmi sanoo, että taistelijoiden on pidettävä itsestään ja toimintakyvystään huolta. Se ei ole itsestäänselvyys, että sen osaa.

– Tämä on koulutettava asia esimerkiksi Suomen puolustusvoimissa. Miten toimitaan eri olosuhteissa? Jos sen laiminlyö taisteluväsymyksen tai muun takia järjestelmällisesti, siinä löytää itsensä vain isommista ongelmista.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Kastehelmi sanoo, että yksittäisten taistelijoiden on pyrittävä syömään, lepäämään sekä huoltamaan itsensä lisäksi aseistus, kalusto ja varustus mahdollisuuksien mukaan.

– Ei vaikka jätetä märkiä kenkiä ja sukkia hautumaan liian pitkäksi aikaa. Ne on otettava välillä pois. Jos mutaisissa ja märissä varusteissa on vaikka kaksi viikkoa, se tekee jaloille tosi huonoa.

Kyse on pienistä asioista. Kastehelmi korostaa, että jos niitä ei ota huomioon, se kyllä kostautuu.