Finland

Viikon eläin | Hyvät matkustajat, pahoittelemme viivästystä – tuhatjalkaisia kiskoilla

Hyvät matkustajat, pahoittelemme viivästystä – tuhatjalkaisia kiskoilla

Japanilaisten tuhatjalkaisten parveilu pysäyttää ajoittain junia.

Parveiluaikana tuhatjalkaisia on miljoonittain.­

Suomessa junaliikenne takkuaa syksyllä lehtien ja talvella lumen vuoksi. Mutta entäpä jos konduktööri kuuluttaisi, että nyt ei päästäkään eteenpäin, koska on tuhatjalkaisia kiskoilla?

Eihän kukaan uskoisi. Pöhkönä pitäisivät!

Japanissa tämä on ihan todellisuutta. Eräs tuhatjalkaislaji parveilee vuoristossa ajoittain niin valtavina massoina, että junien on pysähdyttävä. Ötökkämassan päältä ei voi ajaa, tulisi liian liukkaat paikat.

Ensimmäinen tuhatjalkaisten invaasio havaittiin vuonna 1920, kun uusi rataosuus oli rakennettu Tokion länsipuolen vuoristoon. Ekologi Keiko Niijima alkoi seurata tuhatjalkaisia vuonna 1974. Japanissa junat kulkevat minuutilleen ja eläimetkin ovat säntillisiä. Tuhatjalkaiset ilmestyvät tasan joka kahdeksas vuosi.

Tarkalleen ottaen kyseessä on kaksoisjalkainen, Parafontaria laminata armigera. Ne ovat kalmanvalkeita mönkiäisiä, jotka puolustautuvat erittämällä syanidia.

Tuhatjalkaisen elinkierto muodonmuutoksineen kestää kahdeksan vuotta. Viimeisenä vuonna aikuiset nousevat maasta ja vaeltavat valtavana massana metsiin. Siellä ne syövät kuollutta lehtimassaa, lisääntyvät ja kuolevat.

Parveiluaikana otuksia on miljoonia.

Tällaista jaksollista lisääntymistä esiintyy lisäksi ainoastaan amerikkalaisilla laulukaskailla. Nämä ”taikakaskaat” kuoriutuvat säännöllisesti 13 ja 17 vuoden välein, parveilevat, lisääntyvät ja kuolevat.

Vuosikymmeniä tuhatjalkaisia tutkinut Niijima hoksasi, että kenties niilläkin on samanlainen lisääntymisrytmi kuin kaskailla, ja onnistui viimein todistamaan tämän tutkimuksessaan.

Tuhatjalkaisten parvia tai populaatioita on useita. Ne kaikki vaeltavat kahdeksan vuoden välein, mutta eri vuosina. Jos niiden matka sattuu kulkemaan kiskojen yli, ei auta kuin odotella.

Australian rautateillä on muuten sattunutkin tuhatjalkaisonnettomuus. Siellä juna ajoi joitakin vuosia sitten raiteilla parveilevien mönkiäisten päältä ja törmäsi toisen junan perään, kun liman liukastamat jarrut eivät pitäneet.

Football news:

Willian: I really wanted to stay at Chelsea. Leaving for Arsenal is a difficult decision, there is a serious rivalry between the clubs
Kane will not leave Tottenham this summer. Clubs do not have the money for such large deals
Antonio Conte: The fans of our rivals said that Conte should be kicked out of Inter. It would help them
Real Madrid is ready to listen to proposals for Varane if contract negotiations do not start by the summer
Antonio Cassano: Juve bought Ronaldo to win the Champions League, but the results got worse. They took Serie A without him
Manchester United could buy Pau Torres from Villarreal. Kunde from Sevilla is too expensive
Lautaro Martinez: I negotiated with Barca, but that's in the past. I will sign a new contract with Inter