Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Video näyttää hurjan takaa-ajon: Poliiseja paennut ja härskin tempun tehnyt mies passitettiin vankilaan – auto valtiolle

Hurjaa ylinopeutta poliisia pakoon ajanut ja nämä öljysuihkulla kannoiltaan karistanut mies on tuomittu ankaraan vankeusrangaistukseen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus on tuominnut 35-vuotiaan Sami Markus Pippurin kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen ja passittanut tämän saman tien vankilaan.

Pippuri pakeni poliiseja autollaan Joensuun Hammaslahdesta Rääkkylään kesäkuussa 2020. Menossa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pakomatkalla hän ajoi Hammaslahden taajamassa 40 kilometrin nopeusrajoitusalueella toista sataa ja maantiellä 80 kilometrin rajoitusalueella yli 160 kilometrin tuntivauhtia.

Lähes 40 kilometrin pakomatkan aikana Pippuri ohitteli autoja sulkuviivoista piittaamatta ja ajoi kilometritolkulla holtittomasti vastaantulijoiden kaistalla.

Takaa-ajajansa hän karisti kannoiltaan ruiskuttamalla öljyä poliisiauton tuulilasiin 160 kilometrin tuntinopeudessa. Poliisiauton tuulilasi likaantui ja sen kuljettaja sokaistui. Takaa-ajo jäi sikseen.

Takaa-ajotilanteen yhteydessä tuomittu syyllistyi käräjäoikeuden päätöksen mukaan törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kahteen törkeään pahoinpitelyn yritykseen, liikennetuhotyöhön, haitantekoon virkamiehelle sekä kortitta ajoon.

Öljyä poliisiauton ikkunaan heittäessään Pippurin on oikeuden käsityksen mukaan täytynyt ymmärtää, minkälaisen vaaran hän on teollaan poliiseille aiheuttanut.

Poliisiauto olisi voinut suistua tieltä tai törmätä vastaantulevaan autoon. Sen seurauksena poliisit olisivat voineet vammautua vakavasti tai jopa menehtyä.

Oikeuden mielestä Pippuri oli välinpitämätön tahallisen tekonsa seurauksista. Sen mielestä kysymyksessä oli virkatehtävissä olleisiin poliisimiehiin kohdistunut törkeän pahoinpitelyn yritys.

Pippuri oli kaahannut poliiseja pakoon myös syyskuussa 2020 Juuassa ja Kontiolahdella. Yli 60 kilometrin mittaisella pakomatkalla auton nopeus oli jatkuvasti 160–170 kilometriä tunnissa. Matkan varrella oli 100, 80 ja 60 kilometrin nopeusrajoituksia. Tuolloin pakomatka päättyi, kun vastassa oli toinen poliisiauto piikkimattoineen.

Kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistus ei kuitenkaan tullut vain Hammaslahden hurjan pakomatkan aikaisista rikoksista.

Käräjäoikeuden tuomiolauselmaan sisältyy kaikkiaan eri 20 rikosta. Niitä ovat muun muassa törkeä kotirauhan rikkominen ja kotirauhan rikkominen, pahoinpitely, pari laitonta uhkausta, virkamiehen vastustaminen, haitanteko virkamiehelle, vahingonteko, kaksi rattijuopumusta sekä huumausainerikos.

Useiden liikennerikosten ja rattijuopumusten vuoksi käräjäoikeus tuomitsi Pippurin auton valtiolle. Päätöstä oikeus perusteli vastaavien rikosten ennaltaehkäisyllä. Pippurin noin 3 500 euron oikeudenkäyntikulut jäävät valtion vahingoksi.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta Itä-Suomen hovioikeudesta.