Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vihreät esittää turvapaikan­hakijoille lähes toimeen­tulotuen tasoista sosiaaliturvaa

Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi sunnuntaina vihreille uuden maahanmuuttopoliittisen ohjelman.

Vihreiden maahanmuuttopolitiikan lähtökohtana ovat ihmisoikeudet ja ihmisten liikkuminen yli valtioiden rajojen.

– Vihreät haluavat edistää maailmaa, jossa on mahdollista muuttaa sujuvasti ja turvallisesti maasta toiseen, oli syynä sitten turvan tarve, työ, opiskelu, perhe tai rakkaus, puolue kertoo tiedotteessaan.

Korotus vastaanottorahaan

Verkossa julkaistussa ohjelmassa on useita kiinnostavia ehdotuksia.

Vihreät parantaisivat maahanmuuttajien sosiaaliturvaa.

– Sidotaan vastaanottorahan suhde toimeentulotuen perusosaan ja porrastetaan vastaanottorahaa ylöspäin kohti toimeentulotuen tasoa tuen tarpeen pitkittyessä. Kela määrittelee minimitoimeentulon, mutta silti turvapaikanhakijoille taataan toistaiseksi huomattavasti pienempi toimeentulo, vihreät kritisoi nykymallia.

Turvapaikanhakija voi saada vastaanottorahaa, jos hänen tulonsa ja varansa eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin.

Yksinasuvan tai yksinhuoltajan vastaanottoraha on tällä hetkellä 323,21 euroa kuukaudessa. Jos turvapaikanhakija syö ateriansa vastaanottokeskuksessa, vastaanottorahan suuruus on vain 94,73 euroa.

Vihreät haluaa, että turvapaikkaa Suomesta hakeneet ihmiset voivat aidosti valita, millä tavalla he käyttävät sosiaalietuutta.

– Varmistetaan, että turvapaikanhakijalla on oikeus itsenäiseen rahankäyttöön edellyttämällä, että hän voi itse valita, haluaako hyödyntää tarjottua ruokailumahdollisuutta ja saada pienemmän vastaanottorahan vai saada isomman vastaanottorahan ja huolehtia ruokailusta itsenäisesti, puolue linjaa ohjelmassaan.

Suomalaiselle vähävaraiselle myönnettävä toimeentulotuen perusosa on paljon suurempi kuin vastaanottoraha.

Yksin asuvalla ihmisellä perusosa on 514,82 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajalle maksettavan toimeentulotuen perusosan määrä on 586,89 euroa.

Työnhakuviisumi – ja Suomeen töitä etsimään

Maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa esitetään lukuisia keinoja maahanmuuttajien työllistymisen esteiden purkamiseen

– Meidän tulee poistaa työntekijöiden oleskelulupien saatavuusharkinta sekä toimiala- ja työtehtävärajoitukset. Yritysten ja julkisen sektorin yksi pääviesteistä on viime vuodet ollut työvoimapula, joka estää yritysten kasvua ja toisaalta vaikeuttaa palveluiden laadukasta järjestämistä, kansanedustaja Inka Hopsu arvioi tiedotteessa. Hän johti ohjelman valmistelua.

Vihreät lisäisi suomalaiseen lainsäädäntöön työnhakuviisumin.

Sen haltijalla ei olisi oikeutta suomalaiseen sosiaaliturvaan, mutta hän voisi saapua Suomeen määräajaksi etsimään töitä.

Vihreät uskovat, että työperäinen maahanmuutto vauhdittuisi, kun työnhakijalla ei tarvitsisi olla valmiina työsopimusta.

Varattomille ihmisille ei myönnettäisi työnhakuviisumia Suomeen.

– Luodaan uusi maahanmuuton väylä, jossa maahantulo työpaikan löytämiseksi on tietyin ehdoin mahdollista määräajaksi ilman ennakkoon tiedossa olevaa työpaikkaa. Ennen pysyvän menettelyn luomista kokeillaan työnhakuviisumia, joka ei oikeuttaisi sosiaaliturvaan. Viisumin voimassaoloajaksi tulisi osoittaa kattava vakuutusturva ja toimeentuloon riittävät varat, vihreät esittää.

Tulorajat pois perheenyhdistämisestä

Puolue nostaisi vuotuisen pakolaiskiintiön vähintään 3 000:een.

– Sen lisäksi tarvitaan esimerkiksi humanitaarisen viisumin käyttöönotto, jolla esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustajat, toisinajattelijat ja kriittiset toimittajat pääsevät turvaan, Hopsu sanoo.

Vihreiden mielestä perheenyhdistämisen tulisi olla mahdollista ilman toimeentulorajoja, jotta oikeus perhe-elämään olisi mahdollista jokaiselle varallisuudesta riippumatta.

– Yhteiskuntamme pitäisi päästä irti erilaisista asenteellisista jaotteluista ’meihin ja muihin’ tai ’hyviin ja huonoihin’ maahanmuuttajiin, Hopsu painottaa.