Finland

Villasiat menivät teuraaksi – korona vei maatilayrittäjältä elinkeinon ja kodin

Huippukokki huolestui lähituottajien ahdingosta. Ravintoloiden tilausten romahtaminen näkyy tiloilla.

Ravintoloille raaka-aineita myyvien lähituottajien toimeentulo on vaikeutunut.­

Keski-Suomessa, Petäjävedellä, sikatilallinen Kari Kohonen lastasi viimeiset mangalitza-possunsa teurasautoon viime marraskuun 7. päivänä.

Koronaviruspandemian takia ravintoloiden tilaukset olivat keväällä loppuneet Kohosen tilalta kuin seinään, eikä myynti toipunut senkään jälkeen.

– Niin pahaksi meni tilanne, että minun on pitänyt lopettaa koko toiminta.

Unkarista kotoisin oleva villasika on luonteeltaan lempeämpi kuin tavallinen sika.­

Mangalitzan eli villasian liha on ainutlaatuista. Marmoroituvaa, runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa sisältävää lihaa arvostetaan, ja sitä ostivat pääosin ravintolat.

Kohonen oli luonut villasikatoimintansa tyhjästä ostettuaan tilan joulukuussa 2013. Hänellä oli myös pitkälti valmiita suunnitelmia Aasian-viennin aloittamisesta.

– Joka puolelta toitotettiin, että yritä nyt vielä jaksaa, kyllä yrittäjiä autetaan.

Tukivaihtoehtoja Kohonen kertoo selvitelleensä monelta suunnalta, mutta sai lopulta vain 10 000 euron tuen ely-keskukselta. Se ei riittänyt mihinkään.

– Velkaa jäi 200 000 euroa. Jouduin tekemään sellaisen ratkaisun, että myös tila piti laittaa myyntiin. Velkaa jäi silti ja kaiken maailman merkintöjä.

Kohosen äänestä kuultaa suru ja pettymys. Pahimpina kuukausina hän painui hyvin syviin vesiin, ajatukset olivat mustimpia mahdollisia. Häpeä epäonnistumisesta oli suuri. Kohonen ymmärsi hakea ammattiapua, mikä auttoi.

Villasikojen kasvatus sopi nykypäivän kuluttajatoiveisiin. Tilalla siat elivät lajinmukaista elämää metsä- ja peltolaitumella maata tonkien ja emakot olkipahnoilla poikasiaan hoitaen.­

Kohonen asuu tilalla vielä kevään ja remontoi paikkaa uusille omistajille. Kolmen tilaa vahtineen espanjanmastiffin kohtalo on epäselvä. Laumanvartijakoirille pitäisi löytyä sopiva koti, mutta Kohonen murehtii jo sitä vaihtoehtoa, että uutta kotia ei löydy.

Ravintola-ahdinko näkyy lähituotannossa

Kohonen ei ole ainoa koronasta kärsivä lähituottaja. Muitakin ravintoloille lähiruokaa myyviä tuottajia on vaikeuksissa. Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho on huolissaan suomalaisten lähiruuan ja huipputuottajien tilanteesta.

Erityisesti fine dining -ravintoloiden tilanne on heikko, sillä nykyrajoitusten ja uuden sulun lisäksi ulkomaisten matkailijoiden kato näkyy niissä voimakkaimmin.

Erään eteläsuomalaisen tuottajan mukaan ravintoloiden maksukyky on yleisesti huono.

– On laskuja maksamatta meille päin, eikä lisätilauksia tule. Ravintoloitsijoiden ahdinko on käsi kosketeltava.

Ruohon mukaan osa huipputuottajista voi pahimmassa tapauksessa luovuttaa, kun tilauksia ei tule.

Ravintoloiden kysyntä huippulaatuisista salaateista, versoista ja yrteistä, juureksista, lihasta ja leipomotuotteista on vähentynyt jopa kymmeniä prosentteja.

Mitä vaativampi ja erikoisempi raaka-aine, sitä hankalampi tilanne.

Salon lähellä Vaskiolla sijaitseva Wanhantuvan Ankkala myy ankanlihaa ja munia lähes kokonaan ravintoloille. Viime kevään sulun aikana myynti tyssäsi kokonaan 2,5 kuukaudeksi. Kuluttaja-asiakkaiden ostokset toivat lohtua, mutta eivät todellista apua.

Ankanlihantuotantoon ei saa maataloustukia, vaan tulot ovat myynnin varassa.­

Maanantaiksi suunnitellusta koipi- ja ruhotilauksesta jälkimmäinen peruuntui kokonaan ja koipitilaus puolittui.

– Ei kauheasti naurata, yrittäjä Mikael Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan maatalouden koronatuen ensimmäisellä kierroksella saatu tuki ei riittänyt edes teurastamolaskuun. Toisella kierroksella tukea tuli 52 000 euroa, mutta sekin on jo käytetty.

Oksanen ja yrittäjäpuoliso Tiina toivovat, että kun uusi ravintolasulku alkaa, tuen määrää korotetaan.

Uusi, noin 700 ankanpoikasen erä on juuri kuoriutunut ja siirretty kasvattamoon.­

Ankkalassa kuivikkeena käytetään turvekerrosta. Ankat voivat syödä, juoda ja liikkua vapaasti. Ankat ovat parhaassa teurastusiässä 8–11 viikon iässä.

– Jos myyntiä ei tule, olemme aivan lirissä.

Tukkureista apua osalle

Ravintolamyynnin lovea lähituottajat ovat saaneet paikatuksi myymällä tuotteitaan tukkureille päivittäistavarakauppojen hyllyille tai sitten suoramyynnillä esimerkiksi Reko-ruokapiirien kautta suoraan kuluttajille.

Kaijus Ahlberg pyörittää luomukauppapuutarhaa puolisonsa Minna Tengvallin kanssa. He ovat saaneet tukun kautta tuotteitaan myyntiin hieman S- ja K-kauppoihin, mutta kokonaismyynnin laskua ei sekään paikkaa.

Sipoolaisen Ahlbergin puutarhan tuotteista yli puolet myydään ravintoloille. Viime keväänä ravintolamyynti supistui 40 prosenttia ja pikkujoulusesongin pois jääminen kirpaisi pahasti.­

– Toivon tosiaan, että se kolme viikkoa riittäisi, Ahlberg huokaa.

Yrittäjäpari on hakenut maatalouden koronatukea keväällä. Noin 10 000 euron tuki kattoi palkkakustannuksista noin kolmanneksen. Parhaillaan haussa on isompi tukisumma.

Ahlberg sanoo, että heidän puutarhansa selviää, mutta koronatuki on hyvin tärkeä.

Ravintola Nokan piti avautua keskiviikkona, mutta avautuu näillä näkymin vasta huhtikuun 7. päivänä.­

Keittiömestari Ari Ruoho on kehittänyt tiivistä lähi- ja pientuottajaverkostoa pitkään. Hän haluaisi puhua nyt jo siitä, mitä talouden talkoissa tarvitaan koronaepidemian helpottaessa. Mistä raaka-aineet tulevat ja minne raha ravintolakäynneistä päätyy.

– Eniten voitettavaa on, jos käytämme kotimaisia raaka-aineita ja jos kuluttajat arvostavat niitä ravintoloita, jotka käyttävät kotimaisia tuotteita.

Football news:

Henderson on racism on social media: Who do you have to be to do this? Attacking dark-skinned people for perverse pleasure? I'm sick of this
Hugo Sanchez: Real Madrid need to find a way to sign Holand and Mbappe
Barcelona will extend the contracts with Puch and Mingesa until 2023. With Sergi Roberto has not yet agreed
The matches of Euro 2020 in Rome will be held with the audience. Guarantees were provided by 9 of the 12 cities
Ole Gunnar Solscher: Rashford has a bad leg. I will give him as much time as I can
Manchester United have replaced the banners at Old Trafford due to player complaints. They said that the partners merge on a red background
UEFA may cancel the away goal rule in extra-time